Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Združenje ZENS je pozvalo župane, da v prek dva tisoč občinskih objektih zamenjajo fosilna goriva z obnovljivimi viri. Akcijo sta podprla infrastrukturno ministrstvo in Eko sklad.
Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih medijev razčlenjuje povezavo.
V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi, kot sta kurilno olje in plin
(grafi) Eurobarometer: podnebje je postalo druga največja evropska skrb Evropejcev (grafi) Eurobarometer: podnebje je postalo druga največja evropska skrb Evropejcev Javnomnenjska raziskava je pokazala velik skok zaskrbljenosti prebivalcev EU zaradi podnebnih sprememb.

HSE: Pepel iz Energetike Ljubljana bo predelan in ne odložen

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
24.07.2019  20:30
Energetska družba Trbovlje zatrjuje, da bo pepel, ki ga tja po novem vozi Energetika Ljubljana, skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material in ne bo končal na odlagališču. V Energetiki Ljubljana so medtem zagotovili, da pepel, ki nastaja v ljubljanski toplarni, ni nevaren odpadek.
avtor
HSE: Pepel iz Energetike Ljubljana bo predelan in ne odložen
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

V Energetiki Ljubljana so za STA danes poudarili, da je bil prvi odvoz pepela iz toplarne v Trbovlje opravljen šele v torek popoldne. Na ministrstvu za okolje in prostor so informacijo potrdili in dodali, da je šlo za 60.000 kilogramov elektrofiltrskega pepela.

Vse tri strani - ministrstvo, HSE in Energetika Ljubljana - zagotavljajo, da gre pri omenjenem pepelu za nenevaren odpadek. "Za odpadek ima podjetje izdelano oceno odpadka s klasifikacijsko številko 10 01 01 - pepel, žlindra in kotlovski prah in je nenevaren - odpadek ne izkazuje nevarnih lastnosti," so zapisali na ministrstvu za okolje.

Na HSE so za STA podobno poudarili, da gre za nenevaren odpadek iz termoproizvodnje, za katerega je bila junija izdelala ocena, iz katere izhaja, da niso presežene mejne vrednosti. Ti odpadki ne vsebujejo nevarnih snovi.

V Energetiki Ljubljana so spomnili, da ljubljanska toplarna za proizvodnjo energije od leta 2002 uporablja rjavi premog z zelo nizko vsebnostjo žvepla in pepela ter od leta 2008 lesno biomaso oz. lesne sekance. Pepel, ki nastaja v procesu pridobivanja energije, oziroma material iz njega se lahko uporablja za nasipni material, v svetovnem merilu je široko uporabljen v gradbeni industriji, so dodali.

Po navedbah okoljskega ministrstva lahko HSE - Energetska družba Trbovlje zbira določene nenevarne odpadke, tudi pepel, ter jih predhodno skladišči v količini do 3000 ton v zbirnem centru. Nadzor v zbirnem centru bo državni inšpektorat za okolje in prostor opravil v skladu s prioritetami dela, monitoring pa ni predpisan, so dodali.

V HSE so zavrnili navedbe, da bodo iz toplarne sprejeti pepel odlagali. V preteklosti aktivno odlagališče elektrofiltrskega pepela je namreč z odločbo Agencije RS za okolje v celoti zaprto in rekultivirano.

"V luči krožnega gospodarstva in ponovne uporabe odpadnih materialov bo elektrofiltrski pepel po začasnem skladiščenju in skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material, primeren za zasipe in sanacije degradiranih površin," so navedli.

Na okoljskem ministrstvu so pritrdili, da je odlagališče Prapretno zaprto in se pepel na njem ne sme več odlagati. Podjetje HSE - Energetska družba Trbovlje tam izvaja obratovalni monitoring stanja podzemne vode in površinskih voda.

Zadnji pregled inšpekcije za okolje in naravo je bil izveden v sklopu revizije okoljevarstvenih dovoljenj 15. februarja letos. "V sklopu pregleda je bil izveden pregled tudi na odlagališču Prapretno, kjer je bilo ugotovljeno, da ima odlagališče status zaprtega odlagališča in da se na odlagališče ne odlaga nobenih odpadkov več, izvajajo pa se predpisani ukrepi po zaprtju," so povedali na ministrstvu.

Za predelavo odpadkov pa HSE - Energetska družba Trbovlje sama nima okoljevarstvenega dovoljenja. Predelava se na tej lokaciji tudi ne vrši in zato ni predpisan monitoring. V HSE so pojasnili, da bodo oni poskrbeli za začasno skladiščenje v skladu z dovoljenji, medtem ko nadaljnja predelava pepela ne bo potekala pri njih.

Občino Trbovlje in tamkajšnje občane je ta teden razburila novica, da bo po prepovedi obratovanja naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit Energetika Ljubljana pepel iz toplarne namesto v Moravče vozila v Trbovlje.

Kot so zapisali na občini, jih skrbi, da lahko odpadke, ki je v Termitu ne morejo sprejemati, sprejema nekdo drug. Med drugim so zahtevali pojasnilo ministrstva za okolje in prostor, kolikokrat je bil v zadnjih treh letih opravljen nadzor nad odlaganjem materialov na degradiranih površinah HSE - Energetske družbe Trbovlje.

"Zaradi spremenjenih okoliščin, ki jo je povzročila odločba o prepovedi obratovanja naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit, smo morali pristopiti k novi rešitvi," so pojasnili v Energetiki Ljubljana. HSE - Energetska družba Trbovlje je bila edina od zbiralcev in predelovalcev odpadkov, ki imajo dovoljenje za prevzem pepela, ki je v postopku javnega naročanja oddala ponudbo. S podjetjem iz Trbovelj je tako Energetika Ljubljana sklenila naročilo za prevzem pepela do konca oktobra letos.

Poslanec Levice Primož Siter je danes na ministra za okolje in prostor Simona Zajca naslovil vrsto vprašanj in zahteval, da se javnosti jasno pove, kje se bo odlagal in v katerem obratu se bo predeloval pepel iz ljubljanske toplarne, kateri materiali se v obratu trenutno uporabljajo za izdelavo gradbenega materiala, kakšno je trenutno stanje tal na tej lokaciji in zakaj o tem niso obvestili prebivalcev.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko 19

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je sklep takšen: električni avti so toliko napredovali,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN energija je dobila novega člana poslovodstva 1

Nadzorni svet GEN energije je za člana poslovodstva imenoval Danijela Levičarja.

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin 8

Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? 2

V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Preden se zaletimo, premislimo, kaj pomeni odstotna točka energije iz obnovljivih virov 5

Vedno znova sem presenečen nad (pre)slabim poznavanjem ozadja in dimenzij podatka, ki bo (usodno) vplival na prihodnost slovenske...

OK & EN
Novice
Novice Inšpektorji: društvo za preučevanje rib je lovilo ribe z elektriko 5

Člani Društva za preučevanje rib Slovenije so lovili ribe brez dovolilnice, brez soglasja kmetijskega ministrstva in z uporabo...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov 1

Na otoku Krku nameravajo postaviti petmegavatno sončno elektrarno in veliko vetrno elektrarno, pri kateri pa se zapleta, ker je ves otok...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zelene elektrike je letos več kot lani, subvencij zanjo pa manj 10

V prvem polletju letos je bila iz podporne sheme subvencionirana proizvodnja 508 gigavatnih ur električne energije.