Kje boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Kje boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Še nekaj dni je odprt razpis, na katerem lahko občine dobijo pomoč pri postopku od zamisli o skupnostni sončni elektrarni do točke, ko lahko elektrarno postavijo.
Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Čeprav so bile padavine v letošnjem maju pogoste, njihova količina ni bila tako velika, da bi to popravilo slabši začetek leta za slovenske hidroelektrarne. Proizvodnja elektrike v prvih štirih mesecih je bila z izjemo februarja namreč podpovprečna, ocenjujejo v hidroelektrarnah, kjer to pripisujejo tudi manjši količini snega.
Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Med podnebnim štrajkom 15. marca se je v Ljubljani zbralo več tisoč protestnikov, tokrat le nekaj deset. Zakaj je bilo tako, je povedala Lena Penšek, ki je med bolj dejavnimi člani gibanja Mladih za podnebno pravičnost.
Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Na Eko skladu so objavili nova javna poziva za dodeljevanje spodbud občinam za nakup vozil za prevoz potnikov in komunalnih vozil.
Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Če prihodnje leto ne bomo dosegli 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije, se nam bo bolj splačalo kupiti tako imenovani statistični prenos energije kot plačati kazen evropski komisiji.
Oglasno sporočilo

Kako do čistejšega okolja in cenejše elektrike

Čas branja: 3 min
16.05.2019  02:55
Trenutno smo priča globalnemu zavedanju mladih, da je naš odnos do okolja prestopil črto vzdržnosti in da smo dolžni podati konkretne odgovore na to, kako se bomo soočili s podnebnimi spremembami, ki jih velik del svetovnega prebivalstva — tisti, ki odloča in ima v rokah kapital — vztrajno zanika.
Kako do čistejšega okolja in cenejše elektrike
Foto: Bor Slana

A ta planet bomo slej kot prej morali prepustiti mladim. Morda se zdi, da večjega vpliva na podnebne spremembe nimamo, a nihče med nami ni premajhen, da bi naredil prvi korak. Z majhnimi koraki se pride daleč in če na to pot stopijo množice, bo lahko majhen korak postane velik skok za človeštvo.

Švedska najstniška aktivistka Greta Thunberg pravi, da ne potrebujemo upanja, ampak dejanja. In tudi pri GEN-I se zavzemamo za dejanja. Zmanjšajmo vpliv na okolje, znižajmo stroške in — to je še posebej pomembno — bodimo zgled mladim. Tistim mladim, ki prav v tem trenutku pričakujejo naša dejanja.

In kaj lahko za okolje naredimo v tem trenutku?

Začnemo lahko z dosledno rabo funkcij varčne uporabe na gospodinjskih aparatih. Mnogi pralni, pomivalni in sušilni stroji nudijo možnost nastavitve najrazličnejših programov, med njimi tudi take, ki zahtevajo krajši čas obratovanja naprave in nižje temperature. Dosledno preberite navodila za uporabo in uporabljajte varčne programe. S tem bo nižji tudi račun za električno energijo.

Če vam električno energijo obračunavajo dvotarifno, se sama po sebi ponuja možnost, da požrešni pomivalni, pralni ali sušilni stroj zaženete v nočnem času.

Če stanovanje ogrevate (poleti pa ohlajate) z elektriko, boste porabo električne energije konkretno znižali z dobro izolacijo zidov in podstrešja. Seveda pa ne pozabite na kakovostna okna in vrata, saj največ toplote uide prav skoznje.

Ogrevanje vode je energetsko eden najpotratnejših procesov v gospodinjstvu, zato vam priporočamo, da čas prhanja skrajšate na toliko, kot je nujno, da se umijete.

Klasične žarnice zamenjajte z varčnimi, saj boste tako porabo električne energije zmanjšali tudi za osemdeset odstotkov, dodatno pa boste prihranili, če boste prižigali luči samo tam, kjer jih potrebujete, oziroma jih boste ugašali, ko zapustite prostor.

Tudi hladilnik in zamrzovalna skrinja sta energetsko lahko zelo potratna, zato vanju ne shranjujte toplih jedi, ampak jih najprej ohladite zunaj. Temperaturo v hladilniku nastavite na štiri ali pet stopinj Celzija, v skrinji pa je najidealnejša pri minus osemnajstih stopinjah. Led, ki se v njiju nabira, pa skušajte odstranjevati sproti.

In to je vse?

Ne, to so enostavni ukrepi, ki niso koristni samo za okolje, ampak tudi za družinski proračun. A naredite lahko še veliko več kot to. Načinov pridobivanja električne energije je več, nekateri so bolj, drugi manj prijazni do okolja.

Sonca je na primer dovolj za vse in če se odločite za energetsko samooskrbo v obliki lastne sončne elektrarno, ga za druge s podobnimi načrti ne bo zmanjkalo, zato lahko z gotovostjo trdimo, da je to najboljši (in edini) možni način trajnostnega prihranka električne energije.

Na vas je, da sprejmete odločitev, za vse drugo poskrbimo pri GEN-I: razvili smo poslovni model izvedbe na ključ, ki omogoča, da si lahko sončno elektrarno privošči prav vsako gospodinjstvo. Glede na vaše želje in okoliščine, s katerimi se temeljito seznanimo pri ogledu vaše nepremičnine (položaj sonca, velikost strešne površine in energetske potrebe gospodinjstva) pripravimo načrt, uredimo zahtevano dokumentacijo, pridobimo potrebna soglasja in pripravimo projekt — vse v skladu s predpisi.

Pomagamo pa vam tudi izbrati in urediti najboljše financiranje po vaši meri, pri čemer lahko izbirate med sedemletnim brezobrestnim financiranjem in ugodnim petnajstletnim kreditiranjem, svetovali pa vam bomo tudi pri pridobivanju nepovratnih finančnih sredstev Eko sklada v višini do 20 odstotkov celotne naložbe.

Fotovoltaika je običajno nameščena v enem samem dnevu, sodelujemo pa izključno z vrhunskimi in priznanimi proizvajalci in monterji sončnih elektrarn. Nudimo do 25-letno garancijo na brezhibno delovanje, po želji pa vam uredimo še ustrezno zavarovanje in poskrbimo za vzdrževanje sončne elektrarne.

Že 800 pravilnih odločitev

V Sloveniji je doslej zrastlo že 800 GEN-I Sonce sončnih elektrarn, sprejetih je bilo torej 800 odločitev za energetsko neodvisnost in skrb za okolje, o čemer pričajo konkretne številke: lastniki sončnih elektrarn so pridelali 6,5 GWh čiste in okolju prijazne električne energije in prispevali k znižanju emisij CO2 za 3,2 milijona kg.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...