Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(video) Z energetsko prenovo do pol milijona prihrankov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
Interenergo dodaj
Domplan dodaj
 
Čas branja: 3 min
12.04.2019  00:15
Naselje Deteljica v Tržiču so energetsko prenovili po modelu pogodbeništva. Kakšni so učinki?
(video) Z energetsko prenovo do pol milijona prihrankov
Pri prenovi kotlovnice so v tržiški Deteljici zamenjali energent; namesto ekstra lahkega kurilnega olja zdaj uporabljajo do okolja bolj prijazen zemeljski plin.
Foto: Eva Zurbi

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
Interenergo dodaj
Domplan dodaj

Naselje Deteljica v Tržiču vključuje 12 stanovanjskih blokov. Stanovalci so lastniki kotlovnice, s katero ogrevajo 278 stanovanj in 15 poslovnih prostorov. Kotlovnica in toplotne podpostaje so bile dotrajane, zato so se stanovalci predlanskim odločili za energetsko prenovo in zamenjavo ogrevalnega sistema.

Najpomembnejši cilji projekta so bili povečanje zanesljivosti in učinkovitosti sistema, znižanje stroškov ogrevanja in zagotovitev izvedbe na ključ brez vlaganja lastnih sredstev stanovalcev, so zapisali v družbi Interenergo v prijavi na razpis za energetsko učinkovit projekt.

Presegli različne poglede na ogrevanje

»Za prenovo skupne kotlovnice in prehod na ogrevanje z zemeljskim plinom je bilo doseženo soglasje obeh upravnikov in večine etažnih lastnikov. Etažni lastniki in upravnika so bili sposobni preseči različne poglede na nadaljnje ogrevanje tako velike soseske,« so zapisali v Domplanu, enem od dveh upraviteljev stavb v Deteljici. Drugi upravitelj je podjetje Opus inženiring, vsak pa upravlja polovico stanovanj.

Upravitelja sta aktivnosti začela jeseni 2017. Družba Opus je objavila razpis, na katerega so se prijavili štirje ponudniki. Pri odpiranju ponudb so sodelovali oba upravitelja in predstavniki etažnih lastnikov. Interenergo je edini ponudil model energetskega pogodbeništva. »To je pomenilo prednost, ker je podjetje finančno trdno,« so zapisali v Domplanu.

»Vsi etažni lastniki kotlovnice so imeli možnost dati soglasje enemu od štirih ponudnikov. Predvidevamo, da so se za energetsko pogodbeništvo z Interenergom odločili zaradi referenc podjetja, finančne zmožnosti in dobre poslovne prakse podjetja,« pa so dodali v Opusu.

Cilji izvajalca

V Interenergu so našteli cilje, ki so si jih postavili, ko so bili izbrani za izvajalca: »Celotna organizacija, investicija in izvedba prenove ogrevalnega sistema, prenova kotlovnice z najsodobnejšimi kotli na zemeljski plin, implementacija sistema v naš nadzorni center ter stalno spremljanje delovanja, daljinsko dostopanje do sistema in dežurna služba, prenova toplotnih postaj in zmanjšanje izgub pri prenosu toplote, prehod na do okolja prijaznejši energent zemeljski plin, zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida in čistejši zrak, vzdrževanje, zavarovanje in skrb za pravilno delovanje sistema z rednimi in izrednimi servisi.«

Izvedba v dveh mesecih

Po podpisu pogodbe so projekt izvedli v dveh mesecih. V celostno prenovo kotlovnice so med drugim vključili nov tisočkilovaten plinski kondenzacijski kotel, strojne inštalacije z opremo za črpalke, izmenjevalnike in nov dimnik, vse plinske inštalacije s plinskim priključkom, nove elektroinštalacije, sodoben centralni nadzorni sistem z nadzorom, nastavitvami, alarmiranjem prek elektronske pošte in sporočil SMS ter drugo.

V celostno prenovo osmih toplotnih podpostaj pa so med drugim vključili gradbena dela, strojne inštalacije z opremo za črpalke, izmenjevalnike, mešalne ventile in hidravlično uravnoteženje, nove elektroinštalacije in sodoben centralni nadzorni sistem.

Učinke že merijo

Naložbo so končali pred začetkom ogrevalne sezone 2018/19, zato novi sistem že prinaša prihranke. Energetski prihranek kotla je 730,69 megavatne ure na leto oziroma na 1.500 obratovalnih ur, okoljski prihranek pa znaša 306,18 tone ogljikovega dioksida na 1.500 ur obratovanja. Oba prihranka sta izračunana po Pravilniku o metodah za določanje prihrankov.

Zaradi prenove bodo v naselju Deteljica na leto skupaj prihranili približno 46 tisoč evrov. Pred prenovo so skupni stroški ogrevanja z vzdrževanjem in upravljanjem znašali dobrih 137 tisoč evrov na leto, po prenovi pa manj kot 91 tisoč evrov na leto.

Podatek velja za prvih sedem let po prenovi. V tem času bo oprema prek prihrankov odplačana, zato bodo stroški ogrevanja, vzdrževanja in upravljanja po tem obdobju znašali manj kot 77 tisoč evrov na leto, letni prihranek pa bo skoraj 61 tisoč evrov. V desetih letih bodo v Deteljici zaradi energetske prenove skupaj prihranili več kot pol milijona evrov.


Več iz teme:  

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...