Okolje & energija

(odgovor) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi?

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

11.05.2019 06:00
Čas branja: 3 min

Kljub temu, da je v celotnem članku pod nazivom 'intervju, video' (Finance, 9. maj 2019) z Andrejem Trumpejem, direktorjem Dravskih elektrarn Maribor (DEM) in Bogdanom Barbičem, direktorjem Hidroelektrarn na Spodnji Savi (HESS) veliko neresničnih in zavajajočih oz. propagandnih navedb, se v odgovoru omejujemo zgolj na navajanje nasprotnih dejstev in okoliščin, s katerimi spodbijamo in bistveno dopolnjujemo navedbe v objavljenem članku v zvezi z nedavno sodbo Upravnega sodišče RS v zadevi HE Mokrice.

Sodišče je namreč v predmetni sodbi razveljavilo okoljevarstveno soglasje za HE Mokrice in jo vrnilo na Agencijo RS za okolje (ARSO) v ponovno obravnavo poleg iz formalnih, tudi iz vsebinskih razlogov. Med formalnimi razlogi je v prvi vrsti ta, da je HESS (osebno gospoda Barbič in Andrej Vizjak, zadolžen za projekt HE Mokrice) tako organu, ki je vodil postopek - to je ARSO, in pa stranskim udeležencem (poleg Društva za preučevanja rib Slovenije - DPRS še inštitut za ohranjanje naravne dediščine Lutra in Ribiška zveza Slovenija) protizakonito onemogočal dostop do ihtioloških študij in monitoringov, ki bi morale med drugim biti tudi del poročila o vplivih na okolje.

Upravno sodišče je v sodbi tako spomnilo HESS, da so sami sprožili upravni spor na odločitev informacijske pooblaščenke, ki je odločila, da so ihtiološke študije informacije javnega značaja in da so jih dolžni izročiti DPRS (in ARSO). Brez teh študij ARSO ne more narediti ocene in preverbe, niti se do njih ne morejo opredeliti stranski udeleženci. Študije in monitoringi, ki jih je izdeloval Zavod za ribištvo Slovenije za investitorja (HESS), pa so dodatno potrdile argumente DPRS o uničujočih vplivih na naravo, ki bi jih gradnja HE Mokrice imela. Te argumente smo DPRS navajali ves čas trajanja postopka presoje vplivov na okolje (PVO). Tudi še vedno manjkajo nekatere študije, ki bi omogočile ustrezno presojo vplivov na okolje oz. na naravo.

Sodišče je ugotovilo tudi številne vsebinske nepravilnosti pri presoji ARSA v konkretnem primeru izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za HE Mokrice. Na podlagi vseh predloženih dokazov je ugotovilo, da ni dvoma, da nameravani poseg lahko pomembno vpliva na dve območji Natura 2000. Hkrati je ugotovilo, da upravni organ (ARSO) ni ustrezno izvedel presoje vplivov na varstvene cilje, saj so ti v obravnavani zadevi ostali sploh nejasni. Navedbe v okoljskem poročilu so nekonsistentne in razvidno je spreminjanje stališč znotraj dokumenta, ugotavlja sodišče. Nedoslednost izhaja tudi iz strokovnih mnenj Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN). Sodišče je opozorilo, da je poročilo o vplivih na okolje pripravil izdelovalec po naročilu nosilca nameravanega posega, ki zasleduje predvsem ekonomske interese, zato je obvezna »kritična presoja« tega poročila s strani ZRSVN in organa, ki odloča v zadevi (ARSO).

V luči navedenega so navedbe in očitki o zavlačevanju postopkov naravnost smešni in se izkažejo za zavajanje. DPRS nima zaposlenih ljudi, delujemo prostovoljno, pri čemer smo vedno vezani na upravne in druge roke, ki so zelo kratki (od 3 do 30 dni). S takšnimi neresničnimi navedbami ter z iskanjem izgovorov za lastno ignoranco v postopku in krivca za lastno slabo opravljeno delo v nekih imaginarnih tujih interesnih multinacionalnih skupinah, pove največ prav o nosilcih investicije HE Mokrice in njihovem nerazumevanju in nespoštovanju evropske in slovenske zakonodaje. Za gospoda Barbiča in HESS je to morda lahko res samo brezčutni posel (pri čemer je nerazumno, da njega in njegove ekipe lastnik, torej država zaradi takšnega fiaska nemudoma ne razreši, kar bi bilo pričakovati v vsaki resni korporaciji), medtem ko je poslanstvo DPRS kot prostovoljnega društva samo in zgolj varovanje narave za vse nas, med drugim preko zavzemanje za dosledno spoštovanje evropske in slovenske zakonodaje pri preprečevanju njenega uničevanja. Za nas to nikakor ni brezčutni posel, brezčutni pa smo le do teh, ki se na vse to požvižgajo s samovoljo, kršenjem zakonodaje in skrivanjem za populističnimi floskulami.

Tudi navajanje na koncu prispevka, da v DPRS zaviramo protipoplavno zaščito - je zgrešeno in v celoti populistično motivirano. Nasprotno, DPRS podpiramo, da se pristopi k sonaravnemu reševanju protipoplavne zaščite čim prej, saj gorvodno zgrajene HE še bolj poplavno ogrožajo območja. Protipoplavna zaščita brez HE bo tudi bolj učinkovita, cenejša in trajnostnejša, primere dobrih praks imamo v neposredni bližini. Finančna sredstva so na razpolago v vodnem in podnebnem skladu. V slednjem je v letu 2019 namenjenih 5 milijonov evrov za omilitvene in izravnalne ukrepe pri gradnji HE Mokrice. Ta denar se lahko nameni sonaravni protipoplavni zaščiti.

Obema intervjuvanima gospodoma predlagamo, da se družbi, ki jih vodita, držita predpisanih oz. uzakonjenih postopkov – dosledno upoštevanje postopkov pa pričakujemo tudi ali zlasti od ARSA in drugih državnih odločevalcev, katerih problematično in nestrokovno delovanje je razkrila sodba Upravnega sodišča v primeru HE Mokrice.

DPRS, predsednica Andreja Slameršek

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Pred hidroelektrarnami so obetavni meseci
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pred hidroelektrarnami so obetavni meseci 2

Zaradi obilice snega in napovedanih novih padavin napovedujejo hidroelektrarnam ugodno prvo polovico letošnjega leta

FINANCE
Okolje & energija
Minister Vizjak je pojasnil, kako bodo pospešili okoljske postopke
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Minister Vizjak je pojasnil, kako bodo pospešili okoljske postopke

Namesto treh organov bo o prostorskih dovoljenjih po novem odločal samo eden.

FINANCE
Živo blato pravne države
Finance
Matej Avbelj Živo blato pravne države 15

Redna sodišča ne le stagnirajo, ampak na ključnih področjih za ljudi, posel in državo lahko spremljamo celo trend nazadovanja. Ustavno sodišče pa se vse bolj in vse bolj odkrito spreminja v politično bojno polje.

FINANCE
Okolje & energija
Mokrice: okoljevarstveniki bi fotovoltaike namesto hidroelektrarne, vlada bi oboje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Mokrice: okoljevarstveniki bi fotovoltaike namesto hidroelektrarne, vlada bi oboje 11

V Združenju Rovo tožijo vlado, ker je odločila, da je pri izgradnji hidroelektrarne Mokrice javni interes za obnovljive vire energije pomembnejši od javnega interesa po ohranjanju narave.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj kaže statistika pritožb na okoljskem ministrstvu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj kaže statistika pritožb na okoljskem ministrstvu

Predstavljamo podatke: koliko pritožb je bilo vloženih na okoljskem ministrstvu na odločbe agencije ARSO in kaj se je z njimi dogajalo

FINANCE
Okolje & energija
(v spomin) Božo Dukić, okoljevarstvenik 1950-2021