Okolje & energija

(video, foto) Kaj vse je bilo treba narediti za postavitev elektrarne na bloku

Glavni cilj postavitve prve samooskrbne elektrarne na večstanovanjski stavbi je bil odpreti novo pot in postati zgled za še hitrejši prehod na proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, zmanjševanje ogljičnega odtisa in skrb za dobro planeta, so zapisali v GEN-I Soncu v prijavi projekta na razpis za energetsko učinkovit projekt.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

13.04.2019 06:00
Čas branja: 3 min
(video, foto) Kaj vse je bilo treba narediti za postavitev elektrarne na bloku
Skupna ocenjena letna proizvodnja sončne elektrarne na jeseniškem bloku je 36.994 kilovatnih ur, pripomogla pa bo k zmanjšanju količine izpustov ogljikovega dioksida za 18.127 kilogramov na leto. Foto: Bor Slana/Gen-I

V GEN-I so s projektom elektrarne na večstanovanjski stavbi želeli pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji razmeroma hitro izpeljati projekt, v katerega je vključenih razmeroma veliko deležnikov. A povsem gladko le ni teklo. »Ob prvem stiku s stanovalci bloka na Jesenicah nismo bili prepričani o uspešnosti projekta, saj smo se zavedali, da zakonodaja take projekte prej zavira, kot spodbuja,« so priznali v GEN-I Soncu.

Zasukalo pa se je drugače. Stanovalci so predstavitev projekta dobro sprejeli, deloma tudi zato, ker so pred tem uspešno izvedli naložbo v toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode in obnovili fasado.

Soglasje so podpisali vsi stanovalci

Avgusta in septembra lani so opravili izbor lokacije in se dogovorili s stanovalci o sodelovanju. Oktobra in novembra so si ogledali objekt in pripravili dokumentacijo. Soglasje so podpisali vsi stanovalci, etažni lastniki, solastniki in najemniki. Potem so v GEN-I Soncu pripravili projekcije, izračune, dogovorili so se o delitvenih ključih naložbe in proizvedene električne energije.

Izdelali so tudi projekt, statično presojo, varnostni načrt, pogodbeno dokumentacijo ter pripravili vloge za izdajo soglasij. Medtem ko so investitorji podpisovali pogodbeno dokumentacijo, so začeli usklajevati pogoje za izdajo soglasij in pogodb. Sodelovale so elektrodistribucije, predvsem Elektro Gorenjska in predstavniki SODO. Od Eko sklada so pridobili pozitivno mnenje o izplačilu subvencije investitorjem, zato so hkrati usklajevali in pripravljali tudi vloge za pridobitev subvencije po javnem pozivu.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Postavitev je trajala štiri dni

Decembra lani in januarja letos so podpisovali pogodbeno dokumentacijo ter pridobivali soglasja in pogodbe za gradnjo in zagon. V tem času so bili opravljeni končni investitorski podpis pogodbene dokumentacije, uskladitev pogojev, vezanih na priključevanje in izdajo soglasij in pogodb, vložitev vlog in izdaja soglasij pristojnih izvajalcev.

Gradnjo so opravili v štirih dneh februarja, elektrarno pa uradno zagnali 15. februarja, ko so opravili tudi predajo.

Pomembno za uspeh projekta je bilo sodelovanje vseh približno 55 stanovalcev oziroma lastnikov in solastnikov 23 stanovanj. Med lastniki je tudi Stanovanjski sklad RS, ki je postal prvi javni subjekt, lastniško udeležen v tovrstnem projektu.

Elektrarno lahko nadgradijo z minimalnimi stroški

Dodajmo še nekaj tehničnih podatkov. Elektrarna ima 36,7 kilovata moči, letno pa bo proizvedla 37 tisoč kilovatnih ur zelene električne energije. Na letni ravni bo zmanjšala količino izpustov ogljikovega dioksida za 18,1 tone in omogočila dobrih 4.500 evrov prihrankov pri rabi električne energije. Projektirana je tako, da večino proizvedene električne energije porabijo stanovalci, le manjši del bo oddan v omrežje, z minimalnimi stroški pa jo bodo lahko nadgradili do moči, ki jo omogoča strešna površina »v smeri popolne samooskrbnosti stanovalcev«.

Lastniki 36.400 evrov vredne naložbe bodo to poplačali v 84 mesečnih obrokih po dogovorjenem ključu delitve. Naložba se bo v celoti povrnila v sedmih letih. Z lastno proizvodnjo bodo zagotovili dobro polovico energetske potrebe v stavbi. Za potrebe skupnih prostorov in toplotne postaje je namenjenih 15,1 kilovata, preostalih 21,6 kilovata pa za porabo električne energije v 23 stanovanjskih enotah.

Čeprav je postavljena na Jesenicah, kjer je v zimskih mesecih malo sončnega obsevanja, pa bo le približno pet odstotkov manj učinkovita, kot bi bila v Kopru.

Sledijo evropski strategiji

Projekt je inovativen in sledi smernicam strategije Evropa 2020. Strategija se opira na tri poglavitna prednostna področja, so zapisali v GEN-I Soncu in področja našteli: premišljena rast z razvojem gospodarstva, ki temelji na znanju in inovacijah, trajnostna rast s spodbujanjem bolj konkurenčnega in zelenega gospodarstva ter vključujoča rast z utrjevanjem gospodarstva z visoko stopnjo zaposlenosti.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Rekordno leto za GEN-I
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Rekordno leto za GEN-I
FINANCE
Okolje & energija
GEN-I: energetika se lahko razogljiči leta 2040 in ne ogrozi trdnosti omrežja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN-I: energetika se lahko razogljiči leta 2040 in ne ogrozi trdnosti omrežja

V GEN-I so predstavili strategijo poslovanja. Med drugim bodo leta 2025 razogljičili vso energetiko podjetja, tudi dobavo plina in porabo podjetja.

FINANCE
Okolje & energija
Napovedi: kam bodo šle cene elektrike, plina in ogljičnih kuponov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Napovedi: kam bodo šle cene elektrike, plina in ogljičnih kuponov

Zemeljski plin je razmeroma poceni, trg kuponov je zelo negotov in močno narekuje dogajanje na borzah električne energije, smo slišali na poslovnem srečanju GEN-I.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
Za GEN-I je leto 2021 rekordno. Pomagale so digitalizacija in zelene naložbe
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Za GEN-I je leto 2021 rekordno. Pomagale so digitalizacija in zelene naložbe

Kljub izjemno visokim cenam na veleprodajnih trgih energije v GEN-I cen elektrike za končne odjemalce niso spreminjali.

FINANCE
Okolje & energija
GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije 5

V Skupini GEN so predstavili lanske rezultate, letošnje poslovne načrte in vlogo jedrske energije v svetu.

FINANCE
Nepremičnine
Ko mesečni račun za elektriko ne preseže 14 evrov
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Ko mesečni račun za elektriko ne preseže 14 evrov 13

Samooskrbna elektrarna, namenjena proizvodnji električne energije za pokrivanje lastnih potreb, mora biti prilagojena energetskim potrebam posameznega investitorja.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti