(reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko napredovali, da jih lahko velik del Slovencev uporablja tudi na dopustu. Tudi takšni, ki e-mobilnosti nismo vajeni.
Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Na otoku Krku nameravajo postaviti petmegavatno sončno elektrarno in veliko vetrno elektrarno, pri kateri pa se zapleta, ker je ves otok vključen v Naturo 2000.
Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Osnutek okoljskega poročila za nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) bodo pripravili Elektroinštitut Milan Vidmar ter podjetji ZaVita in Stritih. Med stranskimi udeleženci so društvo za proučevanje rib, Muzej norosti, Umanotera, Focus in druge okoljevarstvene organizacije.
Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« V ponudniku energentov in energetskih storitev GEN-I nameravajo postaviti poslovno stavno, ki bo proizvedla več energije, kot jo bo porabila.

(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

Čas branja: 2 min
12.06.2019  22:45
V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski učinkovitosti med 1.175 toplotnimi črpalkami v Evropi.
(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi
Toplotna črpalka Adapt je oblikovana drugače kot običajne toplotne črpalke. "Arhitekti pravijo, da je ne bodo skrivali," zagotavljajo v Kronotermu.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Kronoterm dodaj
Bogdan Kronovšek dodaj

Uvrstitev na prvo mesto na seznamu nemškega zveznega urada za gospodarstvo in nadzor izvoza BAFA pomeni, »da smo Slovenci med vodilnimi pri razvoju toplotnih črpalk v EU«, je ob predstavitvi naprave povedal direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek.

Nova toplotna črpalka zrak - voda Adapt je poleg tega tudi ena najtišjih na trgu, zagotavljajo v Kronotermu: »Neslišna notranja enota ji omogoča, da deluje tišje od računalnika.« Delovanje je petkrat tišje kot pri drugih toplotnih črpalkah. K prvemu mestu na nemški lestvici pa sta pripomogla tudi velika učinkovitost in inteligentno prilagajanje.

Pri izdelavi Adapta uporabljajo do okolja prijazne dele in novo hladivo R452b, ki ne škodi ozonu in je lažje razgradljivo ter ima za 67 odstotkov manjši ogljični odtis kot druga hladiva. Proizvodnjo in prodajo Adapta načrtujejo v septembru.

Nova toplotna črpalka lahko deluje, če je temperatura zunanjega zraka od minus 25 stopinj do plus 40 stopinj. Pri tem lahko ogreje sanitarno vodo na 67 stopinj.

Delovanje toplotne črpalke Adapt lahko spremljamo in upravljamo z mobilno ali spletno aplikacijo. Naprava sama opozarja na napake in omogoča odpravo večine napak na daljavo. Poleg tega ročno popisovanje porabe in stroškov ni več potrebno.

Za Adapt zadošča pol kvadratnega metra velika kotlovnica. Čas montaže je skrajšan na en dan. Zunanji del je oblikovan v sodelovanju z oblikovalno družbo, arhitekti pa zatrjujejo, da ga ne bodo skrivali pred pogledi, saj »se zlije z okolico«. Pripravili so jih v štirih barvah.

»Iz ene kilovatne ure električne energije, vložene v toplotno črpalko, pridobimo 5,21 kilovatne ure uporabne toplote,« je razložil Bogdan Kronovšek.

Dodali so tudi informacije o prihrankih v 15 letih:

● Do 26.000 € prihranite, če s toplotno črpalko Adapt zamenjate ogrevanje na kurilno olje.

● Do 15.000 € znaša prihranek ob zamenjavi zemeljskega plina.

● Do 13.000 € je prihranek ob zamenjavi peči na pelete.

● Do 14.000 tisoč evrov lahko prihranimo ob zamenjavi daljinskega ogrevanja.

● Do 32.000 € pa znaša prihranek ob zamenjavi infra panelov.

Kronoterm je leta 1991 ustanovil Rudi Kronovšek, ukvarjajo pa se z razvojem in proizvodnjo toplotnih črpalk. Toplotne črpalke zrak – voda pomenijo približno 70 odstotkov Kronotermovih toplotnih črpalk. Podjetje je močno razvojno naravnano, zaposlujejo 65 ljudi, lani so ustvarili za približno deset milijonov evrov prihodkov, letošnje poslovanje pa je po besedah Bogdana Kronovška za okoli 20 odstotkov nad lanskim.OK & EN
Elektrika
Elektrika Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje 35

Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Agrofotovoltaika: ker so nad njivo postavili sončno elektrarno, je bil pridelek večji 1

Nekatere poljščine v sušnih in vročih razmerah bolje uspevajo, če jih zasadimo pod fotovoltaiko, ugotavljajo Nemci. Zamisel je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To so nemške težave z elektriko, ki lahko ogrozijo vso Evropo 7

Nemško elektroenergetsko omrežje je bilo junija resno ogroženo in samo hitremu ukrepanju sosednjih držav se Nemci lahko zahvalijo, da...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Če slovenska podjetja ne morejo postaviti elektrarn pri nas, jih bodo pa v tujini 7

Znanih je nekaj več podrobnosti o statističnem prenosu električne energije, ki ga bo Slovenija morda uporabila za izpolnitev...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Brez elektrarn na Muri in tudi na Idrijci ne bo dovolj obnovljivih virov 2

Leta 2030 se lahko približamo ciljnemu deležu obnovljivih virov energije (OVE) samo, če bodo zgrajene vse hidroelektrarne na Savi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kdo je nova predsednica nadzornikov GEN energije in kako gleda na energetiko 1

Odvetnica Mateja Čuk je bila pred nekaj dnevi imenovana za predsednico nadzornega sveta družbe GEN energija. Po elektronski pošti smo ji...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko...