Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(video, foto) Kaj vse je bilo treba narediti za postavitev elektrarne na bloku

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
fotovoltaika   dodaj
energetika   dodaj
GEN-I dodaj
Elektro Gorenjska dodaj
 
Čas branja: 3 min
13.04.2019  06:00
Glavni cilj postavitve prve samooskrbne elektrarne na večstanovanjski stavbi je bil odpreti novo pot in postati zgled za še hitrejši prehod na proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, zmanjševanje ogljičnega odtisa in skrb za dobro planeta, so zapisali v GEN-I Soncu v prijavi projekta na razpis za energetsko učinkovit projekt.
(video, foto) Kaj vse je bilo treba narediti za postavitev elektrarne na bloku
Skupna ocenjena letna proizvodnja sončne elektrarne na jeseniškem bloku je 36.994 kilovatnih ur, pripomogla pa bo k zmanjšanju količine izpustov ogljikovega dioksida za 18.127 kilogramov na leto.
Foto: Bor Slana/Gen-I

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
fotovoltaika   dodaj
energetika   dodaj
GEN-I dodaj
Elektro Gorenjska dodaj

V GEN-I so s projektom elektrarne na večstanovanjski stavbi želeli pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji razmeroma hitro izpeljati projekt, v katerega je vključenih razmeroma veliko deležnikov. A povsem gladko le ni teklo. »Ob prvem stiku s stanovalci bloka na Jesenicah nismo bili prepričani o uspešnosti projekta, saj smo se zavedali, da zakonodaja take projekte prej zavira, kot spodbuja,« so priznali v GEN-I Soncu.

Zasukalo pa se je drugače. Stanovalci so predstavitev projekta dobro sprejeli, deloma tudi zato, ker so pred tem uspešno izvedli naložbo v toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode in obnovili fasado.

Soglasje so podpisali vsi stanovalci

Avgusta in septembra lani so opravili izbor lokacije in se dogovorili s stanovalci o sodelovanju. Oktobra in novembra so si ogledali objekt in pripravili dokumentacijo. Soglasje so podpisali vsi stanovalci, etažni lastniki, solastniki in najemniki. Potem so v GEN-I Soncu pripravili projekcije, izračune, dogovorili so se o delitvenih ključih naložbe in proizvedene električne energije.

Izdelali so tudi projekt, statično presojo, varnostni načrt, pogodbeno dokumentacijo ter pripravili vloge za izdajo soglasij. Medtem ko so investitorji podpisovali pogodbeno dokumentacijo, so začeli usklajevati pogoje za izdajo soglasij in pogodb. Sodelovale so elektrodistribucije, predvsem Elektro Gorenjska in predstavniki SODO. Od Eko sklada so pridobili pozitivno mnenje o izplačilu subvencije investitorjem, zato so hkrati usklajevali in pripravljali tudi vloge za pridobitev subvencije po javnem pozivu.

Postavitev je trajala štiri dni

Decembra lani in januarja letos so podpisovali pogodbeno dokumentacijo ter pridobivali soglasja in pogodbe za gradnjo in zagon. V tem času so bili opravljeni končni investitorski podpis pogodbene dokumentacije, uskladitev pogojev, vezanih na priključevanje in izdajo soglasij in pogodb, vložitev vlog in izdaja soglasij pristojnih izvajalcev.

Gradnjo so opravili v štirih dneh februarja, elektrarno pa uradno zagnali 15. februarja, ko so opravili tudi predajo.

Pomembno za uspeh projekta je bilo sodelovanje vseh približno 55 stanovalcev oziroma lastnikov in solastnikov 23 stanovanj. Med lastniki je tudi Stanovanjski sklad RS, ki je postal prvi javni subjekt, lastniško udeležen v tovrstnem projektu.

Elektrarno lahko nadgradijo z minimalnimi stroški

Dodajmo še nekaj tehničnih podatkov. Elektrarna ima 36,7 kilovata moči, letno pa bo proizvedla 37 tisoč kilovatnih ur zelene električne energije. Na letni ravni bo zmanjšala količino izpustov ogljikovega dioksida za 18,1 tone in omogočila dobrih 4.500 evrov prihrankov pri rabi električne energije. Projektirana je tako, da večino proizvedene električne energije porabijo stanovalci, le manjši del bo oddan v omrežje, z minimalnimi stroški pa jo bodo lahko nadgradili do moči, ki jo omogoča strešna površina »v smeri popolne samooskrbnosti stanovalcev«.

Lastniki 36.400 evrov vredne naložbe bodo to poplačali v 84 mesečnih obrokih po dogovorjenem ključu delitve. Naložba se bo v celoti povrnila v sedmih letih. Z lastno proizvodnjo bodo zagotovili dobro polovico energetske potrebe v stavbi. Za potrebe skupnih prostorov in toplotne postaje je namenjenih 15,1 kilovata, preostalih 21,6 kilovata pa za porabo električne energije v 23 stanovanjskih enotah.

Čeprav je postavljena na Jesenicah, kjer je v zimskih mesecih malo sončnega obsevanja, pa bo le približno pet odstotkov manj učinkovita, kot bi bila v Kopru.

Sledijo evropski strategiji

Projekt je inovativen in sledi smernicam strategije Evropa 2020. Strategija se opira na tri poglavitna prednostna področja, so zapisali v GEN-I Soncu in področja našteli: premišljena rast z razvojem gospodarstva, ki temelji na znanju in inovacijah, trajnostna rast s spodbujanjem bolj konkurenčnega in zelenega gospodarstva ter vključujoča rast z utrjevanjem gospodarstva z visoko stopnjo zaposlenosti.OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...