Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(video) E-mobilnost je tudi priložnost za poklicno pot mladih

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
izobraževanje   dodaj
električna...   dodaj
elektrika   dodaj
Alpe Adria Green dodaj
 
Čas branja: 2 min
14.04.2019  06:00
V okviru projekta E-POL so dijaki tehniških poklicnih šol razvili in izdelali polnilnice za e-vozila kot učne pripomočke.
(video) E-mobilnost je tudi priložnost za poklicno pot mladih
Nekoč bencinski smart, ki so ga dijaki treh srednjih šol pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali v električnega.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
izobraževanje   dodaj
električna mobilnost   dodaj
elektrika   dodaj
Alpe Adria Green dodaj

Projekt E-POL sodi med izobraževalno-ozaveščevalne projekte, s katerimi v organizaciji Alpe Adria Green (AAG) informirajo in ozaveščajo širšo javnost, še zlasti pa šolajočo se mladino o značilnostih in prednostih električne mobilnosti.

Cilji projekta

S projektom želijo usposobiti šolajočo se mladino za opravila pri trajnostni mobilnosti: pri dejavnostih, povezanih z električnimi vozili in z infrastrukturo, ki jih podpira, so zapisali v AAG v prijavi na razpis za promocijski projekt obnovljivih virov in učinkovite rabe energije.

Cilji projekta:

● usposabljanje dijakov srednjih tehniških šol o sestavi in gradnji polnilne postaje za avtomobile na električni pogon;

● promocija trajnostne mobilnosti s predstavitvijo avtomobila na električni pogon in mobilne polnilne postaje na srednjih tehniških šolah;

● nadgradnja predloga za dopolnitev učnega programa v srednjih tehniških šolah;

● promocija e-mobilnosti v deficitarnih poklicih.

Tri stacionarne in ena mobilna polnilnica

V okviru projekta so izdelali tri stacionarne pilotne šolske nekomercialne polnilne postaje za tri izbrane srednje tehniške šole. Vse tri imajo lastna vozila na električni pogon, v nekaterih so jih razvili in izdelali med učnim procesom. Postavljena polnilna postaja pa bo omogočila prikaz celostnega procesa uporabe električnega avtomobila. Dijaki so razvili tudi mobilno, nestacionarno polnilno postajo. Skupaj z e-avtom smart za dva je postaja na voljo šolam za usposabljanje dijakov in promocijo električne mobilnosti. Promocija vključuje tudi predstavitev deficitarnih poklicev med mladimi.

Vključili so dijake treh šol

V projekt so vključili dijake treh srednjih tehniških šol, ki so sestavili in postavili stacionarne polnilne postaje na območju svojih šol. Dijake so usposabljali na Inštitutu Metron v treh skupinah. V vsaki so razvili stacionarno polnilnico, skupaj pa sestavili mobilno postajo. Opravili so osem predstavitvenih predavanj in testnih voženj na srednjih tehniških šolah po vsej državi. Udeležilo se jih je več kot 550 dijakov in profesorjev. Pripravili so dopolnitev programa za uvrstitev v učne programe ter oblikovali agendo s Centrom za poklicno izobraževanje za usposabljanje učiteljev o e-mobilnosti. Prek sejma Informativa so predstavljali možnosti mladih za oblikovanje poklicne poti v okviru e-mobilnosti.

Vprašanja o vzdržnosti energetskega sistema

Med izvajanjem projekta, pri usposabljanju dijakov in na strokovnih predavanjih so se postavljala vprašanja o vzdržnosti energetskega sistema in zmogljivosti za polnjenje električnih avtomobilov. Strokovnjaki so predstavili možne rešitve in tehnike, s katerimi bi razbremenili energetsko omrežje ob konicah porabe energije. Z razvojem, izdelavo in postavitvijo stacionarnih polnilnih postaj so lahko dijaki neposredno opazovali vpliv polnjenja električnega vozila na vzdržnost električnega omrežja.

Trajnostni energetski krog

V AAG izvajajo promocijske in ozaveščevalne dejavnosti pri e-mobilnosti več let. Projekt E-POL je nadaljevanje projekta E-Avto-Mladi. Z nadgradnjo so ciljnim skupinam prikazali celosten koncept e-mobilnosti, od sestave in značilnosti električnega vozila do polnjenja in uporabe električnih agregatov. Prikazali so tudi koncept trajnostnega energetskega kroga, ki prinaša odgovore na prihodnje izzive oskrbe z električno energijo, so še zapisali v prijavi na razpis za promocijski projekt učinkovite rabe in obnovljivih virov energije.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...