Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring V primeru razlitja nevarnih snovi na kraškem območju ni časa in možnosti za sanacijo, je za STA dejala Nataša Viršek Ravbar z Inštituta za raziskovanje krasa pri ZRC SAZU. Ostane monitoring, kako hitro in v kakšni meri bo onesnaženje doseglo izvir Rižane, še posebej ob intenzivnih padavinah. Bi pa lahko bil vodni vir ogrožen dlje časa.
Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba na Obali je trenutno varna in pod nadzorom, so sporočili iz javnega podjetja Rižanski vodovod Koper.
(foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov (foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov Na slovenskem delu tekmovanja ClimateLaunchpad so izbrali zmagovalca, ki bosta sodelovala na evropskem finalu za najboljšo zeleno poslovno idejo.
O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju Predstavniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo po napovedih na današnji redni seji občinskega sveta Občine Šoštanj svetnikom predstavili modelno študijo možnosti energetske izrabe izbranih odpadnih materialov v Tešu. Študijo so vodilni iz Teša prejšnji teden že predstavili vodstvu občine.
Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ogrožajo demokracijo in človekove pravice, je zapisal posebni poročevalec Združenih narodov Philip Alston.

Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
22.05.2019  23:00
Na konferenci Združenja slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED so podelili priznanja in plakete za življenjsko delo, izjemne dosežke in tudi za novinarske prispevke.
Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ
Namestnik predsednika komisije združenja CIGRE-CIRED za priznanja Dejan Paravan (levo) in predsednik združenja CIGRE-CIRED Marko Hrast (desno) sta podelila priznanje novinarju Financ Borutu Hočevarju za članke o izzivih v elektroenergetiki.
Foto: Vladimir Habjan / Naš stik

Obveščaj me o novih člankih:  

V Laškem se končuje konferenca slovenskih elektroenergetikov, povezanih v združenje CIGRE-CIRED. Program konference vključuje številna predavanja domačih in tujih strokovnjakov in razprave o aktualnih temah in izzivih slovenske elektroenergetike.

Več o konferenci in združenju v člankih Energetski prehod ne bo poceni, sistem bo dražji od današnjega in Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope.

Na konferenci so podelili priznanja za najodmevnejše referate na konferenci CIGRE-CIRED 2017, podelili pa so tudi priznanja združenja.

● Priznanje za življenjsko delo je prejel Maks Babuder z Elektroinštituta Milan Vidmar. Babuder, profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je bil med drugim tudi direktor elektroinštituta. Je predstojnik tehničnega razreda Evropske akademije znanosti in umetnosti. V mednarodni organizaciji elektroenergetskih strokovnjakov CIGRE sodeluje od leta 1974 in vodi tehnični svet SEERC, regionalne veje CIGRE. Babudrovo delo vključuje tudi inovacije pri merilnih metodah in aktivno sodelovanje pri standardizaciji opreme, so med drugim zapisali v obrazložitvi priznanja.

● Berlinčan Theodor Connor, bivši predsednik organizacije CIRED, je dobil plaketo CIRED za prispevek k mednarodni širitvi elektroenergetskih znanj. Connor je bil predsednik mednarodne organizacije elektrodistribucije CIRED, ko je bila Slovenija sprejete v upravni komite, vodilni organ organ organizacije CIRED. Connor predava na Tehnični univerzi v Münchnu.

● Plaketo CIRED je dobil tudi Drago Bokal iz družbe ELES. Bil je vodja raziskovalnega oddelka na Elektroinštitutu Milan Vidmar in vodilni raziskovalec pri številnih odmevnih študijah, med drugim je zelo dejaven na Elektrotehniški zvezi in Inštitutu za standardizacijo.

● Rektorju Univerze v Ljubljani in nekdanjemu dekanu Fakultete za elektrotehniko Igorju Papiču je komisija podelila plaketo CIGRE za izjemno strokovno in pedagoško delo ter odmevne mednarodne rezultate pri sodelovanju v mednarodni organizaciji CIGRE.

● Plaketo CIGRE je dobil tudi Janko Kosmač, ELES. Kosmač je bil med drugim ključni snovalec dveh izredno pomembnih projektov: sistema za detekcijo in lociranje atmosferskih razelektritev in njegove uporabe v elektroenergetiki in industriji ter sistema za ugotavljanje meja obratovanja prenosnega omrežja.

● Družbi ELES in konzorciju projekta FutureFlow so podelili priznanje Lipa za projekt Uporaba virtualnih elektrarn za sekundarno regulacijo. Projekt je del evropskega projekta FutureFlow in odgovarja na vprašanje, ali je mogoče sekundarno regulacijo uspešno izvajati z obnovljivimi in razpršenimi viri in prispevati k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida.

● Pohvalo pa je dobil tudi novinar Financ Borut Hočevar, in sicer za članke o različnih dogodkih in tehnologijah v energetiki ter za osredotočenje na teme, ki pomenijo tehnološke izzive za prihodnost slovenske energetike, so zapisali v obrazložitvi.OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 21

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri 7

Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...