Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Združenje ZENS je pozvalo župane, da v prek dva tisoč občinskih objektih zamenjajo fosilna goriva z obnovljivimi viri. Akcijo sta podprla infrastrukturno ministrstvo in Eko sklad.
Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih medijev razčlenjuje povezavo.
V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi, kot sta kurilno olje in plin
(grafi) Eurobarometer: podnebje je postalo druga največja evropska skrb Evropejcev (grafi) Eurobarometer: podnebje je postalo druga največja evropska skrb Evropejcev Javnomnenjska raziskava je pokazala velik skok zaskrbljenosti prebivalcev EU zaradi podnebnih sprememb.

(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Kronoterm dodaj
Bogdan Kronovšek dodaj
 
Čas branja: 2 min
12.06.2019  22:45
V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski učinkovitosti med 1.175 toplotnimi črpalkami v Evropi.
(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi
Toplotna črpalka Adapt je oblikovana drugače kot običajne toplotne črpalke. "Arhitekti pravijo, da je ne bodo skrivali," zagotavljajo v Kronotermu.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Kronoterm dodaj
Bogdan Kronovšek dodaj

Uvrstitev na prvo mesto na seznamu nemškega zveznega urada za gospodarstvo in nadzor izvoza BAFA pomeni, »da smo Slovenci med vodilnimi pri razvoju toplotnih črpalk v EU«, je ob predstavitvi naprave povedal direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek.

Nova toplotna črpalka zrak - voda Adapt je poleg tega tudi ena najtišjih na trgu, zagotavljajo v Kronotermu: »Neslišna notranja enota ji omogoča, da deluje tišje od računalnika.« Delovanje je petkrat tišje kot pri drugih toplotnih črpalkah. K prvemu mestu na nemški lestvici pa sta pripomogla tudi velika učinkovitost in inteligentno prilagajanje.

Pri izdelavi Adapta uporabljajo do okolja prijazne dele in novo hladivo R452b, ki ne škodi ozonu in je lažje razgradljivo ter ima za 67 odstotkov manjši ogljični odtis kot druga hladiva. Proizvodnjo in prodajo Adapta načrtujejo v septembru.

Nova toplotna črpalka lahko deluje, če je temperatura zunanjega zraka od minus 25 stopinj do plus 40 stopinj. Pri tem lahko ogreje sanitarno vodo na 67 stopinj.

Delovanje toplotne črpalke Adapt lahko spremljamo in upravljamo z mobilno ali spletno aplikacijo. Naprava sama opozarja na napake in omogoča odpravo večine napak na daljavo. Poleg tega ročno popisovanje porabe in stroškov ni več potrebno.

Za Adapt zadošča pol kvadratnega metra velika kotlovnica. Čas montaže je skrajšan na en dan. Zunanji del je oblikovan v sodelovanju z oblikovalno družbo, arhitekti pa zatrjujejo, da ga ne bodo skrivali pred pogledi, saj »se zlije z okolico«. Pripravili so jih v štirih barvah.

»Iz ene kilovatne ure električne energije, vložene v toplotno črpalko, pridobimo 5,21 kilovatne ure uporabne toplote,« je razložil Bogdan Kronovšek.

Dodali so tudi informacije o prihrankih v 15 letih:

● Do 26.000 € prihranite, če s toplotno črpalko Adapt zamenjate ogrevanje na kurilno olje.

● Do 15.000 € znaša prihranek ob zamenjavi zemeljskega plina.

● Do 13.000 € je prihranek ob zamenjavi peči na pelete.

● Do 14.000 tisoč evrov lahko prihranimo ob zamenjavi daljinskega ogrevanja.

● Do 32.000 € pa znaša prihranek ob zamenjavi infra panelov.

Kronoterm je leta 1991 ustanovil Rudi Kronovšek, ukvarjajo pa se z razvojem in proizvodnjo toplotnih črpalk. Toplotne črpalke zrak – voda pomenijo približno 70 odstotkov Kronotermovih toplotnih črpalk. Podjetje je močno razvojno naravnano, zaposlujejo 65 ljudi, lani so ustvarili za približno deset milijonov evrov prihodkov, letošnje poslovanje pa je po besedah Bogdana Kronovška za okoli 20 odstotkov nad lanskim.OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko 19

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je sklep takšen: električni avti so toliko napredovali,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN energija je dobila novega člana poslovodstva 1

Nadzorni svet GEN energije je za člana poslovodstva imenoval Danijela Levičarja.

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin 8

Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? 2

V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Preden se zaletimo, premislimo, kaj pomeni odstotna točka energije iz obnovljivih virov 5

Vedno znova sem presenečen nad (pre)slabim poznavanjem ozadja in dimenzij podatka, ki bo (usodno) vplival na prihodnost slovenske...

OK & EN
Novice
Novice Inšpektorji: društvo za preučevanje rib je lovilo ribe z elektriko 5

Člani Društva za preučevanje rib Slovenije so lovili ribe brez dovolilnice, brez soglasja kmetijskega ministrstva in z uporabo...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov 1

Na otoku Krku nameravajo postaviti petmegavatno sončno elektrarno in veliko vetrno elektrarno, pri kateri pa se zapleta, ker je ves otok...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zelene elektrike je letos več kot lani, subvencij zanjo pa manj 10

V prvem polletju letos je bila iz podporne sheme subvencionirana proizvodnja 508 gigavatnih ur električne energije.