Okolje & energija

(video, foto) Energetska sanacija Ljubljane po 19 krogih konkurenčnega dialoga

Mestna občina Ljubljana (MOL) je na razpis za energetsko učinkovit projekt prijavila Energetsko obnovo Ljubljane EOL-1, opravljeno s Petrolom in Resalto. V okviru EOL-1 so energetsko sanirali 48 objektov, od tega 25 celovito.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

10.04.2019 22:30
Dopolnjeno: 10.04.2019 22:42
Čas branja: 3 min
(video, foto) Energetska sanacija Ljubljane po 19 krogih konkurenčnega dialoga
V Ljubljani so energetsko sanirali 48 objektov.

V MOL so v okviru EOL-1 energetsko sanirali stavbe osnovnih šol, vrtcev, športnih objektov, zdravstvenih domov, kulturnih ustanov in objektov mestne uprave, so našteli v prijavi za energetsko učinkovit projekt. Celotna naložba je znašala 14,8 milijona evrov, od tega je 51 odstotkov prispeval zasebni partner, 40 odstotkov so znašala sredstva kohezijskega sklada, devet odstotkov pa sredstva MOL.

Pogodba s Petrolom in Resalto

Na MOL so leta 2013 pridobili v okviru programa EIB ELENA sredstva za pripravo predinvesticijske dokumentacije za projekt energetske sanacije. Projekt EOL-1 je bil izveden v okviru energetskega pogodbeništva.

Pogodbo so podpisali s konzorcijem družb Petrol in Resalta aprila 2017 po 19 krogih konkurenčnega dialoga. Štiri mesece pozneje je bila podpisana pogodba o dodelitvi kohezijskih sredstev. Tako so bili izpolnjeni pogoji za začetek gradnje.

Odpravili so kurilno olje

Gradnja je bila končana septembra lani. Urnik del so prilagajali urniku redne uporabe objekta in ustrezno poskrbeli za zaščito gradbišč, zato so med izvedbo nemoteno delovali v vseh objektih, razen v enem od vrtcev in dveh športnih objektih.

Dodaten izziv so pomenili objekti, ki so del kulturne dediščine, in objekti, ki jih je bilo treba statično okrepiti. V objektih, kjer so do sanacije uporabljali kurilno olje, so zamenjali vir ogrevanja.

Vlagali bodo tudi v izobraževanje otrok

Uporabnike objektov so med izvedbo del seznanjali s pogodbenimi obveznostmi koncesionarja in koncendenta, predstavljali so kontaktne osebe in sodelovanje v pogodbenem obdobju. Za tehnično osebje in vodstveni kader so izvedli več skupnih izobraževanj. Koncendent pa bo del prihrankov vložil v vsakoletno izobraževanje otrok o energetski učinkovitosti in varovanju okolja.

Lažje razumevanje, hitrejše ukrepanje

Energetsko upravljanje so podprli z inovativno odprto platformo, ki temelji na najnovejših tehnologijah. Tako so omogočili lažje zbiranje podatkov in dostop do informacij v realnem času.

Prikazne plošče so prilagojene za različne uporabnike, na primer za energetske menedžerje, ravnatelje, vzdrževalce, poslovne odločevalce in druge. Uporabniki tako lažje razumejo delovanje sistema, kar precej skrajša čas za ukrepanje ob morebitnih odklonih in povečuje učinkovitost vzdrževanja.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Pomembna metodologija za določanje prihrankov

V prijavi na razpis so namenili precej pozornosti opisu postopka za določanje prihrankov energije. Del koncesijske pogodbe je namreč tudi metodologija za določanje prihrankov energije. Z metodologijo so določili, da je zajamčeni prihranek energije razlika med referenčno in zajamčeno rabo energije.

Doseganje pogodbeno zagotovljenega prihranka ugotavljajo ločeno za vsak energent ali vrsto energije, vodo in vzdrževanje za vsak objekt ali sklop. Na koncu obračunskega obdobja pridobijo neprilagojene vrednosti porabe energije in stroškov za vsak objekt. Takšne vrednosti po potrebi prilagodijo zaradi spremenjene uporabe objektov, podnebnih vrednosti in drugih vplivov.

Koliko bodo prihranili

S pogodbo in metodologijo zagotovljeni prihranki znašajo 7.896 megavatnih ur oziroma 982 tisoč evrov na leto, od tega je prihranek toplote 5.822 megavatnih ur, električne energije pa 2.075 megavatnih ur.

Skupna količina koristne energije je 15.260 megavatnih ur, od tega je 16 odstotkov ali 2.390 megavatnih ur iz obnovljivih virov. Zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov znaša 2.917 ton na leto, kar je toliko kot 340 hektarjev gozda.

Pogodba je podpisana za 15 let, v tem obdobju izvajalec po principu energetskega pogodbeništva prevzame odgovornost in stroške vzdrževanja vseh izvedenih ukrepov.

Javnemu partnerju pripada deset odstotkov prihrankov, 90 odstotkov pa zasebnemu.

Projekt je dobil nagrado Best Energy Service Project 2019 na dogodku Convenant of Mayors Investment Forum v Berlinu, so še zapisali v prijavi na razpis za energetsko učinkovit projekt.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Komunala, vrtci, hrana, surovine, banke: kaj bo letos cenejše in kaj dražje
Finance
Pia Bedene Komunala, vrtci, hrana, surovine, banke: kaj bo letos cenejše in kaj dražje

Kakšne so napovedi glede cen za občinske storitve, kaj je pričakovati na področju surovin, energentov in drugje

FINANCE
Kupujejo "nas" Madžari in Srbi. Zakaj ne Nemci?
Finance
Petra Sovdat Kupujejo "nas" Madžari in Srbi. Zakaj ne Nemci? 13

Slovenija se je s slabo tranzicijo - tajkunizacijo in zavračanjem vsega tujega - zahodnemu kapitalu pokazala kot nezanimiv trg. S tem smo, ekonomsko že tako minorni, izgubili še strateško geopolitično vrednost. Zato se ne čudimo, da smo zdaj le še na tarči vzhoda.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Manager
Najlepša učilnica
Manager
ManagerIrena Pirman Najlepša učilnica

Skozi ljubljanski botanični vrt z vodjo vrta Jožetom Bavconom in raziskovalko Blanko Ravnjak

FINANCE
ZD Ljubljana z novim načinom zbiranja prijave za cepljenje
Finance
Špela Mikuš ZD Ljubljana z novim načinom zbiranja prijave za cepljenje 9

Urad informacijske pooblaščenke je že prijel prijavo

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: obrtna zbornica, občine ...
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: obrtna zbornica, občine ...

Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije in druge oblike spodbud

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.