Kje boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Kje boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Še nekaj dni je odprt razpis, na katerem lahko občine dobijo pomoč pri postopku od zamisli o skupnostni sončni elektrarni do točke, ko lahko elektrarno postavijo.
Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Čeprav so bile padavine v letošnjem maju pogoste, njihova količina ni bila tako velika, da bi to popravilo slabši začetek leta za slovenske hidroelektrarne. Proizvodnja elektrike v prvih štirih mesecih je bila z izjemo februarja namreč podpovprečna, ocenjujejo v hidroelektrarnah, kjer to pripisujejo tudi manjši količini snega.
Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Med podnebnim štrajkom 15. marca se je v Ljubljani zbralo več tisoč protestnikov, tokrat le nekaj deset. Zakaj je bilo tako, je povedala Lena Penšek, ki je med bolj dejavnimi člani gibanja Mladih za podnebno pravičnost.
Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Na Eko skladu so objavili nova javna poziva za dodeljevanje spodbud občinam za nakup vozil za prevoz potnikov in komunalnih vozil.
Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Če prihodnje leto ne bomo dosegli 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije, se nam bo bolj splačalo kupiti tako imenovani statistični prenos energije kot plačati kazen evropski komisiji.

(odgovor) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
11.05.2019  06:00
(odgovor) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi?
Foto: Tomi Naglič/Arhiv HESS

Obveščaj me o novih člankih:  

Kljub temu, da je v celotnem članku pod nazivom 'intervju, video' (Finance, 9. maj 2019) z Andrejem Trumpejem, direktorjem Dravskih elektrarn Maribor (DEM) in Bogdanom Barbičem, direktorjem Hidroelektrarn na Spodnji Savi (HESS) veliko neresničnih in zavajajočih oz. propagandnih navedb, se v odgovoru omejujemo zgolj na navajanje nasprotnih dejstev in okoliščin, s katerimi spodbijamo in bistveno dopolnjujemo navedbe v objavljenem članku v zvezi z nedavno sodbo Upravnega sodišče RS v zadevi HE Mokrice.

Sodišče je namreč v predmetni sodbi razveljavilo okoljevarstveno soglasje za HE Mokrice in jo vrnilo na Agencijo RS za okolje (ARSO) v ponovno obravnavo poleg iz formalnih, tudi iz vsebinskih razlogov. Med formalnimi razlogi je v prvi vrsti ta, da je HESS (osebno gospoda Barbič in Andrej Vizjak, zadolžen za projekt HE Mokrice) tako organu, ki je vodil postopek - to je ARSO, in pa stranskim udeležencem (poleg Društva za preučevanja rib Slovenije - DPRS še inštitut za ohranjanje naravne dediščine Lutra in Ribiška zveza Slovenija) protizakonito onemogočal dostop do ihtioloških študij in monitoringov, ki bi morale med drugim biti tudi del poročila o vplivih na okolje.

Upravno sodišče je v sodbi tako spomnilo HESS, da so sami sprožili upravni spor na odločitev informacijske pooblaščenke, ki je odločila, da so ihtiološke študije informacije javnega značaja in da so jih dolžni izročiti DPRS (in ARSO). Brez teh študij ARSO ne more narediti ocene in preverbe, niti se do njih ne morejo opredeliti stranski udeleženci. Študije in monitoringi, ki jih je izdeloval Zavod za ribištvo Slovenije za investitorja (HESS), pa so dodatno potrdile argumente DPRS o uničujočih vplivih na naravo, ki bi jih gradnja HE Mokrice imela. Te argumente smo DPRS navajali ves čas trajanja postopka presoje vplivov na okolje (PVO). Tudi še vedno manjkajo nekatere študije, ki bi omogočile ustrezno presojo vplivov na okolje oz. na naravo.

Sodišče je ugotovilo tudi številne vsebinske nepravilnosti pri presoji ARSA v konkretnem primeru izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za HE Mokrice. Na podlagi vseh predloženih dokazov je ugotovilo, da ni dvoma, da nameravani poseg lahko pomembno vpliva na dve območji Natura 2000. Hkrati je ugotovilo, da upravni organ (ARSO) ni ustrezno izvedel presoje vplivov na varstvene cilje, saj so ti v obravnavani zadevi ostali sploh nejasni. Navedbe v okoljskem poročilu so nekonsistentne in razvidno je spreminjanje stališč znotraj dokumenta, ugotavlja sodišče. Nedoslednost izhaja tudi iz strokovnih mnenj Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN). Sodišče je opozorilo, da je poročilo o vplivih na okolje pripravil izdelovalec po naročilu nosilca nameravanega posega, ki zasleduje predvsem ekonomske interese, zato je obvezna »kritična presoja« tega poročila s strani ZRSVN in organa, ki odloča v zadevi (ARSO).

V luči navedenega so navedbe in očitki o zavlačevanju postopkov naravnost smešni in se izkažejo za zavajanje. DPRS nima zaposlenih ljudi, delujemo prostovoljno, pri čemer smo vedno vezani na upravne in druge roke, ki so zelo kratki (od 3 do 30 dni). S takšnimi neresničnimi navedbami ter z iskanjem izgovorov za lastno ignoranco v postopku in krivca za lastno slabo opravljeno delo v nekih imaginarnih tujih interesnih multinacionalnih skupinah, pove največ prav o nosilcih investicije HE Mokrice in njihovem nerazumevanju in nespoštovanju evropske in slovenske zakonodaje. Za gospoda Barbiča in HESS je to morda lahko res samo brezčutni posel (pri čemer je nerazumno, da njega in njegove ekipe lastnik, torej država zaradi takšnega fiaska nemudoma ne razreši, kar bi bilo pričakovati v vsaki resni korporaciji), medtem ko je poslanstvo DPRS kot prostovoljnega društva samo in zgolj varovanje narave za vse nas, med drugim preko zavzemanje za dosledno spoštovanje evropske in slovenske zakonodaje pri preprečevanju njenega uničevanja. Za nas to nikakor ni brezčutni posel, brezčutni pa smo le do teh, ki se na vse to požvižgajo s samovoljo, kršenjem zakonodaje in skrivanjem za populističnimi floskulami.

Tudi navajanje na koncu prispevka, da v DPRS zaviramo protipoplavno zaščito - je zgrešeno in v celoti populistično motivirano. Nasprotno, DPRS podpiramo, da se pristopi k sonaravnemu reševanju protipoplavne zaščite čim prej, saj gorvodno zgrajene HE še bolj poplavno ogrožajo območja. Protipoplavna zaščita brez HE bo tudi bolj učinkovita, cenejša in trajnostnejša, primere dobrih praks imamo v neposredni bližini. Finančna sredstva so na razpolago v vodnem in podnebnem skladu. V slednjem je v letu 2019 namenjenih 5 milijonov evrov za omilitvene in izravnalne ukrepe pri gradnji HE Mokrice. Ta denar se lahko nameni sonaravni protipoplavni zaščiti.

Obema intervjuvanima gospodoma predlagamo, da se družbi, ki jih vodita, držita predpisanih oz. uzakonjenih postopkov – dosledno upoštevanje postopkov pa pričakujemo tudi ali zlasti od ARSA in drugih državnih odločevalcev, katerih problematično in nestrokovno delovanje je razkrila sodba Upravnega sodišča v primeru HE Mokrice.

DPRS, predsednica Andreja SlameršekNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...