Okolje & energija

Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ

Na konferenci Združenja slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED so podelili priznanja in plakete za življenjsko delo, izjemne dosežke in tudi za novinarske prispevke.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirata

 INEA

HSE

22.05.2019 23:00
Čas branja: 1 min
Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ
Namestnik predsednika komisije združenja CIGRE-CIRED za priznanja Dejan Paravan (levo) in predsednik združenja CIGRE-CIRED Marko Hrast (desno) sta podelila priznanje novinarju Financ Borutu Hočevarju za članke o izzivih v elektroenergetiki. Foto: Vladimir Habjan / Naš stik

V Laškem se končuje konferenca slovenskih elektroenergetikov, povezanih v združenje CIGRE-CIRED. Program konference vključuje številna predavanja domačih in tujih strokovnjakov in razprave o aktualnih temah in izzivih slovenske elektroenergetike.

Več o konferenci in združenju v člankih Energetski prehod ne bo poceni, sistem bo dražji od današnjega in Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope.

Na konferenci so podelili priznanja za najodmevnejše referate na konferenci CIGRE-CIRED 2017, podelili pa so tudi priznanja združenja.

● Priznanje za življenjsko delo je prejel Maks Babuder z Elektroinštituta Milan Vidmar. Babuder, profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je bil med drugim tudi direktor elektroinštituta. Je predstojnik tehničnega razreda Evropske akademije znanosti in umetnosti. V mednarodni organizaciji elektroenergetskih strokovnjakov CIGRE sodeluje od leta 1974 in vodi tehnični svet SEERC, regionalne veje CIGRE. Babudrovo delo vključuje tudi inovacije pri merilnih metodah in aktivno sodelovanje pri standardizaciji opreme, so med drugim zapisali v obrazložitvi priznanja.

● Berlinčan Theodor Connor, bivši predsednik organizacije CIRED, je dobil plaketo CIRED za prispevek k mednarodni širitvi elektroenergetskih znanj. Connor je bil predsednik mednarodne organizacije elektrodistribucije CIRED, ko je bila Slovenija sprejete v upravni komite, vodilni organ organ organizacije CIRED. Connor predava na Tehnični univerzi v Münchnu.

● Plaketo CIRED je dobil tudi Drago Bokal iz družbe ELES. Bil je vodja raziskovalnega oddelka na Elektroinštitutu Milan Vidmar in vodilni raziskovalec pri številnih odmevnih študijah, med drugim je zelo dejaven na Elektrotehniški zvezi in Inštitutu za standardizacijo.

● Rektorju Univerze v Ljubljani in nekdanjemu dekanu Fakultete za elektrotehniko Igorju Papiču je komisija podelila plaketo CIGRE za izjemno strokovno in pedagoško delo ter odmevne mednarodne rezultate pri sodelovanju v mednarodni organizaciji CIGRE.

● Plaketo CIGRE je dobil tudi Janko Kosmač, ELES. Kosmač je bil med drugim ključni snovalec dveh izredno pomembnih projektov: sistema za detekcijo in lociranje atmosferskih razelektritev in njegove uporabe v elektroenergetiki in industriji ter sistema za ugotavljanje meja obratovanja prenosnega omrežja.

● Družbi ELES in konzorciju projekta FutureFlow so podelili priznanje Lipa za projekt Uporaba virtualnih elektrarn za sekundarno regulacijo. Projekt je del evropskega projekta FutureFlow in odgovarja na vprašanje, ali je mogoče sekundarno regulacijo uspešno izvajati z obnovljivimi in razpršenimi viri in prispevati k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida.

● Pohvalo pa je dobil tudi novinar Financ Borut Hočevar, in sicer za članke o različnih dogodkih in tehnologijah v energetiki ter za osredotočenje na teme, ki pomenijo tehnološke izzive za prihodnost slovenske energetike, so zapisali v obrazložitvi.

Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Projekcije: kakšen bo lahko uvoz elektrike, kaj lahko ovira nizkoogljičnost
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Projekcije: kakšen bo lahko uvoz elektrike, kaj lahko ovira nizkoogljičnost 10

"Pri naložbah v sončne in vetrne elektrarne pričakujem predvsem iniciativo domačega in tujega zasebnega kapitala," je povedal generalni direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
Okolje & energija
(dopolnjeno) Razpad evropskega elektroenergetskega sistema se je začel na Hrvaškem
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (dopolnjeno) Razpad evropskega elektroenergetskega sistema se je začel na Hrvaškem 1

Evropsko sinhrono elektroenergetsko omrežje je 8. januarja razpadlo zaradi tehničnih težav na daljnovodih v Ernestinovem pri Osijeku.

FINANCE
PMM
ELES, fakulteta za elektrotehniko, Renault, Iveco … v skupnem projektu e-mobilnosti
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar ELES, fakulteta za elektrotehniko, Renault, Iveco … v skupnem projektu e-mobilnosti 4

Fakulteta za elektrotehniko sodeluje pri zasnovi programskega orodja, ki bo pomagalo odločevalcem pri izgradnji infrastrukture za polnjenje e-avtov. Orodje razvijajo v okviru evropskega projekta INCIT-EV, uporabljali pa ga bodo lahko občinske uprave, mesta, kjer se odločajo o umeščanju polnilne infrastrukture, elektrodistribucijska podjetja, upravljavci prometne infrastrukture in drugi.

FINANCE
Okolje & energija
Začenjajo se priprave na združitev elektrooperaterjev SODO in ELES
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Začenjajo se priprave na združitev elektrooperaterjev SODO in ELES 5

Na dnevnem redu današnje seje vlade je tudi predlog sklepa, po katerem bodo na infrastrukturnem ministrstvu pripravili pravno podlago za vertikalno integracijo družbe SODO z družbo ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Zakaj imamo v Sloveniji veliko velikih baterij
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zakaj imamo v Sloveniji veliko velikih baterij 3

»Če gledamo z vidika frekvenčnih storitev, je slovenski delež med večjimi v EU. Resda ima Slovenija zaradi majhnosti sistema in šibke prožnosti klasičnih elektrarn večjo potrebo po baterijah kot druge države, je povedal Uroš Salobir, ELES, v intervjuju, v katerem je sodeloval tudi njegov sodelavec Jurij Klančnik.

FINANCE
Okolje & energija
Startupi, pozor: ELES išče projekte umetne inteligence za elektroomrežje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Startupi, pozor: ELES išče projekte umetne inteligence za elektroomrežje

V Elesu so objavili mednarodni poziv za razvoj tehnologij, ki bodo zasnovane na umetni inteligenci in bodo namenjene uporabi v prenosnem elektroenergetskem omrežju