Slovenka, ki v Parizu raziskuje sončni veter in sodeluje z agencijo NASA Slovenka, ki v Parizu raziskuje sončni veter in sodeluje z agencijo NASA »Nikoli si nisem mislila, da bi lahko sodelovala z vesoljskima agencijama NASA in ESA, zdaj pa vidim, kako dostopno je to,« pravi Laura Berčič, ki je v Ljubljani diplomirala iz fizike, zdaj pa na doktorskem študiju v Parizu preučuje, od kod prihajajo elektroni sončnega vetra.
'Vlada naj nemudoma začne z razogljičenjem vseh sektorjev' 'Vlada naj nemudoma začne z razogljičenjem vseh sektorjev' Vseslovenski podnebni štrajk bo v petek, 27. septembra, ob 11.55 v Ljubljani, Mariboru, Novem Mestu, Novi Gorici, Brežicah in Velenju, je povedala Dora Smole, predstavnica gibanja Mladi za podnebno pravičnost.
Energetiki: zbirokratizirana država je glavna ovira za podnebno ambicioznost Energetiki: zbirokratizirana država je glavna ovira za podnebno ambicioznost Na tretjem strokovnem posvetu družbe ELES so med drugim ocenili ambicioznost Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta in bili kritični do prostorske zakonodaje.
ELES in GEN-I: napoved preboja pri slovenski energetski transformaciji ELES in GEN-I: napoved preboja pri slovenski energetski transformaciji S pomočjo pametnih omrežij nameravajo v družbah ELES in GEN-I pospešiti preobrazbo energetike in vabijo k sodelovanju vse, ki lahko prispevajo znanje in ideje.

Države v okviru pobude Tri morja za oblikovanje močne energetske infrastrukture

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
05.06.2019  17:00  Dopolnjeno: 05.06.2019 17:02
Ena izmed prioritet držav, ki so se združile v okviru pobude Tri morja, je oblikovanje in zagotavljanje močne energetske infrastrukture ter čim večje energetske suverenosti, so se strinjali udeleženci današnjega poslovnega foruma, ki poteka v Ljubljani. Podporo pri tem je državam zagotovil tudi ameriški minister za energetiko Rick Perry.
avtor
Države v okviru pobude Tri morja za oblikovanje močne energetske infrastrukture
Foto: Daniel Novakovič/STA

Obveščaj me o novih člankih:  

"Podpiramo vas na poti oblikovanja svoje energetske prihodnosti," je poudaril ameriški minister za energetiko Perry. ZDA želijo po njegovih besedah državam Srednje in Vzhodne Evrope pomagati pri razpršitvi virov energije, med drugim z izvozom utekočinjenega zemeljskega plina, pa tudi s sodelovanjem področju pridobivanja jedrske energije. ZDA je predstavil kot močno konkurenco Rusiji. "Ponujamo svoboden in odprt trg. Ponujamo transparentnost. In ostajamo zanesljiv dobavitelj energentov," je poudaril Perry.

Slovenska infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek se je na panelu osredotočila na potrebo po sodelovanju v regiji pri postaviti energetske infrastrukture. EU je po njenih besedah na prelomni točki, ki bo odločila, ali bomo dosegli zastavljene okoljske cilje do leta 2050.

"Ustrezna energetska infrastruktura nam bo pomagala pri doseganju zastavljenih ciljev. Vsi se lahko odločimo za manj premoga ali pa se odrečemo jedrski energiji. Vendar tega ne bomo mogli storiti brez ustrezne infrastrukture, ne le znotraj posamezne države, temveč celotne regije," je poudarila.

V boju proti emisijam toplogrednih plinov evropske države vse pogosteje posegajo po utekočinjenem zemeljskem plinu. Pri tem so udeleženci današnjega panela pozornost posvetili tudi plinskemu terminalu, ki ga gradijo na Krku. Hrvaški minister za okolje in energetiko Tomislav Čorić je ob tem ocenil, da je bila odločitev za izgradnjo terminala dobra in premišljena poteza.

Plinsko infrastrukturo pospešeno gradi tudi Poljska. "Transformacija na področju energetike bi nas morala voditi v večjo varnosti in stabilnost oskrbe, potekati pa mora tudi s poudarkom na boju proti podnebnim spremembam," je poudaril državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Poljske Piotr Naimski. Strategijo države na področju energetike je opisal z besedami "kombinacija obnovljivih virov energije v kombinaciji s plinom in jedrsko energijo".

Direktor družbe Hrvaško elektrogospodarstvo (Hep) Opskrba Robert Krklec je med prioritetami hrvaške energetike navedel gradnjo novih hidroelektrarn, razvoj fotovoltaike in večje pridobivanje elektrike z vetrnicami. "Delež obnovljivih virov energije žeilimo v prihodnjih nekaj letih dvigniti na 50 odstotkov," je dejal.

Direktor Gen energije Martin Novšak je med prioritetami v Sloveniji predstavil idejo o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, s katerim bi zmanjšali emisije v okolje, medtem ko je direktor področja za strateške inovacije pri Elesu Uroš Salobir predstavil projekt gradnje pametnih omrežij Sincro.grid.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 6

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nuklearka in termoelektrarne so delale s polno paro 1

Prevzem električne energije je v prvih šestih mesecih 2019 znašal 12.277 gigavatnih ur, kar je na ravni prevzema iz prve polovice leta...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj se bomo v resnici odločali o drugem bloku jedrske elektrarne 6

Če želimo doseči podnebne cilje, moramo omogočiti enakovredno in nevtralno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij za proizvodnjo...