Okolje & energija

(video) Z energetsko prenovo do pol milijona prihrankov

Naselje Deteljica v Tržiču so energetsko prenovili po modelu pogodbeništva. Kakšni so učinki?

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

12.04.2019 00:15
Čas branja: 3 min
(video) Z energetsko prenovo do pol milijona prihrankov
Pri prenovi kotlovnice so v tržiški Deteljici zamenjali energent; namesto ekstra lahkega kurilnega olja zdaj uporabljajo do okolja bolj prijazen zemeljski plin. Foto: Eva Zurbi

Naselje Deteljica v Tržiču vključuje 12 stanovanjskih blokov. Stanovalci so lastniki kotlovnice, s katero ogrevajo 278 stanovanj in 15 poslovnih prostorov. Kotlovnica in toplotne podpostaje so bile dotrajane, zato so se stanovalci predlanskim odločili za energetsko prenovo in zamenjavo ogrevalnega sistema.

Najpomembnejši cilji projekta so bili povečanje zanesljivosti in učinkovitosti sistema, znižanje stroškov ogrevanja in zagotovitev izvedbe na ključ brez vlaganja lastnih sredstev stanovalcev, so zapisali v družbi Interenergo v prijavi na razpis za energetsko učinkovit projekt.

Presegli različne poglede na ogrevanje

»Za prenovo skupne kotlovnice in prehod na ogrevanje z zemeljskim plinom je bilo doseženo soglasje obeh upravnikov in večine etažnih lastnikov. Etažni lastniki in upravnika so bili sposobni preseči različne poglede na nadaljnje ogrevanje tako velike soseske,« so zapisali v Domplanu, enem od dveh upraviteljev stavb v Deteljici. Drugi upravitelj je podjetje Opus inženiring, vsak pa upravlja polovico stanovanj.

Upravitelja sta aktivnosti začela jeseni 2017. Družba Opus je objavila razpis, na katerega so se prijavili štirje ponudniki. Pri odpiranju ponudb so sodelovali oba upravitelja in predstavniki etažnih lastnikov. Interenergo je edini ponudil model energetskega pogodbeništva. »To je pomenilo prednost, ker je podjetje finančno trdno,« so zapisali v Domplanu.

»Vsi etažni lastniki kotlovnice so imeli možnost dati soglasje enemu od štirih ponudnikov. Predvidevamo, da so se za energetsko pogodbeništvo z Interenergom odločili zaradi referenc podjetja, finančne zmožnosti in dobre poslovne prakse podjetja,« pa so dodali v Opusu.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Cilji izvajalca

V Interenergu so našteli cilje, ki so si jih postavili, ko so bili izbrani za izvajalca: »Celotna organizacija, investicija in izvedba prenove ogrevalnega sistema, prenova kotlovnice z najsodobnejšimi kotli na zemeljski plin, implementacija sistema v naš nadzorni center ter stalno spremljanje delovanja, daljinsko dostopanje do sistema in dežurna služba, prenova toplotnih postaj in zmanjšanje izgub pri prenosu toplote, prehod na do okolja prijaznejši energent zemeljski plin, zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida in čistejši zrak, vzdrževanje, zavarovanje in skrb za pravilno delovanje sistema z rednimi in izrednimi servisi.«

Izvedba v dveh mesecih

Po podpisu pogodbe so projekt izvedli v dveh mesecih. V celostno prenovo kotlovnice so med drugim vključili nov tisočkilovaten plinski kondenzacijski kotel, strojne inštalacije z opremo za črpalke, izmenjevalnike in nov dimnik, vse plinske inštalacije s plinskim priključkom, nove elektroinštalacije, sodoben centralni nadzorni sistem z nadzorom, nastavitvami, alarmiranjem prek elektronske pošte in sporočil SMS ter drugo.

V celostno prenovo osmih toplotnih podpostaj pa so med drugim vključili gradbena dela, strojne inštalacije z opremo za črpalke, izmenjevalnike, mešalne ventile in hidravlično uravnoteženje, nove elektroinštalacije in sodoben centralni nadzorni sistem.

Učinke že merijo

Naložbo so končali pred začetkom ogrevalne sezone 2018/19, zato novi sistem že prinaša prihranke. Energetski prihranek kotla je 730,69 megavatne ure na leto oziroma na 1.500 obratovalnih ur, okoljski prihranek pa znaša 306,18 tone ogljikovega dioksida na 1.500 ur obratovanja. Oba prihranka sta izračunana po Pravilniku o metodah za določanje prihrankov.

Zaradi prenove bodo v naselju Deteljica na leto skupaj prihranili približno 46 tisoč evrov. Pred prenovo so skupni stroški ogrevanja z vzdrževanjem in upravljanjem znašali dobrih 137 tisoč evrov na leto, po prenovi pa manj kot 91 tisoč evrov na leto.

Podatek velja za prvih sedem let po prenovi. V tem času bo oprema prek prihrankov odplačana, zato bodo stroški ogrevanja, vzdrževanja in upravljanja po tem obdobju znašali manj kot 77 tisoč evrov na leto, letni prihranek pa bo skoraj 61 tisoč evrov. V desetih letih bodo v Deteljici zaradi energetske prenove skupaj prihranili več kot pol milijona evrov.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
To so trije primeri uporabe toplotnih črpalk v večjih stavbah na Obali
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so trije primeri uporabe toplotnih črpalk v večjih stavbah na Obali

Kako so po načelu pogodbeništva energetsko prenovili tri večje objekte v Kopru in Izoli

FINANCE
Okolje & energija
To je vladni dokument, ki predlaga trgovanje z obveznostmi lastnikov energetsko prenovljenih stavb
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je vladni dokument, ki predlaga trgovanje z obveznostmi lastnikov energetsko prenovljenih stavb

Do leta 2030 načrtujejo v vladni strategiji od 500 do 700 milijonov evrov naložb v energetsko prenovo stavb, predlagajo pa tudi sklad, ki bo podprl odkup terjatev, vzpostavljenih do lastnikov ob energetski prenovi po načelu pogodbeništva.

FINANCE
Nepremičnine
Kaj prinaša predlog sprememb stanovanjskega zakona
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kaj prinaša predlog sprememb stanovanjskega zakona

Novela stanovanjskega zakona spreminja neprofitno najemnino, uvaja višje subvencije za najem tržnih stanovanj in fiduciarne račune za sredstva rezervnega sklada ter znižuje nekatera soglasja v večstanovanjskih stavbah

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Kako so vlade zamujale pri energetski prenovi lastnih stavb in zakaj
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako so vlade zamujale pri energetski prenovi lastnih stavb in zakaj 8

V obdobju 2014 - 2019 je bilo izvedeno samo 34 odstotkov načrtovanih energetskih prenov stavb ožjega javnega sektorja, čeprav so bila zagotovljena zajetna kohezijska sredstva, ugotavljajo na Institutu Jožef Stefan.

FINANCE
Okolje & energija
Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje 10

Toplotne črpalke imajo na elektrodistribucijska nizkonapetostna omrežja večji vpliv kot pa polnjenje električnih vozil v individualnih stanovanjskih objektih, so zapisali v družbi SODO, operaterju distribucijskega omrežja.

FINANCE
Okolje & energija
Energetiki načrtujejo za milijarde evrov zelenih naložb
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetiki načrtujejo za milijarde evrov zelenih naložb 1

Slovenska energetska podjetja načrtujejo do leta 2027 za vsaj štiri milijarde evrov zelenih energetskih naložb.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.