(reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko napredovali, da jih lahko velik del Slovencev uporablja tudi na dopustu. Tudi takšni, ki e-mobilnosti nismo vajeni.
Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov Na otoku Krku nameravajo postaviti petmegavatno sončno elektrarno in veliko vetrno elektrarno, pri kateri pa se zapleta, ker je ves otok vključen v Naturo 2000.
Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Elektroinštitut Milan Vidmar bo pripravil osnutek okoljskega poročila za NEPN Osnutek okoljskega poročila za nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) bodo pripravili Elektroinštitut Milan Vidmar ter podjetji ZaVita in Stritih. Med stranskimi udeleženci so društvo za proučevanje rib, Muzej norosti, Umanotera, Focus in druge okoljevarstvene organizacije.
Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« Nova stavba GEN-I bo »odporna na prihodnost« V ponudniku energentov in energetskih storitev GEN-I nameravajo postaviti poslovno stavno, ki bo proizvedla več energije, kot jo bo porabila.

Inšpektor omejil delovanje Termita; omenja se možnost kazenske ovadbe

Čas branja: 1 min
12.07.2019  14:23  Dopolnjeno: 12.07.2019 14:25
Okoljski inšpektor je v četrtek z ustno odločbo prepovedal obratovanje naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit na območju peskokopa Drtija. V primeru izpolnjenih pogojev bo tudi naznanjeno kaznivo dejanje oz. podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, so dodali na ministrstvu za okolje in prostor.
avtor
Inšpektor omejil delovanje Termita; omenja se možnost kazenske ovadbe
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
Termit dodaj
Občina Moravče dodaj
Simon Zajc dodaj

Termit mora "zaradi neposredne nevarnosti dodatnega čezmernega obremenjevanja okolja" prenehati z obratovanjem naprave za predelavo odpadkov, ki se nahaja na območju peskokopa Drtija, je odločil okoljski inšpektor inšpektorata za okolje in prostor. Odločitev velja do prilagoditve delovanja naprave do predpisanih mejnih vrednosti ali pravil ravnanja.

Organ mora po ustni odločbi stranki izdati pisno odločbo v osmih dneh. Zoper to odločbo ima stranka pravico pritožbe v roku 15 dni od vročitve pisne odločbe, so dodali na okoljskem ministrstvu.

Če upravljavec v določenem roku ne izvrši njegove pravnomočne odločbe o uskladitvi obratovanja naprave s pogoji iz okoljevarstvenega dovoljenja, lahko ministrstvo na predlog pristojnega inšpektorja to dovoljenje tudi odvzame. Odvzem okoljevarstvenega dovoljenja Termitu je zahteva Občine Moravče in moravške ljudske iniciative.

V skladu z odločbo inšpektorja mora Termit v roku osmih dni po prejemu zapisnika tudi obvestiti ministrstvo o nastali okoljski škodi.

V okviru poizvedovanj pristojnih organov glede zaznave sumov kaznivega dejanja bo v skladu z zakonom o inšpekcijskem nadzoru v primeru izpolnjenih pogojev tudi naznanjeno kaznivo dejanje oz. podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, so še poudarili na okoljskem ministrstvu.

Analiza tal in vode na deponiji Drtija podjetja Termit v Moravški dolini je pokazala nastanek okoljske škode, je v četrtek povedal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Analiza, ki je bila po naročilu ministrstva za okolje opravljena aprila, je pokazala onesnaženost tal, podzemnih in izcednih vod.

Zajc je v četrtek napovedal, da bo Termit območje moral sanirati. Ni pa še bilo mogoče reči, ali je zaradi onesnaženja ogroženo zdravje prebivalcev Moravške doline.

Moravški župan Milan Balažic je zahteval temeljito sanacijo in odvzem okoljevarstvenega dovoljenja Termitu. Ta je namreč po oceni občine deloval "izjemno neodgovorno in škodljivo".Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Putin: zaradi vibracij vetrnih elektrarn črvi lezejo iz zemlje 35

Ruski predsednik je kritiziral vetrno energijo, a priznal degradiranje planeta in podnebja.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Agrofotovoltaika: ker so nad njivo postavili sončno elektrarno, je bil pridelek večji 1

Nekatere poljščine v sušnih in vročih razmerah bolje uspevajo, če jih zasadimo pod fotovoltaiko, ugotavljajo Nemci. Zamisel je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To so nemške težave z elektriko, ki lahko ogrozijo vso Evropo 7

Nemško elektroenergetsko omrežje je bilo junija resno ogroženo in samo hitremu ukrepanju sosednjih držav se Nemci lahko zahvalijo, da...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Če slovenska podjetja ne morejo postaviti elektrarn pri nas, jih bodo pa v tujini 7

Znanih je nekaj več podrobnosti o statističnem prenosu električne energije, ki ga bo Slovenija morda uporabila za izpolnitev...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Brez elektrarn na Muri in tudi na Idrijci ne bo dovolj obnovljivih virov 2

Leta 2030 se lahko približamo ciljnemu deležu obnovljivih virov energije (OVE) samo, če bodo zgrajene vse hidroelektrarne na Savi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kdo je nova predsednica nadzornikov GEN energije in kako gleda na energetiko 1

Odvetnica Mateja Čuk je bila pred nekaj dnevi imenovana za predsednico nadzornega sveta družbe GEN energija. Po elektronski pošti smo ji...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je zaključek takšen: električni avti so toliko...