Okolje & energija

Eurobarometer: izguba biotske raznovrstnosti skrbi Evropejce

Evropejke in Evropejce vse bolj skrbi stanje narave, kaže najnovejša raziskava Eurobarometer. Za izraz biotska raznovrstnost je slišalo 71 odstotkov prebivalcev EU, 41 odstotkov jih tudi ve, kaj ta izraz pomeni. Poznavanje tega izraza se je s tem od leta 2015 zvišalo za 11 odstotnih točk, so sporočili iz Bruslja.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
06.05.2019 18:50
Čas branja: 2 min

Večina državljank in državljanov EU je zaskrbljena zaradi izgube biotske raznovrstnosti in podpira odločnejše ukrepe EU za zaščito narave, ugotavljajo v Bruslju. Tako je 96 odstotkov vprašanih navedlo, da smo odgovorni za zaščito narave, 95 odstotkov pa, da je zaščita narave bistvenega pomena za boj proti podnebnim spremembam.

Močno se je povečalo tudi število tistih, ki se popolnoma strinjajo s trditvijo, da je biotska raznovrstnost nepogrešljiva za proizvodnjo hrane, goriva in zdravil (91 odstotkov), ter tistih, ki menijo, da sta biotska raznovrstnost in zdrava narava pomembni za dolgoročni gospodarski razvoj (92 odstotkov).

Za biotsko raznovrstnost je sicer že slišalo 71 odstotkov prebivalcev EU. Slovenija je nekaj nad povprečjem, saj je za biotsko raznovrstnost slišalo 74 odstotkov njenih prebivalcev. Jih je pa 38 odstotkov (tri odstotne točke manj kot na ravni EU) v Sloveniji povedalo, da so ne le slišali za ta izraz, ampak tudi vedo, kaj pomeni.

Več kot šest od vsakih 10 Evropejcev meni, da biotsko raznovrstnost ogrožajo onesnaženje zraka, zemlje in vode (67 odstotkov) ter katastrofe, ki jih povzroča človek (63 odstotkov). Pri najbolj prepoznanih vzrokih sledijo podnebne spremembe (58 odstotkov) ter intenzivno kmetijstvo, gozdarstvo in netrajnosten ribolov (50 odstotkov).

Večina državljanov in državljank meni, da je v zvezi z biotsko raznovrstnostjo in ekosistemskimi storitvami legitimno ukrepati na ravni EU. Vprašani so navedli, da so najpomembnejši ukrepi, ki jih mora EU sprejeti za zaščito biotske raznovrstnosti, obnovitev narave in biotske raznovrstnosti, da se sanira povzročena škoda, ter boljše obveščanje državljanov in državljank o pomenu biotske raznovrstnosti - obe aktivnosti je podprlo 48 odstotkov vprašanih.

Tretji najbolj pogosto omenjen ukrep je širjenje območij, kjer je narava zaščitena (43 odstotkov). Vsaj dve tretjini vprašanih tudi menita, da so naravovarstvena območja, kot je Natura 2000, zelo pomembna za zaščito ogroženih živali in rastlin (71 odstotkov), preprečevanje uničenja dragocenih naravnih območij na kopnem in morju (68 odstotkov) ter za zaščito vloge naravnih virov pri zagotavljanju hrane, čistega zraka in vode (67 odstotkov).

"Najnovejša raziskava Eurobarometer o biotski raznovrstnosti jasno kaže tri stvari: Evropejke in Evropejce zelo skrbi za naravo in biotsko raznovrstnost, podnebne spremembe in izgubo biotske raznovrstnosti dojemajo kot dve plati iste medalje, obenem pa od EU pričakujejo, da bo z ukrepi zaščitila naravo," je raziskavo komentiral evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella.

Raziskavo je Evropska komisija opravila decembra lani v vseh 28 državah članicah EU, vključenih je bilo več kot 27.600 oseb. Rezultate je Bruselj objavil na dan, ko je Medvladna platforma za znanstveno politiko o biotski raznovrstnosti in ekosistemskih storitvah (IPBES) razkrila prvo globalno oceno biotske raznovrstnosti in ekosistemskih storitev. Milijonu živalskih in rastlinskih vrst trenutno grozi izumrtje, če želimo ustaviti degradacijo okolja, pa potrebujemo sistemske spremembe, so posvarili strokovnjaki.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Eurobarometer: 90 odstotkov državljanov EU podpira podnebno nevtralnost
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Eurobarometer: 90 odstotkov državljanov EU podpira podnebno nevtralnost 31

Katera težava, s katero se srečuje svet, je najbolj resna? Največ vprašanih v evropski javnomnenjski raziskavi je izbralo okoljske oziroma z njimi povezane probleme.

FINANCE
Članki
(Nezaupanje) Kar 39 odstotkov slovenskih anketirancev sploh ne verjame, da bo vlada ustrezno porabila evropska sredstva za okrevanje
Finance
FinanceAlbina Kenda (Nezaupanje) Kar 39 odstotkov slovenskih anketirancev sploh ne verjame, da bo vlada ustrezno porabila evropska sredstva za okrevanje 3

Anketa Eurobarometer je tudi pokazala, da večina državljanov meni, da bi morale evropska sredstva prejeti le države, ki spoštujejo pravno državo in demokratična načela, navajajo pri evropskem parlamentu

FINANCE
Okolje & energija
To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti 5

V svetovalni družbi Systemiq so zbrali podatke, ki kažejo, kako močno se je globalno gospodarstvo že usmerilo v zmanjšanje ogljičnega odtisa.

FINANCE
Novo leto, stara praksa
Finance
Špela Mikuš Novo leto, stara praksa

Če naj se v letu 2021 kaj spremeni, naj se to, da bodo imeli ukrepi, pomoči pa tudi razni postopki in načrti več uporabnosti; v praksi, ne le v teoriji

FINANCE
Okolje & energija
EU je zeleni dogovor podprla z zagonom podnebno-energetske diplomacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar EU je zeleni dogovor podprla z zagonom podnebno-energetske diplomacije 6

Evropski diplomati so dobili novo nalogo. Po svetu morajo spodbujati globalni energetski prehod, promovirati energetsko učinkovitost in tehnologijo za obnovljive vire.

FINANCE
Lockdown nima bistvene koristi v primerjavi z manj agresivnimi ukrepi
Finance
Simona Toplak Lockdown nima bistvene koristi v primerjavi z manj agresivnimi ukrepi 29

Najnovejša raziskava Johna Ioannidisa primerja uspešnost ukrepov Švedske in Južne Koreje z uspešnostjo drugih izbranih držav pri omejevanju korone

FINANCE
Vas bolj skrbi pandemija, podnebne spremembe ali voditelji?
Finance
Nataša Koražija Vas bolj skrbi pandemija, podnebne spremembe ali voditelji? 7

Kljub dolgim mesecem lockdowna in ob prepolovljenem letalskem prometu so se izpusti ogljikovega dioksida v letu 2020 zmanjšali za skromnih sedem odstotkov