Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring V primeru razlitja nevarnih snovi na kraškem območju ni časa in možnosti za sanacijo, je za STA dejala Nataša Viršek Ravbar z Inštituta za raziskovanje krasa pri ZRC SAZU. Ostane monitoring, kako hitro in v kakšni meri bo onesnaženje doseglo izvir Rižane, še posebej ob intenzivnih padavinah. Bi pa lahko bil vodni vir ogrožen dlje časa.
Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba na Obali je trenutno varna in pod nadzorom, so sporočili iz javnega podjetja Rižanski vodovod Koper.
(foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov (foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov Na slovenskem delu tekmovanja ClimateLaunchpad so izbrali zmagovalca, ki bosta sodelovala na evropskem finalu za najboljšo zeleno poslovno idejo.
O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju Predstavniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo po napovedih na današnji redni seji občinskega sveta Občine Šoštanj svetnikom predstavili modelno študijo možnosti energetske izrabe izbranih odpadnih materialov v Tešu. Študijo so vodilni iz Teša prejšnji teden že predstavili vodstvu občine.
Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ogrožajo demokracijo in človekove pravice, je zapisal posebni poročevalec Združenih narodov Philip Alston.

(odgovor) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
16.05.2019  14:47  Dopolnjeno: 16.05.2019 14:48
(odgovor) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi

Obveščaj me o novih člankih:  

Navedba v odgovoru na članek Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi, da je HESS tako organu, ki je vodil postopek – to je ARSO, in stranskim udeležencem protizakonito onemogočal dostop do ihtioloških študij in monitoringov, ki bi morale med drugim biti tudi del poročila o vplivih na okolje, ne drži. DPRS od HESS nikoli ni zahteval kakršnekoli študije ali monitoringa, temveč so to zahtevali od Zavoda za ribištvo Slovenije. Pomembno je tudi poudariti, da se študije, ki jih je zahteval DPRS od Zavoda za ribištvo Slovenije, ne nanašajo na HE Mokrice, temveč na gorvodne elektrarne in so bile izdelane v obdobju od 2004 do 2011, zato jih ARSO ni prepoznal kot pomembne za postopek izdaje OVS za HE Mokrice in od družbe HESS tudi ni zahteval, da jih priloži k vlogi za izdajo OVS za HE Mokrice.

Nikakor tudi ne drži navedba, da bi izvedene študije kakorkoli pritrjevale pavšalni in nestrokovni oceni DPRS o uničujočih vplivih gradnje HE Mokrice na naravo. Nadalje so vse izdelane strokovne študije za HE Mokrice pritrdile oceni vpliva HE Mokrice na naravo, ki jo je izdelal strokovni izdelovalec, ki je dal oceno, da je vpliv HE Mokrice na naravo nebistven ob izvedbi omilitvenih ukrepov. Tej oceni so pritrdili tudi: Zavod za ribištvo Slovenije, Zavod RS za varstvo narave in ARSO, kakor tudi ministrstvo za okolje in prostor (MOP), ki je zavrnilo pritožbo DPRS v postopku pred tožbo na upravnem sodišču.

Prav tako ne drži pavšalna in nestrokovna navedba DPRS v prispevku, da gorvodno zgrajene HE še bolj poplavno ogrožajo območja. Glede navedb, vezanih na protipoplavno zaščito, poudarjamo, da samo celovito izveden večnamenski projekt zagotavlja protipoplavno zaščito naselij v Posavju. Projekt izgradnje verige HE na spodnji Savi je zasnovan kot celota s HE Mokrice in je utemeljen z zakonom o spodnji Savi, ki ga je leta 2000 sprejel slovenski parlament. Nedokončan projekt brez izgradnje zadnje načrtovane HE v verigi (HE Mokrice) ne izpolnjuje svojega namena glede protipoplavne zaščite okoliških naselij in tudi ne glede optimalnega obratovanja celotne verige. Vsaj tisoč prebivalcev Posavja tako zaradi blokiranja dokončanja projekta s strani društva, ki nima nobenih referenc s področja presoje vplivov na okolje, ostaja poplavno ogroženih.

Jasno je, da je nasprotovanje DPRS projektu HE Mokrice v bistvu nasprotovanje tega društva izgradnji katerekoli hidroelektrarne v Sloveniji in širše ter je del kampanje proti vsem HE na Balkanu, ki jo financirajo tuje fundacije. Nekonkretno in neargumentirano navajanje študij in iz njih izhajajočih ter nikoli eksplicitno predstavljenih negativnih ocen vplivov na naravo je zgolj način za zavlačevanje in onemogočanje izvedbe tega projekta, posledice pa bo občutila celotna Slovenija in njeni državljani.

Pravilno je, da imajo nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, možnost, da kot stranski udeleženci glede na svojo strokovnost proaktivno sodelujejo v postopkih presoje, vendar morajo pri tem pokazati tudi določeno raven državotvornosti in odgovornosti za družbo. S konstantnim zavlačevanjem, neprevzemanjem pošte in podobnim zaviranjem izvedbe projekta in pavšalnim ter nestrokovnim pojavljanjem v medijih pa omenjeno društvo žal ne kaže želje po konstruktivnem pristopu in zagotavljanju družbene koristi za državljane Slovenije, temveč sledi le ozko definiranim ciljem, kjer je skrb za naravo le pretveza oziroma orodje za dosego teh ciljev.

Suzana Poldan, vodenje stikov z javnostmi in samostojna ekonomistka v kontrolingu, HESSNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 21

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri 7

Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...