Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(video, foto) Energetska sanacija Ljubljane po 19 krogih konkurenčnega dialoga

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
okolje   dodaj
MOL dodaj
Petrol dodaj
 
Čas branja: 3 min
10.04.2019  22:30  Dopolnjeno: 10.04.2019 22:42
Mestna občina Ljubljana (MOL) je na razpis za energetsko učinkovit projekt prijavila Energetsko obnovo Ljubljane EOL-1, opravljeno s Petrolom in Resalto. V okviru EOL-1 so energetsko sanirali 48 objektov, od tega 25 celovito.
(video, foto) Energetska sanacija Ljubljane po 19 krogih konkurenčnega dialoga
V Ljubljani so energetsko sanirali 48 objektov.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
okolje   dodaj
MOL dodaj
Petrol dodaj

V MOL so v okviru EOL-1 energetsko sanirali stavbe osnovnih šol, vrtcev, športnih objektov, zdravstvenih domov, kulturnih ustanov in objektov mestne uprave, so našteli v prijavi za energetsko učinkovit projekt. Celotna naložba je znašala 14,8 milijona evrov, od tega je 51 odstotkov prispeval zasebni partner, 40 odstotkov so znašala sredstva kohezijskega sklada, devet odstotkov pa sredstva MOL.

Pogodba s Petrolom in Resalto

Na MOL so leta 2013 pridobili v okviru programa EIB ELENA sredstva za pripravo predinvesticijske dokumentacije za projekt energetske sanacije. Projekt EOL-1 je bil izveden v okviru energetskega pogodbeništva.

Pogodbo so podpisali s konzorcijem družb Petrol in Resalta aprila 2017 po 19 krogih konkurenčnega dialoga. Štiri mesece pozneje je bila podpisana pogodba o dodelitvi kohezijskih sredstev. Tako so bili izpolnjeni pogoji za začetek gradnje.

Odpravili so kurilno olje

Gradnja je bila končana septembra lani. Urnik del so prilagajali urniku redne uporabe objekta in ustrezno poskrbeli za zaščito gradbišč, zato so med izvedbo nemoteno delovali v vseh objektih, razen v enem od vrtcev in dveh športnih objektih.

Dodaten izziv so pomenili objekti, ki so del kulturne dediščine, in objekti, ki jih je bilo treba statično okrepiti. V objektih, kjer so do sanacije uporabljali kurilno olje, so zamenjali vir ogrevanja.

Vlagali bodo tudi v izobraževanje otrok

Uporabnike objektov so med izvedbo del seznanjali s pogodbenimi obveznostmi koncesionarja in koncendenta, predstavljali so kontaktne osebe in sodelovanje v pogodbenem obdobju. Za tehnično osebje in vodstveni kader so izvedli več skupnih izobraževanj. Koncendent pa bo del prihrankov vložil v vsakoletno izobraževanje otrok o energetski učinkovitosti in varovanju okolja.

Lažje razumevanje, hitrejše ukrepanje

Energetsko upravljanje so podprli z inovativno odprto platformo, ki temelji na najnovejših tehnologijah. Tako so omogočili lažje zbiranje podatkov in dostop do informacij v realnem času.

Prikazne plošče so prilagojene za različne uporabnike, na primer za energetske menedžerje, ravnatelje, vzdrževalce, poslovne odločevalce in druge. Uporabniki tako lažje razumejo delovanje sistema, kar precej skrajša čas za ukrepanje ob morebitnih odklonih in povečuje učinkovitost vzdrževanja.

Pomembna metodologija za določanje prihrankov

V prijavi na razpis so namenili precej pozornosti opisu postopka za določanje prihrankov energije. Del koncesijske pogodbe je namreč tudi metodologija za določanje prihrankov energije. Z metodologijo so določili, da je zajamčeni prihranek energije razlika med referenčno in zajamčeno rabo energije.

Doseganje pogodbeno zagotovljenega prihranka ugotavljajo ločeno za vsak energent ali vrsto energije, vodo in vzdrževanje za vsak objekt ali sklop. Na koncu obračunskega obdobja pridobijo neprilagojene vrednosti porabe energije in stroškov za vsak objekt. Takšne vrednosti po potrebi prilagodijo zaradi spremenjene uporabe objektov, podnebnih vrednosti in drugih vplivov.

Koliko bodo prihranili

S pogodbo in metodologijo zagotovljeni prihranki znašajo 7.896 megavatnih ur oziroma 982 tisoč evrov na leto, od tega je prihranek toplote 5.822 megavatnih ur, električne energije pa 2.075 megavatnih ur.

Skupna količina koristne energije je 15.260 megavatnih ur, od tega je 16 odstotkov ali 2.390 megavatnih ur iz obnovljivih virov. Zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov znaša 2.917 ton na leto, kar je toliko kot 340 hektarjev gozda.

Pogodba je podpisana za 15 let, v tem obdobju izvajalec po principu energetskega pogodbeništva prevzame odgovornost in stroške vzdrževanja vseh izvedenih ukrepov.

Javnemu partnerju pripada deset odstotkov prihrankov, 90 odstotkov pa zasebnemu.

Projekt je dobil nagrado Best Energy Service Project 2019 na dogodku Convenant of Mayors Investment Forum v Berlinu, so še zapisali v prijavi na razpis za energetsko učinkovit projekt.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...