Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(video) Desetine milijonov za financiranje zelenih projektov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
banke   dodaj
finančni...   dodaj
SID banka dodaj
 
Čas branja: 2 min
15.04.2019  00:30
V SID banki so konec prejšnjega leta izdali zeleno obveznico na mednarodnih finančnih trgih. Za financiranje zelenih in trajnostnih projektov so zbrali 75 milijonov evrov.
(video) Desetine milijonov za financiranje zelenih projektov
Zelena obveznica je nova in inovativna oblika financiranja. To je pristop družbeno odgovornih izdajateljev in investitorjev k reševanju globalnega segrevanja. Uroš Ačko, direktor zakladništva SID banke

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
banke   dodaj
finančni instrumenti   dodaj
SID banka dodaj

SID banka je s pomočjo organizatorja Unicredit iz Nemčije oblikovala Okvir za izdajo zelenih obveznic SID banke in ga objavila na svoji spletni strani. Okvir je pogoj za pridobitev zelene oznake obveznic.

Pridobili so mnenje organizacije Sustainalytics, kjer so potrdili, da je okvir skladen z načeli Green Bond Principles združenja International Capital Market Association, so zapisali v prijavi na razpis za najboljši promocijski projekt.

Kdaj je obveznica zelena

Green Bond Principles so prostovoljne smernice, ki priporočajo preglednost in razkritje informacij ter spodbujajo integriteto pri razvoju trga zelenih obveznic. Pojasnjujejo, kakšen pristop naj uberejo izdajatelji zelenih obveznic.

Okvir določa glavne komponente porabe sredstev, postopek ocenjevanja in izbire projektov, upravljanje sredstev, poročanje in zunanji pregled. Poročanje o porabi sredstev vključuje znesek porabljenih sredstev po upravičenih kategorijah in znesek neporabljenih sredstev.

Kaj bodo financirali

V okvirju so opredelili porabo 75 milijonov zbranih sredstev v teh kategorijah naložb:

● sončna, vetrna in geotermalna energija (projekti, kjer so neposredni izpusti manjši so gramov ogljikovega dioksida na kilovatno uro), hidroelektrarne z močjo, manjšo od 20 megavatov, in pridobivanje energije iz odpadkov;

● energetska učinkovitost stanovanjskih, javnih in poslovnih stavb (z najmanj 20-odstotnim izboljšanjem energetske učinkovitosti), industrijski procesi, kjer ne uporabljajo fosilnih goriv, postavitev obratov za kogeneracijo, razen proizvodnje na osnovi fosilnih goriv;

● preprečevanje in nadzor onesnaženja pri ravnanju z odpadki, vnovični uporabi in recikliranju;

● okoljsko trajnostno upravljanje živih naravnih virov in rabe zemljišč;

● čist transport;

● trajnostno upravljanje voda;

● izdelki, tehnologije in postopki, ki ustrezajo ekološko učinkovitemu ali krožnemu gospodarstvu;

● zelene stavbe, in sicer stanovanjske stavbe z energetsko porabo največ 35 kilovatnih ur na kvadratni kilometer na leto in nestanovanjske stavbe, ki sodijo med 15 odstotkov najbolj energetsko učinkovitih nestanovanjskih stavb v državi.

Kdo so vlagatelji in kdo prejemniki

Vlagatelji v zelene obveznice so predvsem banke, zavarovalnice, pokojninski in investicijski skladi ter drugi institucionalni vlagatelji iz Slovenije in Evrope. V SID banki pa so pridobili tudi nove vlagatelje, tuje zelene investitorje.

Prejemniki sredstev so slovenska podjetja s primernimi zelenimi projekti. Portfelj upravičencev bodo postopoma razširili. Del sredstev bodo uporabili za financiranje upravičenih projektov, ki niso starejši od treh let. Sredstva, pridobljena z zelenimi obveznicami, lahko SID banka vlaga tudi v zelene obveznice drugih slovenskih izdajateljev.

Zbrana sredstva bodo uporabili v treh letih, morebitna neporabljena sredstva bodo vložili v splošni likvidnostni portfelj SID banke.

Mednarodna organizacija Climate Bonds Initiative je v začetku marca podelila SID banki priznanje za prvo izdajo zelene obveznice javnega sektorja iz Slovenije, so še zapisali v prijavi na razpis za najboljši promocijski projekt.OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...