Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je elektrarna naprava in ne objekt, so opozorili na konferenci Združenja slovenske fotovoltaike.
(intervju) Na Hrvaškem napoved novih fotovoltaičnih subvencij (intervju) Na Hrvaškem napoved novih fotovoltaičnih subvencij V zadnjem četrtletju 2019 naj bi na Hrvaškem spet uvedli subvencije za fotovoltaike na družinskih hišah, pojasnjuje župan Križevcev Mario Rajn.
V Ljubljani predstavitev kitajskih električnih avtov; kmalu še en car sharing V Ljubljani predstavitev kitajskih električnih avtov; kmalu še en car sharing Podjetje Plan-net solar ob otvoritvi umetnostnega sejma Art Expo predstavlja floto 30 električnih avtomobilov kitajskega proizvajalca Zhi Dou.
Zaradi obračuna termalne vode v Pomurju nekaterim podjetjem grozi zaprtje Zaradi obračuna termalne vode v Pomurju nekaterim podjetjem grozi zaprtje Izkoriščanje geotermalne energije je ena od pomembnih strategij, na kateri temelji dolgoročni razvoj Pomurja, so med drugim zapisali v gradivu za nedavno skupno sejo razvojnega sveta pomurske regije in sveta pomurske razvojne regije.

Teš: Če smo v celoti upravičeni do brezplačnih emisijskih kuponov, bomo preveč plačano ogrevanje komunali vrnili

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
ELEKTRARNE   dodaj
Občina Šoštanj dodaj
Termoelektrarna... dodaj
 
Čas branja: 2 min
08.07.2019  18:15
Na podlagi dopisa ministrstva za okolje, da je Teš za del goriva, ki ga porabi za proizvodnjo toplote, oproščen plačila emisijskih kuponov, je Komunalno podjetje Velenje pozvalo Teš k vračilu preplačanih sredstev za ogrevanje. V Tešu pravijo, da bodo, če se bo to dejansko izkazalo, zahtevali povrnitev vrednosti, ki jo bodo nato vrnili komunali.
avtor
Teš: Če smo v celoti upravičeni do brezplačnih emisijskih kuponov, bomo preveč plačano ogrevanje komunali vrnili
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Iz dopisa ministrstva za okolje in prostor, ki ga je 19. junija prejela Občina Šoštanj, izhaja, da Termoelektrarna Šoštanj (Teš) za del goriva, ki ga porabi za proizvodnjo toplotne energije za daljinsko ogrevanje, emisijske kupone prejme brezplačno in s tem torej nima stroškov. Medtem to ne velja za emisije, ki so povzročene s proizvodnjo električne energije.

"V skladu z navedenim ugotavljamo, da so bili vaši zahtevki za dvige cene toplote Komunalnemu podjetju Velenje od 1. novembra 2018 dalje neupravičeni," je v pismu Tešu zapisal direktor velenjske komunale Gašper Škarja, pod pismom pa sta podpisana tudi župana občin Velenje in Šoštanj, Bojan Kontič in Darko Menih. Pismo so v vednost poslali tudi na Holding slovenske elektrarne, okoljskemu in infrastrukturnemu ministrstvu ter agenciji za energijo.

Podpisani zato Teš pozivajo k vračilu stroškov, "povzročenih z dvigom cene toplote zaradi nakupa emisijskih kuponov, ki so bili vključeni v ceno toplote, kar se je odražalo na višji ceni toplotnega ogrevanja za vse končne odjemalce". Tešu so postavili 15-dnevni rok za vračilo sredstev. Koliko znašajo ti stroški, za zdaj ni znano, iz komunalnega podjetja so za STA sporočili, da bodo odgovore na vprašanja o tem poslali v torek.

V Tešu pa so za STA pojasnili, da bodo ministrstvo za okolje in prostor prosili za dodatna pojasnila. Če bi se izkazalo, da je Teš v celoti upravičen do brezplačnih emisijskih kuponov za proizvodnjo toplotne energije, bo zahteval povrnitev vrednostni preveč kupljenih emisijskih kuponov, po prejemu vračila pa bo vrednost v celoti povrnil tudi Komunalnemu podjetju Velenje, so navedli v Tešu.

Ob tem so pojasnili še, da je bila Tešu izdana odločba o podelitvi količine emisijskih kuponov za proizvodnjo toplotne energije brez obveznosti plačila za obdobje od 2013 do 2020, in sicer določen delež za posamezno koledarsko leto.

"Teš je bil torej v prvem letu 2013 upravičen do večjega odstotka brezplačnih emisijskih kuponov iz naslova proizvodnje toplotne energije, ki se nato sorazmerno zmanjšuje vse do leta 2020. V skladu z navedenim količina brezplačnih emisijskih kuponov že od leta 2015 dalje ne pokriva celotne proizvodnje toplotne energije, kar pomeni, da je Teš iz leta v leto dolžan kupovati čedalje več manjkajočih emisijskih kuponov za proizvodnjo toplotne energije," so navedli v Tešu, kjer bodo, kot omenjeno, ministrstvo zaprosili za dodatna pojasnila.

Teš je nazadnje januarja letos zvišal ceno toplotne energije, in sicer na 21,32 evra za megavatno uro. To je v primerjavi s ceno, ki je veljala pred dvigom novembrom lani, predstavljalo 23,58-odstotno rast. Kot razlog za takratni dvig cene toplotne energije so v Tešu navedli strošek nakupa emisijskih kuponov za letos.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 6

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nuklearka in termoelektrarne so delale s polno paro 1

Prevzem električne energije je v prvih šestih mesecih 2019 znašal 12.277 gigavatnih ur, kar je na ravni prevzema iz prve polovice leta...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...