Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

(video) Bovling klub, kjer z baterijskim hranilnikom upravljajo elektriko

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
Iskra dodaj
 
Čas branja: 2 min
15.04.2019  00:30
Na objektu ljubljanskega Kluba 300 so postavili pametni sistem, ki omejuje vpliv e-polnilnic in obnovljivih virov energije na javno elektrodistribucijsko omrežje.
(video) Bovling klub, kjer z baterijskim hranilnikom upravljajo elektriko
Sončna elektrarna je del elektroenergetskega sistema na ljubljanskem bovling klubu 300.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
Iskra dodaj

V pametnem elektroenergetskem sistemu Kluba 300 uporabljajo centralno vodeno napredno merjenje in krmiljenje porabnikov v objektu in polnilnih postaj. Projekta so se lotili tudi zato, da v praksi preverijo, kakšne koristi prinaša takšen sistem.

Sistem je postavila družba Iskra. Zakaj so izbrali prav ta objekt?

Klub BK300 je v preteklosti že dobil priznanje za energetsko učinkovit objekt, večina potrebne infrastrukture je že postavljena, poleg tega ima zelo raznovrsten profil porabe, kar je zelo primerno za analizo, ki jo želijo izpeljati.

Sestava sistema …

Inštalirano infrastrukturo sestavljajo:

● 32-kilovatna soproizvodnja elektrike in toplote,

● sončna elektrarna dvakrat po 15,36 vršnega kilovata in enkrat 19,2 vršnega kilovata,

● električna polnilna postaja za dve vozili Avant2go,

● veliko induktivnih porabnikov v bovling klubu in

● precejšnja konična poraba zaradi peči v restavraciji.

Infrastrukturo so nadgradili:

● namestili so v omrežje povezan baterijski hranilk z močjo deset kilovatov in energijsko zmogljivostjo 15 kilovatnih ur,

● napredne merilne sisteme so priključili na ključne dele omrežja: glavni energetski dovod objekta, sončno elektrarno, plinsko kogeneracijo, e-polnilnico in na baterijski hranilnik,

● namestili so avtomatsko krmiljenje svetil na parkirišču in grelnika tople vode za restavracijo.

… in njegovo delovanje

Kako deluje sistem, ki ga sestavljajo sončne elektrarne, hranilnik energije in polnilne postaje? Ko je poraba električne energije na objektu majhna, polnijo hranilnik, proizvodnjo električne energije v sončni elektrarni in kogeneraciji pa lahko tudi usmerijo v elektroenergetsko omrežje. Ko je poraba velika, praznijo hranilnik in uporabljajo električno energijo iz fotovoltaike in kogeneracije.

Sistem deluje kot celota. Podatke pošilja v Iskrino oblačno rešitev za energetski monitoring. Oblačni sistem določi primerne pretoke med porabniki in proizvajalci električne energije in pri tem upošteva razmere v elektroenergetskem omrežju, razmere v električnem sistemu objekta, vremenske razmere in napovedi, trend porabe in proizvodnje električne energije, cene električne energije in njihove napovedi.

Številne koristi

S sistemom in programskim krmiljenjem ugotavljajo, ali so podobni sistemi primerni za množično uvedbo na objektih v gospodarstvu, javni infrastrukturi in drugod. Načrtujejo tudi navezavo z lokalnim elektrodistributerjem oziroma bodočim upravljavcem ali agregatorjem, ki bo upravljal vire shranjene električne energije ali delovanje polnilnih postaj.

Sistem je koristen za elektrodistribucijo, prenosno omrežje in proizvodnjo električne energije. Če bi se razširil, bi se zmanjšale potrebe po nadgradnji elektroenergetskega omrežja zaradi vse večjih potreb po električni energiji. Pripomore pa tudi k hitrejši in preprostejši vključitvi obnovljivih virov v elektroenergetsko omrežje. Porabnikom pa koristita nižja obračunska moč in manjša odvisnost od elektroenergetskega sistema.

Učinki so še drugi. Razbremenjevanje in spremljanje kakovosti električne napetosti podaljšujeta življenjsko dobo električnih inštalacij in opreme. Hranilnik lahko omogoči tudi napajanje brez prekinitve ob morebitnem nenapovedanem izpadu električne energije, so še zapisali v prijavi na razpis za najboljši projekt promocije obnovljivih virov in učinkovite rabe energije.


Več iz teme:  

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...