Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Združenje ZENS je pozvalo župane, da v prek dva tisoč občinskih objektih zamenjajo fosilna goriva z obnovljivimi viri. Akcijo sta podprla infrastrukturno ministrstvo in Eko sklad.
Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih medijev razčlenjuje povezavo.
V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi, kot sta kurilno olje in plin

Letalec Lenarčič bo nad Ciprom in Španijo meril vplive saharskega peska

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Domen Grauf dodaj
Matevž Lenarčič dodaj
Aerosol dodaj
Jožef Stefan dodaj
 
Čas branja: 3 min
27.06.2019  08:30  Dopolnjeno: 27.06.2019 08:30
Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih spremeb Matevž Lenarčič bo dober del letošnjega poletja preživel v svojem ultralahkem letalu v družbi pilota Domna Graufa na novi okoljski misiji nad Ciprom in severno Španijo.
Letalec Lenarčič bo nad Ciprom in Španijo meril vplive saharskega peska
Domen Grauf (levo) in Matevž Lenarčič

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Domen Grauf dodaj
Matevž Lenarčič dodaj
Aerosol dodaj
Jožef Stefan dodaj

Na območju Cipra in Španije bodo v naslednjih tednih merili onesnaženost s puščavskim peskom, ki ga veter prinaša iz Sahare prek Sredozemskega morja v Južno Evropo. Meritve bosta Lenarčič in Grauf opravljala v okviru misije Green Light World Flight.

Pilota sta včeraj odletela z letališča v Slovenskih Konjicah proti Španiji, malo pred 11. uro pa sta pristala na letališču Avinyo zahodno od Barcelone.

Lenarčič in Grauf sta se pridružila mednarodnemu okoljskem projektu DNAAP, namenjenemu ugotavljanju, meritvam in preučevanju onesnaževanj, ki jih ne povzroča človek.

Projekt upravlja ljubljansko podjetje Aerosol, sodelujejo pa Institut Jožef Stefan, španski nacionalni raziskovalni svet, ciprski inštitut in vodilni španski raziskovalni center CSIC. Raziskave sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Meritve bosta Lenarčič in Grauf izvajala na različnih višinah nad Ciprom in severovzhodno Španijo v okolici Barcelone.

Griša Močnik in Luka Drinovec, vodilna člana znanstvenega dela misije Green Light World Flight, sta Lenarčičevo letalo Dynamic WT 9 opremila z dodatnimi instrumenti za meritve onesnaženosti zraka.

Prisotnost saharskega peska je Lenarčič meril že leta 2017 nad večjim delom Sredozemlja, vendar so letošnje vremenske razmere veliko bolj naklonjene tovrstnim meritvam. Nad območjem, kjer bodo potekale meritve, v naslednjih dneh vremenoslovci napovedujejo intenziven vremenski pojav, ki bo prenesel velike količine puščavskega prahu nad vzhodno Španijo, zato bodo rezultati meritev zelo pomembni.

Matevž Lenarčič je z ultralahkim letalom že trikrat letel okoli sveta, leta 2013 je dosegel Severni tečaj, v zadnjih dveh letih je meritve onesnaženosti zraka opravil tudi nad Sredozemljem in Azijo. Za letos je bil sicer načrtovan polet v Himalajo, Indijo in Butan , vendar je Lenarčič zaradi tehničnih težav in zamude pri izgradnji letala Advantic WT 10 Research načrt prestavil na prihodnje leto.

O vplivih saharskega peska

Veter redno prenaša mineralne aerosolizirane delce puščavskega peska iz Sahare preko Sredozemskega morja v južno Evropo. Ti delci absorbirajo in sipajo sončno svetlobo in vplivajo na globalno in regionalno podnebje.

Absorpcija svetlobe v aerosolih segreva atmosfero, sipanje svetlobe nazaj v vesolje pa jo hladi. Skupen sevalni prispevek aerosolov je lahko pozitiven in segreva ali negativen in hladi, odvisno od njihovih lastnosti. Cilj letošnjega projekta je izmeriti absorpcijske lastnosti aerosoliziranih delcev puščavskega peska in določiti njihov prispevek h koncentracijam delcev PM10.

Vedenje o transportu puščavskega peska je izjemnega pomena zaradi vpliva na globalno segrevanje, pospeševanje taljenja ledenikov, segrevanja morja in negativnega vpliva na zdravje ljudi. Študije dokazujejo povečano smrtnost zaradi pljučnih in srčno-žilnih bolezni v času povečane koncentracije puščavskega peska v ozračju.

Pesek prinese različne mikroorganizme, minerale in alergene in se veže na strupene snovi v zraku urbanih naselij. Zaradi kompleksnosti še niso raziskane vse dimenzije vpliva na človekovo zdravje, so še sporočili sodelavci misije Green Light World Flight.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN energija je dobila novega člana poslovodstva 1

Nadzorni svet GEN energije je za člana poslovodstva imenoval Danijela Levičarja.

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin 8

Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? 2

V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Preden se zaletimo, premislimo, kaj pomeni odstotna točka energije iz obnovljivih virov 5

Vedno znova sem presenečen nad (pre)slabim poznavanjem ozadja in dimenzij podatka, ki bo (usodno) vplival na prihodnost slovenske...

OK & EN
Novice
Novice Inšpektorji: društvo za preučevanje rib je lovilo ribe z elektriko 5

Člani Društva za preučevanje rib Slovenije so lovili ribe brez dovolilnice, brez soglasja kmetijskega ministrstva in z uporabo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zelene elektrike je letos več kot lani, subvencij zanjo pa manj 10

V prvem polletju letos je bila iz podporne sheme subvencionirana proizvodnja 508 gigavatnih ur električne energije.

OK & EN
Novice
Novice Slovenija namenila 600 tisoč evrov za pitno vodo v Severni Makedoniji 2

V občini Probištip v Severni Makedoniji so v petek odprli nadgrajen sistem čistilne postaje za pitno vodo. Projekt je sofinancirala...