Okolje & energija

(video) Bovling klub, kjer z baterijskim hranilnikom upravljajo elektriko

Na objektu ljubljanskega Kluba 300 so postavili pametni sistem, ki omejuje vpliv e-polnilnic in obnovljivih virov energije na javno elektrodistribucijsko omrežje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

15.04.2019 00:30
Čas branja: 2 min
(video) Bovling klub, kjer z baterijskim hranilnikom upravljajo elektriko
Sončna elektrarna je del elektroenergetskega sistema na ljubljanskem bovling klubu 300.

V pametnem elektroenergetskem sistemu Kluba 300 uporabljajo centralno vodeno napredno merjenje in krmiljenje porabnikov v objektu in polnilnih postaj. Projekta so se lotili tudi zato, da v praksi preverijo, kakšne koristi prinaša takšen sistem.

Sistem je postavila družba Iskra. Zakaj so izbrali prav ta objekt?

Klub BK300 je v preteklosti že dobil priznanje za energetsko učinkovit objekt, večina potrebne infrastrukture je že postavljena, poleg tega ima zelo raznovrsten profil porabe, kar je zelo primerno za analizo, ki jo želijo izpeljati.

Sestava sistema …

Inštalirano infrastrukturo sestavljajo:

● 32-kilovatna soproizvodnja elektrike in toplote,

● sončna elektrarna dvakrat po 15,36 vršnega kilovata in enkrat 19,2 vršnega kilovata,

● električna polnilna postaja za dve vozili Avant2go,

● veliko induktivnih porabnikov v bovling klubu in

● precejšnja konična poraba zaradi peči v restavraciji.

Infrastrukturo so nadgradili:

● namestili so v omrežje povezan baterijski hranilk z močjo deset kilovatov in energijsko zmogljivostjo 15 kilovatnih ur,

● napredne merilne sisteme so priključili na ključne dele omrežja: glavni energetski dovod objekta, sončno elektrarno, plinsko kogeneracijo, e-polnilnico in na baterijski hranilnik,

● namestili so avtomatsko krmiljenje svetil na parkirišču in grelnika tople vode za restavracijo.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

… in njegovo delovanje

Kako deluje sistem, ki ga sestavljajo sončne elektrarne, hranilnik energije in polnilne postaje? Ko je poraba električne energije na objektu majhna, polnijo hranilnik, proizvodnjo električne energije v sončni elektrarni in kogeneraciji pa lahko tudi usmerijo v elektroenergetsko omrežje. Ko je poraba velika, praznijo hranilnik in uporabljajo električno energijo iz fotovoltaike in kogeneracije.

Sistem deluje kot celota. Podatke pošilja v Iskrino oblačno rešitev za energetski monitoring. Oblačni sistem določi primerne pretoke med porabniki in proizvajalci električne energije in pri tem upošteva razmere v elektroenergetskem omrežju, razmere v električnem sistemu objekta, vremenske razmere in napovedi, trend porabe in proizvodnje električne energije, cene električne energije in njihove napovedi.

Številne koristi

S sistemom in programskim krmiljenjem ugotavljajo, ali so podobni sistemi primerni za množično uvedbo na objektih v gospodarstvu, javni infrastrukturi in drugod. Načrtujejo tudi navezavo z lokalnim elektrodistributerjem oziroma bodočim upravljavcem ali agregatorjem, ki bo upravljal vire shranjene električne energije ali delovanje polnilnih postaj.

Sistem je koristen za elektrodistribucijo, prenosno omrežje in proizvodnjo električne energije. Če bi se razširil, bi se zmanjšale potrebe po nadgradnji elektroenergetskega omrežja zaradi vse večjih potreb po električni energiji. Pripomore pa tudi k hitrejši in preprostejši vključitvi obnovljivih virov v elektroenergetsko omrežje. Porabnikom pa koristita nižja obračunska moč in manjša odvisnost od elektroenergetskega sistema.

Učinki so še drugi. Razbremenjevanje in spremljanje kakovosti električne napetosti podaljšujeta življenjsko dobo električnih inštalacij in opreme. Hranilnik lahko omogoči tudi napajanje brez prekinitve ob morebitnem nenapovedanem izpadu električne energije, so še zapisali v prijavi na razpis za najboljši projekt promocije obnovljivih virov in učinkovite rabe energije.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Distributerji elektrike so ocenili porabo do leta 2030
FINANCE
Okolje & energija
To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti 5

V svetovalni družbi Systemiq so zbrali podatke, ki kažejo, kako močno se je globalno gospodarstvo že usmerilo v zmanjšanje ogljičnega odtisa.

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2021: termin je določen, razpis za prispevke odprt
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dnevi energetikov 2021: termin je določen, razpis za prispevke odprt

Največje slovensko srečanje energetskih menedžerjev, Dnevi energetikov časnika Finance, bo 20. in 21. septembra. Zbirati pa smo začeli prijave prispevkov za program konference.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Kako je v petek evropsko elektroenergetsko omrežje razpadlo na dva dela
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako je v petek evropsko elektroenergetsko omrežje razpadlo na dva dela 30

V petek, 8 januarja, med 14:05 in 15:08 je elektroenergetski sistem celinske Evrope razpadel na dva dela, so sporočili iz združenja evropskih operaterjev prenosnega sistema Entso-e.

FINANCE
PMM
Prihajajo sveži nepovratni milijoni za zeleno energijo in zeleno mobilnost
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Prihajajo sveži nepovratni milijoni za zeleno energijo in zeleno mobilnost 2

Na ministrstvu za infrastrukturo so napovedali nove razpise za trajnostno mobilnost v občinah in za obnovljive vire energije.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.