(reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko napredovali, da jih lahko velik del Slovencev uporablja tudi na dopustu. Tudi takšni, ki e-mobilnosti nismo vajeni.
Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Na otoku Krku nameravajo postaviti petmegavatno sončno elektrarno in veliko vetrno elektrarno, pri kateri pa se zapleta, ker je ves otok vključen v Naturo 2000.
Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Osnutek okoljskega poročila za nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) bodo pripravili Elektroinštitut Milan Vidmar ter podjetji ZaVita in Stritih. Med stranskimi udeleženci so društvo za proučevanje rib, Muzej norosti, Umanotera, Focus in druge okoljevarstvene organizacije.
Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« V ponudniku energentov in energetskih storitev GEN-I nameravajo postaviti poslovno stavno, ki bo proizvedla več energije, kot jo bo porabila.

Letalec Lenarčič bo nad Ciprom in Španijo meril vplive saharskega peska

Čas branja: 3 min
27.06.2019  08:30  Dopolnjeno: 27.06.2019 08:30
Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih spremeb Matevž Lenarčič bo dober del letošnjega poletja preživel v svojem ultralahkem letalu v družbi pilota Domna Graufa na novi okoljski misiji nad Ciprom in severno Španijo.
Letalec Lenarčič bo nad Ciprom in Španijo meril vplive saharskega peska
Domen Grauf (levo) in Matevž Lenarčič

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Domen Grauf dodaj
Matevž Lenarčič dodaj
Aerosol dodaj
Jožef Stefan dodaj

Na območju Cipra in Španije bodo v naslednjih tednih merili onesnaženost s puščavskim peskom, ki ga veter prinaša iz Sahare prek Sredozemskega morja v Južno Evropo. Meritve bosta Lenarčič in Grauf opravljala v okviru misije Green Light World Flight.

Pilota sta včeraj odletela z letališča v Slovenskih Konjicah proti Španiji, malo pred 11. uro pa sta pristala na letališču Avinyo zahodno od Barcelone.

Lenarčič in Grauf sta se pridružila mednarodnemu okoljskem projektu DNAAP, namenjenemu ugotavljanju, meritvam in preučevanju onesnaževanj, ki jih ne povzroča človek.

Projekt upravlja ljubljansko podjetje Aerosol, sodelujejo pa Institut Jožef Stefan, španski nacionalni raziskovalni svet, ciprski inštitut in vodilni španski raziskovalni center CSIC. Raziskave sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Meritve bosta Lenarčič in Grauf izvajala na različnih višinah nad Ciprom in severovzhodno Španijo v okolici Barcelone.

Griša Močnik in Luka Drinovec, vodilna člana znanstvenega dela misije Green Light World Flight, sta Lenarčičevo letalo Dynamic WT 9 opremila z dodatnimi instrumenti za meritve onesnaženosti zraka.

Prisotnost saharskega peska je Lenarčič meril že leta 2017 nad večjim delom Sredozemlja, vendar so letošnje vremenske razmere veliko bolj naklonjene tovrstnim meritvam. Nad območjem, kjer bodo potekale meritve, v naslednjih dneh vremenoslovci napovedujejo intenziven vremenski pojav, ki bo prenesel velike količine puščavskega prahu nad vzhodno Španijo, zato bodo rezultati meritev zelo pomembni.

Matevž Lenarčič je z ultralahkim letalom že trikrat letel okoli sveta, leta 2013 je dosegel Severni tečaj, v zadnjih dveh letih je meritve onesnaženosti zraka opravil tudi nad Sredozemljem in Azijo. Za letos je bil sicer načrtovan polet v Himalajo, Indijo in Butan , vendar je Lenarčič zaradi tehničnih težav in zamude pri izgradnji letala Advantic WT 10 Research načrt prestavil na prihodnje leto.

O vplivih saharskega peska

Veter redno prenaša mineralne aerosolizirane delce puščavskega peska iz Sahare preko Sredozemskega morja v južno Evropo. Ti delci absorbirajo in sipajo sončno svetlobo in vplivajo na globalno in regionalno podnebje.

Absorpcija svetlobe v aerosolih segreva atmosfero, sipanje svetlobe nazaj v vesolje pa jo hladi. Skupen sevalni prispevek aerosolov je lahko pozitiven in segreva ali negativen in hladi, odvisno od njihovih lastnosti. Cilj letošnjega projekta je izmeriti absorpcijske lastnosti aerosoliziranih delcev puščavskega peska in določiti njihov prispevek h koncentracijam delcev PM10.

Vedenje o transportu puščavskega peska je izjemnega pomena zaradi vpliva na globalno segrevanje, pospeševanje taljenja ledenikov, segrevanja morja in negativnega vpliva na zdravje ljudi. Študije dokazujejo povečano smrtnost zaradi pljučnih in srčno-žilnih bolezni v času povečane koncentracije puščavskega peska v ozračju.

Pesek prinese različne mikroorganizme, minerale in alergene in se veže na strupene snovi v zraku urbanih naselij. Zaradi kompleksnosti še niso raziskane vse dimenzije vpliva na človekovo zdravje, so še sporočili sodelavci misije Green Light World Flight.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje 35

Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Agrofotovoltaika: ker so nad njivo postavili sončno elektrarno, je bil pridelek večji 1

Nekatere poljščine v sušnih in vročih razmerah bolje uspevajo, če jih zasadimo pod fotovoltaiko, ugotavljajo Nemci. Zamisel je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To so nemške težave z elektriko, ki lahko ogrozijo vso Evropo 7

Nemško elektroenergetsko omrežje je bilo junija resno ogroženo in samo hitremu ukrepanju sosednjih držav se Nemci lahko zahvalijo, da...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Če slovenska podjetja ne morejo postaviti elektrarn pri nas, jih bodo pa v tujini 7

Znanih je nekaj več podrobnosti o statističnem prenosu električne energije, ki ga bo Slovenija morda uporabila za izpolnitev...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Brez elektrarn na Muri in tudi na Idrijci ne bo dovolj obnovljivih virov 2

Leta 2030 se lahko približamo ciljnemu deležu obnovljivih virov energije (OVE) samo, če bodo zgrajene vse hidroelektrarne na Savi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kdo je nova predsednica nadzornikov GEN energije in kako gleda na energetiko 1

Odvetnica Mateja Čuk je bila pred nekaj dnevi imenovana za predsednico nadzornega sveta družbe GEN energija. Po elektronski pošti smo ji...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko...