Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(video) Pred energetsko sanacijo bloka naredite analizo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energenti   dodaj
energetika   dodaj
 
Čas branja: 3 min
14.04.2019  16:00
Kakšne prihranke lahko prinesejo energetski ukrepi v večstanovanjski stavbi in kateri ukrepi so smiselni? Poglejmo ocene, narejene za stavbo na ulici Majde Vrhovnikove v Ljubljani.
(video) Pred energetsko sanacijo bloka naredite analizo

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energenti   dodaj
energetika   dodaj

Oceno prihrankov energetskih ukrepov v večstanovanjski stavbi v Ljubljani so pripravili v Združenju za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) in jo prijavili na razpis za promocijski projekt časnika Finance.

Izračunali so energetske in finančne koristi različnih predvidenih ukrepov energetske sanacije večstanovanjskega objekta. Predlogu ukrepov so dodali mnenje strokovnih članov združenja. Ocena prihrankov je namenjena seznanitvi stanovalcev z najprimernejšimi ukrepi in njihovimi dolgoročnimi učinki pri znižanju skupnih stroškov in stroškov posameznih gospodinjstev.

Poleg energetske tudi protipotresna sanacija

V ZENS se ukvarjajo z ozaveščanjem in informiranjem o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije. Poudarjajo pomen analiz obstoječega stanja in svetovanj pred energetsko prenovo večstanovanjskih objektov v urbanih okoljih oziroma po obnovi. V prijavljenem projektu so opravili oceno za blok na ljubljanski ulici Majde Vrhovnikove od 24 do 32. Po dogovoru s stanovalci in njihovimi nadzornimi odbori so najprej opravili več ogledov in pridobili podatke za izračun.

Stavba je bila zgrajena leta 1949 in ima 41 stanovanj, sestavlja jo pet etaž, klet in štiri stanovanjske etaže. Poleg izračunov so poudarili mnenje, da je treba pregledati potresno varnost objekta in stavbo po potrebi gradbeno sanirati. Energetsko sanacijo in še zlasti dodatno izolacijo fasade je smiselno izvesti po gradbeni sanaciji ali pa v njenem sklopu kot zaključna dela.

Ugodno bivalno okolje

Povzemamo nekatere informacije iz projekta. Prihranke so izračunali za del stroškov, ki so vezani na količino porabljene energije, torej za vrednost porabljene energije, za energetsko učinkovitost in prispevke za obnovljive vire in visoko učinkovito soproizvodnjo. Na stalne stroške za priključno moč in vzdrževanje merilnika toplote poraba energije ne vpliva.

Uvodoma ugotavljajo, da je objekt dobro vzdrževan in zgrajen iz materialov, ki precej dobro zadržujejo toploto, obenem pa omogočajo prehod vodne pare. Poleg tega so bili nekateri energetski ukrepi že opravljeni, na primer izoliranje stropa proti strehi in stropa kleti, nameščeni termostatski ventili s hidravličnim uravnoteženjem. Bivalno ugodje je zato razmeroma visoko.

Nadzirani prezračevanje in termografija

Poseg v ovoj objekta, kot sta izolacija in barvanje fasade z neprepustnimi materiali, bi močno poslabšal bivalno ugodje, na stenah bi se lahko pojavila plesen, če hkrati ne bi izvedli tudi nadziranega prezračevanja. Z ukrepom nadziranega prezračevanja predvidevajo vgradnjo lokalnih izmenjevalcev zraka z 80-odstotnim vračanjem toplote v vseh ogrevanih lastniških enotah. Možne pa so tudi druge rešitve, dodajajo v oceni. Izoliranje fasade ali njenega posameznega dela prinese razmeroma majhne prihranke in zato dolgo dobo odplačevanja.

V oceni ugotavljajo, da bi bila smiselna izvedba termografije. S posnetkom bi dobili celotno sliko fasade in ugotovili, kako prevajajo toploto različni deli fasade. Termografija bi olajšala odločanje o predvidenih posegih pri energetski sanaciji, ne bi pa zmanjšala porabe energije za ogrevanje objekta. Skoraj nujen ukrep ob namestitvi termostatskih ventilov na večini grelnih teles v objektu.

S priporočenima ukrepoma izolacija fasade in uvedba nadziranega prezračevanja bi skupaj prihranili 53,45 odstotka energije in stroškov. Prihranki ne bi nastali samo pri ogrevanju, ampak tudi pri hlajenju.

Prihranek tudi pri ogrevanju sanitarne vode

V oceni so zapisali, da bi lahko za ogrevanje sanitarne vode porabili enak vir toplote kot za ogrevanje stanovanj. Treba pa bi bilo opraviti posege v toplotni postaji: namestiti in povezati bi morali dodaten izmenjevalnik toplote, hranilnik tople vode in obtočno črpalko. V objekt bi morali vgraditi razvod tople vode in njeno porazdelitev po stanovanjih do obstoječih priključkov. Grelnike pa bi odstranili. Za ogrevanje vode zdaj porabijo 88,56 megavatne ure električne energije, kar bi potem odpadlo. Letni strošek za toplo vodo bi bil na gospodinjstvo nižji za 337 evrov.


Več iz teme:  

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...