(foto) Jelovica hiše: proizvedejo več energije, kot je porabijo (foto) Jelovica hiše: proizvedejo več energije, kot je porabijo »Na Finskem nimamo takšne tovarne, kot je Jelovica,« je ugotovil finski predsednik Sauli Niinistö, ko si je med nedavnim obiskom Slovenije ogledal podjetje Jelovica hiše.
(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski učinkovitosti med 1.175 toplotnimi črpalkami v Evropi.

(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Kronoterm dodaj
Bogdan Kronovšek dodaj
 
Čas branja: 2 min
12.06.2019  22:45
V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski učinkovitosti med 1.175 toplotnimi črpalkami v Evropi.
(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi
Toplotna črpalka Adapt je oblikovana drugače kot običajne toplotne črpalke. "Arhitekti pravijo, da je ne bodo skrivali," zagotavljajo v Kronotermu.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Kronoterm dodaj
Bogdan Kronovšek dodaj

Uvrstitev na prvo mesto na seznamu nemškega zveznega urada za gospodarstvo in nadzor izvoza BAFA pomeni, »da smo Slovenci med vodilnimi pri razvoju toplotnih črpalk v EU«, je ob predstavitvi naprave povedal direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek.

Nova toplotna črpalka zrak - voda Adapt je poleg tega tudi ena najtišjih na trgu, zagotavljajo v Kronotermu: »Neslišna notranja enota ji omogoča, da deluje tišje od računalnika.« Delovanje je petkrat tišje kot pri drugih toplotnih črpalkah. K prvemu mestu na nemški lestvici pa sta pripomogla tudi velika učinkovitost in inteligentno prilagajanje.

Pri izdelavi Adapta uporabljajo do okolja prijazne dele in novo hladivo R452b, ki ne škodi ozonu in je lažje razgradljivo ter ima za 67 odstotkov manjši ogljični odtis kot druga hladiva. Proizvodnjo in prodajo Adapta načrtujejo v septembru.

Nova toplotna črpalka lahko deluje, če je temperatura zunanjega zraka od minus 25 stopinj do plus 40 stopinj. Pri tem lahko ogreje sanitarno vodo na 67 stopinj.

Delovanje toplotne črpalke Adapt lahko spremljamo in upravljamo z mobilno ali spletno aplikacijo. Naprava sama opozarja na napake in omogoča odpravo večine napak na daljavo. Poleg tega ročno popisovanje porabe in stroškov ni več potrebno.

Za Adapt zadošča pol kvadratnega metra velika kotlovnica. Čas montaže je skrajšan na en dan. Zunanji del je oblikovan v sodelovanju z oblikovalno družbo, arhitekti pa zatrjujejo, da ga ne bodo skrivali pred pogledi, saj »se zlije z okolico«. Pripravili so jih v štirih barvah.

»Iz ene kilovatne ure električne energije, vložene v toplotno črpalko, pridobimo 5,21 kilovatne ure uporabne toplote,« je razložil Bogdan Kronovšek.

Dodali so tudi informacije o prihrankih v 15 letih:

● Do 26.000 € prihranite, če s toplotno črpalko Adapt zamenjate ogrevanje na kurilno olje.

● Do 15.000 € znaša prihranek ob zamenjavi zemeljskega plina.

● Do 13.000 € je prihranek ob zamenjavi peči na pelete.

● Do 14.000 tisoč evrov lahko prihranimo ob zamenjavi daljinskega ogrevanja.

● Do 32.000 € pa znaša prihranek ob zamenjavi infra panelov.

Kronoterm je leta 1991 ustanovil Rudi Kronovšek, ukvarjajo pa se z razvojem in proizvodnjo toplotnih črpalk. Toplotne črpalke zrak – voda pomenijo približno 70 odstotkov Kronotermovih toplotnih črpalk. Podjetje je močno razvojno naravnano, zaposlujejo 65 ljudi, lani so ustvarili za približno deset milijonov evrov prihodkov, letošnje poslovanje pa je po besedah Bogdana Kronovška za okoli 20 odstotkov nad lanskim.OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...

OK & EN
Novice
Novice 'Dimnikar, ki opozarja na napake v pečeh, ne bo obstal na trgu' 4

Zakon o dimnikarskih storitvah potrebuje popravke, ugotavljajo na obrtni in gospodarski zbornici. Ministrstvo zanje letos ne bo imelo...