Okolje & energija

HSE: Pepel iz Energetike Ljubljana bo predelan in ne odložen

Energetska družba Trbovlje zatrjuje, da bo pepel, ki ga tja po novem vozi Energetika Ljubljana, skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material in ne bo končal na odlagališču. V Energetiki Ljubljana so medtem zagotovili, da pepel, ki nastaja v ljubljanski toplarni, ni nevaren odpadek.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
24.07.2019 20:30
Čas branja: 2 min

V Energetiki Ljubljana so za STA danes poudarili, da je bil prvi odvoz pepela iz toplarne v Trbovlje opravljen šele v torek popoldne. Na ministrstvu za okolje in prostor so informacijo potrdili in dodali, da je šlo za 60.000 kilogramov elektrofiltrskega pepela.

Vse tri strani - ministrstvo, HSE in Energetika Ljubljana - zagotavljajo, da gre pri omenjenem pepelu za nenevaren odpadek. "Za odpadek ima podjetje izdelano oceno odpadka s klasifikacijsko številko 10 01 01 - pepel, žlindra in kotlovski prah in je nenevaren - odpadek ne izkazuje nevarnih lastnosti," so zapisali na ministrstvu za okolje.

Na HSE so za STA podobno poudarili, da gre za nenevaren odpadek iz termoproizvodnje, za katerega je bila junija izdelala ocena, iz katere izhaja, da niso presežene mejne vrednosti. Ti odpadki ne vsebujejo nevarnih snovi.

V Energetiki Ljubljana so spomnili, da ljubljanska toplarna za proizvodnjo energije od leta 2002 uporablja rjavi premog z zelo nizko vsebnostjo žvepla in pepela ter od leta 2008 lesno biomaso oz. lesne sekance. Pepel, ki nastaja v procesu pridobivanja energije, oziroma material iz njega se lahko uporablja za nasipni material, v svetovnem merilu je široko uporabljen v gradbeni industriji, so dodali.

Po navedbah okoljskega ministrstva lahko HSE - Energetska družba Trbovlje zbira določene nenevarne odpadke, tudi pepel, ter jih predhodno skladišči v količini do 3000 ton v zbirnem centru. Nadzor v zbirnem centru bo državni inšpektorat za okolje in prostor opravil v skladu s prioritetami dela, monitoring pa ni predpisan, so dodali.

V HSE so zavrnili navedbe, da bodo iz toplarne sprejeti pepel odlagali. V preteklosti aktivno odlagališče elektrofiltrskega pepela je namreč z odločbo Agencije RS za okolje v celoti zaprto in rekultivirano.

"V luči krožnega gospodarstva in ponovne uporabe odpadnih materialov bo elektrofiltrski pepel po začasnem skladiščenju in skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material, primeren za zasipe in sanacije degradiranih površin," so navedli.

Na okoljskem ministrstvu so pritrdili, da je odlagališče Prapretno zaprto in se pepel na njem ne sme več odlagati. Podjetje HSE - Energetska družba Trbovlje tam izvaja obratovalni monitoring stanja podzemne vode in površinskih voda.

Zadnji pregled inšpekcije za okolje in naravo je bil izveden v sklopu revizije okoljevarstvenih dovoljenj 15. februarja letos. "V sklopu pregleda je bil izveden pregled tudi na odlagališču Prapretno, kjer je bilo ugotovljeno, da ima odlagališče status zaprtega odlagališča in da se na odlagališče ne odlaga nobenih odpadkov več, izvajajo pa se predpisani ukrepi po zaprtju," so povedali na ministrstvu.

Za predelavo odpadkov pa HSE - Energetska družba Trbovlje sama nima okoljevarstvenega dovoljenja. Predelava se na tej lokaciji tudi ne vrši in zato ni predpisan monitoring. V HSE so pojasnili, da bodo oni poskrbeli za začasno skladiščenje v skladu z dovoljenji, medtem ko nadaljnja predelava pepela ne bo potekala pri njih.

Občino Trbovlje in tamkajšnje občane je ta teden razburila novica, da bo po prepovedi obratovanja naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit Energetika Ljubljana pepel iz toplarne namesto v Moravče vozila v Trbovlje.

Kot so zapisali na občini, jih skrbi, da lahko odpadke, ki je v Termitu ne morejo sprejemati, sprejema nekdo drug. Med drugim so zahtevali pojasnilo ministrstva za okolje in prostor, kolikokrat je bil v zadnjih treh letih opravljen nadzor nad odlaganjem materialov na degradiranih površinah HSE - Energetske družbe Trbovlje.

"Zaradi spremenjenih okoliščin, ki jo je povzročila odločba o prepovedi obratovanja naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit, smo morali pristopiti k novi rešitvi," so pojasnili v Energetiki Ljubljana. HSE - Energetska družba Trbovlje je bila edina od zbiralcev in predelovalcev odpadkov, ki imajo dovoljenje za prevzem pepela, ki je v postopku javnega naročanja oddala ponudbo. S podjetjem iz Trbovelj je tako Energetika Ljubljana sklenila naročilo za prevzem pepela do konca oktobra letos.

Poslanec Levice Primož Siter je danes na ministra za okolje in prostor Simona Zajca naslovil vrsto vprašanj in zahteval, da se javnosti jasno pove, kje se bo odlagal in v katerem obratu se bo predeloval pepel iz ljubljanske toplarne, kateri materiali se v obratu trenutno uporabljajo za izdelavo gradbenega materiala, kakšno je trenutno stanje tal na tej lokaciji in zakaj o tem niso obvestili prebivalcev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Dražbe
Rastoder z izvršbo nad Energetiko Ljubljana: na dražbo razvpita hladilna strojnica v Stožicah
Dražbe
DražbeAleš Perčič Rastoder z izvršbo nad Energetiko Ljubljana: na dražbo razvpita hladilna strojnica v Stožicah 4

Prostor, ki ga je Energetika Ljubljana pred desetletjem kupila za tri milijone evrov, je po oceni sodne cenilke vreden »zgolj« 558 tisoč evrov

FINANCE
Okolje & energija
V Ljubljani bodo postavili novo napravo za proizvodnjo elektrike in toplote
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Ljubljani bodo postavili novo napravo za proizvodnjo elektrike in toplote 4

Energetika Ljubljana bo na lokaciji toplarne v Šiški začela graditi novo soproizvodno enoto na zemeljski plin, s katero bo nadomestila manjšo in dotrajano enoto na tej lokaciji. Investicija znaša 14,6 milijona evrov brez DDV.

FINANCE
Okolje & energija
Energetika Ljubljana v letu 2021 s 6,5 milijona evrov minusa
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetika Ljubljana v letu 2021 s 6,5 milijona evrov minusa

Poslovno leto 2021 so v Energetiki Ljubljana končali brez izgube, vendar zato, ker je 6,5 milijona evrov izgube pokril Javni holding Ljubljana

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
V Energetiki Ljubljana zaradi dragega plina lani 6,5 milijona evrov minusa
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Energetiki Ljubljana zaradi dragega plina lani 6,5 milijona evrov minusa 16

Ker v Energetiki Ljubljana bremena visokih borznih cen plina niso v celoti prevalili na porabnike, so leto 2021 končali v izgubi, ki jo bodo pokrili z nerazporejenimi dobički iz prejšnjih let

FINANCE
Tudi v Energetiki Ljubljana dražijo elektriko
Finance
Tanja Smrekar Tudi v Energetiki Ljubljana dražijo elektriko 1

Cena elektrike bo višja za 12 odstotkov, zemeljski plin pa so podražili že avgusta za 11 odstotkov.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.