Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring V primeru razlitja nevarnih snovi na kraškem območju ni časa in možnosti za sanacijo, je za STA dejala Nataša Viršek Ravbar z Inštituta za raziskovanje krasa pri ZRC SAZU. Ostane monitoring, kako hitro in v kakšni meri bo onesnaženje doseglo izvir Rižane, še posebej ob intenzivnih padavinah. Bi pa lahko bil vodni vir ogrožen dlje časa.
Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba na Obali je trenutno varna in pod nadzorom, so sporočili iz javnega podjetja Rižanski vodovod Koper.
(foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov (foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov Na slovenskem delu tekmovanja ClimateLaunchpad so izbrali zmagovalca, ki bosta sodelovala na evropskem finalu za najboljšo zeleno poslovno idejo.
O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju Predstavniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo po napovedih na današnji redni seji občinskega sveta Občine Šoštanj svetnikom predstavili modelno študijo možnosti energetske izrabe izbranih odpadnih materialov v Tešu. Študijo so vodilni iz Teša prejšnji teden že predstavili vodstvu občine.
Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ogrožajo demokracijo in človekove pravice, je zapisal posebni poročevalec Združenih narodov Philip Alston.

Eurobarometer: izguba biotske raznovrstnosti skrbi Evropejce

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Evropa   dodaj
Natura 2000 dodaj
Eurobarometer dodaj
Karmenu Vella dodaj
 
Čas branja: 2 min
06.05.2019  18:50
Evropejke in Evropejce vse bolj skrbi stanje narave, kaže najnovejša raziskava Eurobarometer. Za izraz biotska raznovrstnost je slišalo 71 odstotkov prebivalcev EU, 41 odstotkov jih tudi ve, kaj ta izraz pomeni. Poznavanje tega izraza se je s tem od leta 2015 zvišalo za 11 odstotnih točk, so sporočili iz Bruslja.
avtor
Eurobarometer: izguba biotske raznovrstnosti skrbi Evropejce

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Evropa   dodaj
Natura 2000 dodaj
Eurobarometer dodaj
Karmenu Vella dodaj

Večina državljank in državljanov EU je zaskrbljena zaradi izgube biotske raznovrstnosti in podpira odločnejše ukrepe EU za zaščito narave, ugotavljajo v Bruslju. Tako je 96 odstotkov vprašanih navedlo, da smo odgovorni za zaščito narave, 95 odstotkov pa, da je zaščita narave bistvenega pomena za boj proti podnebnim spremembam.

Močno se je povečalo tudi število tistih, ki se popolnoma strinjajo s trditvijo, da je biotska raznovrstnost nepogrešljiva za proizvodnjo hrane, goriva in zdravil (91 odstotkov), ter tistih, ki menijo, da sta biotska raznovrstnost in zdrava narava pomembni za dolgoročni gospodarski razvoj (92 odstotkov).

Za biotsko raznovrstnost je sicer že slišalo 71 odstotkov prebivalcev EU. Slovenija je nekaj nad povprečjem, saj je za biotsko raznovrstnost slišalo 74 odstotkov njenih prebivalcev. Jih je pa 38 odstotkov (tri odstotne točke manj kot na ravni EU) v Sloveniji povedalo, da so ne le slišali za ta izraz, ampak tudi vedo, kaj pomeni.

Več kot šest od vsakih 10 Evropejcev meni, da biotsko raznovrstnost ogrožajo onesnaženje zraka, zemlje in vode (67 odstotkov) ter katastrofe, ki jih povzroča človek (63 odstotkov). Pri najbolj prepoznanih vzrokih sledijo podnebne spremembe (58 odstotkov) ter intenzivno kmetijstvo, gozdarstvo in netrajnosten ribolov (50 odstotkov).

Večina državljanov in državljank meni, da je v zvezi z biotsko raznovrstnostjo in ekosistemskimi storitvami legitimno ukrepati na ravni EU. Vprašani so navedli, da so najpomembnejši ukrepi, ki jih mora EU sprejeti za zaščito biotske raznovrstnosti, obnovitev narave in biotske raznovrstnosti, da se sanira povzročena škoda, ter boljše obveščanje državljanov in državljank o pomenu biotske raznovrstnosti - obe aktivnosti je podprlo 48 odstotkov vprašanih.

Tretji najbolj pogosto omenjen ukrep je širjenje območij, kjer je narava zaščitena (43 odstotkov). Vsaj dve tretjini vprašanih tudi menita, da so naravovarstvena območja, kot je Natura 2000, zelo pomembna za zaščito ogroženih živali in rastlin (71 odstotkov), preprečevanje uničenja dragocenih naravnih območij na kopnem in morju (68 odstotkov) ter za zaščito vloge naravnih virov pri zagotavljanju hrane, čistega zraka in vode (67 odstotkov).

"Najnovejša raziskava Eurobarometer o biotski raznovrstnosti jasno kaže tri stvari: Evropejke in Evropejce zelo skrbi za naravo in biotsko raznovrstnost, podnebne spremembe in izgubo biotske raznovrstnosti dojemajo kot dve plati iste medalje, obenem pa od EU pričakujejo, da bo z ukrepi zaščitila naravo," je raziskavo komentiral evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella.

Raziskavo je Evropska komisija opravila decembra lani v vseh 28 državah članicah EU, vključenih je bilo več kot 27.600 oseb. Rezultate je Bruselj objavil na dan, ko je Medvladna platforma za znanstveno politiko o biotski raznovrstnosti in ekosistemskih storitvah (IPBES) razkrila prvo globalno oceno biotske raznovrstnosti in ekosistemskih storitev. Milijonu živalskih in rastlinskih vrst trenutno grozi izumrtje, če želimo ustaviti degradacijo okolja, pa potrebujemo sistemske spremembe, so posvarili strokovnjaki.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 21

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri 7

Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...