Okolje & energija

Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže

Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirata

 INEA

HSE

Avtor
avtor
21.04.2019 09:34
Dopolnjeno: 21.04.2019 09:37
Čas branja: 2 min

Lani poleti so komunalna podjetja po državi glasno opozarjala na problematiko nakopičene odpadne embalaže, ki je niso želele prevzeti pooblaščene družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Komunale same niso imele prostora za skladiščenje tolikšnih količin, zato je grozila okoljska in zdravstvena katastrofa. Podobno so se več let ponekod kopičile odpadne nagrobne sveče.

Ministrstvo za okolje in prostor je ob nastopu vlade premierja Marjana Šarca prisluhnilo komunalnim podjetjem in privolilo v interventni odvoz embalaže in sveč. Interventni zakon je bil sprejet 28. decembra, javni razpis pa je bil objavljen januarja. Po večkratnem spreminjanju in podaljšanju roka je konec marca ministrstvo odločilo, da ne odda javnega naročila v treh od skupno petih opredeljenih sklopov javnega naročila, ker ni prejelo nobene ponudbe.

Kot je v odgovoru na poslansko vprašanje ta teden v državnem zboru povedal okoljski minister Simon Zajc, so se na ministrstvu odločili sklope razdeliti na manjše količine: "Menimo namreč, da je bil problem v tem, da so bile količine prevelike."

Že v ponedeljek je bilo tako objavljeno novo javno naročilo, za katerega se rok za oddajo ponudb izteče 17. maja. Ta odvoz odpadnih sveč razbija na območje A in območje B - prvo obsega 80 občin v pomurski, podravski in koroški statistični regiji, drugo pa 61 občin savinjske, zasavske, posavske regije ter statistične regije jugovzhodna Slovenija.

Prevzem in obdelavo komunalne odpadne embalaže iz območja C, ki sicer obsega 71 občin, pa je ministrstvo tokrat razdelilo v štiri sklope. Prvi del se nanaša na odvoz iz obalno-kraške, primorsko-notranjske in dela osrednjeslovenske statistične regije, drugi na odvoz iz gorenjske in goriške statistične regije, tretji na del osrednjeslovenske in primorsko-notranjske statistične regije in četrti na odvoz zgolj iz dela osrednjeslovenske regije.

Zajc je v DZ napovedal, da bodo, če bo vse po sreči, postopke v teh delih z izbiro izvajalca zaključili junija. Glede delov, za katere je bil interes izražen že v prvem javnem naročilu, pa naj bi ocenjevanje prispelih ponudb zaključili v tem tednu, v začetku prihodnjega tedna pa naj bi objavili odločitev o oddaji naročila.

Predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Sebastijan Zupanc sicer dvomi, da bo država z razbitjem razpisa na manjše dele kaj bolj uspešna. "Glede na to, da je glavnina predelovalnih obratov za odpadno embalažo v vzhodnem delu Slovenije, je težko pričakovati, da se bo kaj bistveno spremenilo s ponovljenim razpisom. Ta se namreč nanaša na regije zahodne Slovenije," je spomnil.

"Morda bo ministrstvo uspelo pridobiti ustrezne ponudbe za osrednjeslovensko in morda še primorsko regijo, zelo pa dvomim, da bo tolminski in goriški del zanimiv za predelovalce," je povedal Zupanc. Zakon o interventnih ukrepih je namreč omejil ceno za odstranjevanje teh odpadkov na 120 evrov plus DDV, cena pa vključuje tako logistične stroške kot stroške obdelave. "Seveda je zahodna Slovenija logistična mnogo bolj zahtevna in stroškovno potratna glede odvoza te embalaže kot vzhodna Slovenija, kjer so obrati locirani," je spomnil.

Ministrstvo je problem nakopičene odpadne embalaže lani reševalo tudi s sprejemom nove uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, ki je komunalam omogočila, da same sklenejo pogodbe za odvoz z izvajalci. "Na podlagi te uredbe naj bi bilo odpeljano skupno 10.800 ton embalaže. Za ta namen smo sklenili tripartitne pogodbe med nami, komunalami in izvajalci za 1,15 milijona evrov," je povedal Zajc.

V četrtek pa je vlada sprejela tudi novo uredbo o odpadnih nagrobnih svečah. Ta prenaša obveznost zagotavljanja predelave odpadnih sveč z zbiralcev na proizvajalce oz. prodajalce in uvaja finančno jamstvo, ki bo državo varovalo v primerih, ko proizvajalci svoje dolžnosti ne bodo opravljali.

"Ta uredba je nadomestila staro, ki je bila izredno nedorečena," je pojasnil Zupanc. Nova uredba, ki med drugim natančneje opredeljuje obveznosti proizvajalcev, je po njegovi oceni korak v pravo smer. "Jo pa dojemamo kot začasno uredbo. Ministrstvo namreč pripravlja zakonodajo o razširjeni odgovornosti proizvajalcev, ki se ji bodo podredili predpisi za tokove različnih vrst odpadkov. Takrat predvidevamo, da bo tudi tukaj prišlo do spremembe," je še povedal prvi mož zbornice.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

FINANCE
Okolje & energija
Končno je odpravljen glavni razlog za kopičenje odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Končno je odpravljen glavni razlog za kopičenje odpadkov

Na seji vlade so sprejeli uredbo o embalaži in odpadni embalaži, ki med drugim odpravlja prag za plačilo stroškov za odpadno embalažo. Na komunalni zbornici pričakujejo, da se odpadna embalaža ne bo več nabirala.

FINANCE
Okolje & energija
Odpadki se spet kopičijo. Pravila so letos spremenjena. Kdo bo tokrat plačal odvoz?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odpadki se spet kopičijo. Pravila so letos spremenjena. Kdo bo tokrat plačal odvoz? 2

Lani je ministrstvo za okolje namenilo 12 milijonov evrov za odvoz nepobrane odpadne embalaže. Zgodba pa se ponavlja, embalaža se je po novem letu spet začela kopičiti. Kaj nas čaka letos?

FINANCE
Pozor! Za odpadno embalažo boste plačevali skoraj vsi, ki jo dajete prvi v promet v državi
Finance
Tanja Smrekar Pozor! Za odpadno embalažo boste plačevali skoraj vsi, ki jo dajete prvi v promet v državi 5

Za plačilo obveznosti stroškov ravnanja z odpadno embalažo razveljavljajo količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji

FINANCE
Okolje & energija
Grožnja še ene odpadkovne krize, tokrat svečarske
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Grožnja še ene odpadkovne krize, tokrat svečarske 1

Tri sheme za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami nimajo podpisane pogodbe s predelovalcem sveč, zato grozi, da bo pri komunalnih podjetjih ostala polovica odpadnih sveč. Preverjali smo, kaj je v novi svečarski krizi res in kaj ne.

FINANCE
Okolje & energija
16 odgovorov na najpogostejša vprašanja novih zavezancev za odpadno embalažo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 16 odgovorov na najpogostejša vprašanja novih zavezancev za odpadno embalažo 1

Zaradi nove uredbe o ravnanju z embalažo morajo številna podjetja do 24. maja prvič vstopiti v embalažno shemo. Objavljamo odgovore na ključna vprašanja, ki jih zastavljajo embalažnim družbam.

FINANCE
Okolje & energija
Bodo odpadne sveče pobrane in predelane? Jamstvo je, a enostransko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Bodo odpadne sveče pobrane in predelane? Jamstvo je, a enostransko

Sheme za ravnanje z odpadnimi svečami morajo predložiti finančno jamstvo, da bodo opravile svoje delo, vendar pa zbranih odpadnih sveč ne morejo predati v obdelavo.