Okolje & energija

(video) Pred energetsko sanacijo bloka naredite analizo

Kakšne prihranke lahko prinesejo energetski ukrepi v večstanovanjski stavbi in kateri ukrepi so smiselni? Poglejmo ocene, narejene za stavbo na ulici Majde Vrhovnikove v Ljubljani.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

14.04.2019 16:00
Čas branja: 3 min

Oceno prihrankov energetskih ukrepov v večstanovanjski stavbi v Ljubljani so pripravili v Združenju za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) in jo prijavili na razpis za promocijski projekt časnika Finance.

Izračunali so energetske in finančne koristi različnih predvidenih ukrepov energetske sanacije večstanovanjskega objekta. Predlogu ukrepov so dodali mnenje strokovnih članov združenja. Ocena prihrankov je namenjena seznanitvi stanovalcev z najprimernejšimi ukrepi in njihovimi dolgoročnimi učinki pri znižanju skupnih stroškov in stroškov posameznih gospodinjstev.

Poleg energetske tudi protipotresna sanacija

V ZENS se ukvarjajo z ozaveščanjem in informiranjem o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije. Poudarjajo pomen analiz obstoječega stanja in svetovanj pred energetsko prenovo večstanovanjskih objektov v urbanih okoljih oziroma po obnovi. V prijavljenem projektu so opravili oceno za blok na ljubljanski ulici Majde Vrhovnikove od 24 do 32. Po dogovoru s stanovalci in njihovimi nadzornimi odbori so najprej opravili več ogledov in pridobili podatke za izračun.

Stavba je bila zgrajena leta 1949 in ima 41 stanovanj, sestavlja jo pet etaž, klet in štiri stanovanjske etaže. Poleg izračunov so poudarili mnenje, da je treba pregledati potresno varnost objekta in stavbo po potrebi gradbeno sanirati. Energetsko sanacijo in še zlasti dodatno izolacijo fasade je smiselno izvesti po gradbeni sanaciji ali pa v njenem sklopu kot zaključna dela.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Ugodno bivalno okolje

Povzemamo nekatere informacije iz projekta. Prihranke so izračunali za del stroškov, ki so vezani na količino porabljene energije, torej za vrednost porabljene energije, za energetsko učinkovitost in prispevke za obnovljive vire in visoko učinkovito soproizvodnjo. Na stalne stroške za priključno moč in vzdrževanje merilnika toplote poraba energije ne vpliva.

Uvodoma ugotavljajo, da je objekt dobro vzdrževan in zgrajen iz materialov, ki precej dobro zadržujejo toploto, obenem pa omogočajo prehod vodne pare. Poleg tega so bili nekateri energetski ukrepi že opravljeni, na primer izoliranje stropa proti strehi in stropa kleti, nameščeni termostatski ventili s hidravličnim uravnoteženjem. Bivalno ugodje je zato razmeroma visoko.

Nadzirani prezračevanje in termografija

Poseg v ovoj objekta, kot sta izolacija in barvanje fasade z neprepustnimi materiali, bi močno poslabšal bivalno ugodje, na stenah bi se lahko pojavila plesen, če hkrati ne bi izvedli tudi nadziranega prezračevanja. Z ukrepom nadziranega prezračevanja predvidevajo vgradnjo lokalnih izmenjevalcev zraka z 80-odstotnim vračanjem toplote v vseh ogrevanih lastniških enotah. Možne pa so tudi druge rešitve, dodajajo v oceni. Izoliranje fasade ali njenega posameznega dela prinese razmeroma majhne prihranke in zato dolgo dobo odplačevanja.

V oceni ugotavljajo, da bi bila smiselna izvedba termografije. S posnetkom bi dobili celotno sliko fasade in ugotovili, kako prevajajo toploto različni deli fasade. Termografija bi olajšala odločanje o predvidenih posegih pri energetski sanaciji, ne bi pa zmanjšala porabe energije za ogrevanje objekta. Skoraj nujen ukrep ob namestitvi termostatskih ventilov na večini grelnih teles v objektu.

S priporočenima ukrepoma izolacija fasade in uvedba nadziranega prezračevanja bi skupaj prihranili 53,45 odstotka energije in stroškov. Prihranki ne bi nastali samo pri ogrevanju, ampak tudi pri hlajenju.

Prihranek tudi pri ogrevanju sanitarne vode

V oceni so zapisali, da bi lahko za ogrevanje sanitarne vode porabili enak vir toplote kot za ogrevanje stanovanj. Treba pa bi bilo opraviti posege v toplotni postaji: namestiti in povezati bi morali dodaten izmenjevalnik toplote, hranilnik tople vode in obtočno črpalko. V objekt bi morali vgraditi razvod tople vode in njeno porazdelitev po stanovanjih do obstoječih priključkov. Grelnike pa bi odstranili. Za ogrevanje vode zdaj porabijo 88,56 megavatne ure električne energije, kar bi potem odpadlo. Letni strošek za toplo vodo bi bil na gospodinjstvo nižji za 337 evrov.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Moje finance
Varčevanje
Kako s termografijo razkriti nevidne napake pri gradnji in poskrbeti za topel dom
Moje finance
VarčevanjeSrečko Korber Kako s termografijo razkriti nevidne napake pri gradnji in poskrbeti za topel dom

Zima je čas, ko pridejo na plan vse nepravilnosti pri gradnji našega novega ali pa starega prebivališča. Njihove posledice so neprijetne in tudi škodljive za zdravje: plesen, visoki stroški ogrevanja, neprijetno pihanje v bližini vrat ali oken in še bi lahko naštevali. Tam, kjer pozimi zgubljamo toploto, jo poleti dobivamo in spet imamo neugodne bivalne razmere. Kako ugotoviti šibke točke našega stanovanja ali hiše? Ena izmed možnosti je termografski pregled.

FINANCE
Okolje & energija
V Brežicah so energetsko prenovili15 stavb. Kakšni so rezultati?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Brežicah so energetsko prenovili15 stavb. Kakšni so rezultati?

V občini Brežice so po konceptu javno-zasebnega partnerstva energetsko prenovili 15 objektov, naložba je znašala slabih pet milijonov evrov, na leto pa bo znižala izpuste toplogrednih plinov za 584 ton, so zapisali v prijavi na razpis za energetsko učinkovit projekt.

FINANCE
Okolje & energija
Energetiki načrtujejo za milijarde evrov zelenih naložb
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetiki načrtujejo za milijarde evrov zelenih naložb 1

Slovenska energetska podjetja načrtujejo do leta 2027 za vsaj štiri milijarde evrov zelenih energetskih naložb.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
To je vladni dokument, ki predlaga trgovanje z obveznostmi lastnikov energetsko prenovljenih stavb
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je vladni dokument, ki predlaga trgovanje z obveznostmi lastnikov energetsko prenovljenih stavb

Do leta 2030 načrtujejo v vladni strategiji od 500 do 700 milijonov evrov naložb v energetsko prenovo stavb, predlagajo pa tudi sklad, ki bo podprl odkup terjatev, vzpostavljenih do lastnikov ob energetski prenovi po načelu pogodbeništva.

FINANCE
Okolje & energija
To so trije primeri uporabe toplotnih črpalk v večjih stavbah na Obali
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so trije primeri uporabe toplotnih črpalk v večjih stavbah na Obali

Kako so po načelu pogodbeništva energetsko prenovili tri večje objekte v Kopru in Izoli

FINANCE
Okolje & energija
(v spomin) Božo Dukić, okoljevarstvenik 1950-2021
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.