Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Združenje ZENS je pozvalo župane, da v prek dva tisoč občinskih objektih zamenjajo fosilna goriva z obnovljivimi viri. Akcijo sta podprla infrastrukturno ministrstvo in Eko sklad.
Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih medijev razčlenjuje povezavo.
V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi, kot sta kurilno olje in plin
(grafi) Eurobarometer: podnebje je postalo druga največja evropska skrb Evropejcev (grafi) Eurobarometer: podnebje je postalo druga največja evropska skrb Evropejcev Javnomnenjska raziskava je pokazala velik skok zaskrbljenosti prebivalcev EU zaradi podnebnih sprememb.

Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
energetski ukrepi   dodaj
Andrej Resman dodaj
 
Čas branja: 1 min
13.08.2019  23:00
Združenje ZENS je pozvalo župane, da v prek dva tisoč občinskih objektih zamenjajo fosilna goriva z obnovljivimi viri. Akcijo sta podprla infrastrukturno ministrstvo in Eko sklad.
Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
energetski ukrepi   dodaj
Andrej Resman dodaj

V nekaterih šolah in vrtcih so zamenjali fosilne energente z obnovljivimi viri energije in so s takšno zamenjavo zadovoljni, so zapisali v Združenju za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) v pismu, ki so ga v teh dneh poslali županom vseh občin.

Zamenjava energenta zniža stroške ogrevanja, hkrati pa pripomore k doseganju podnebnih ciljev, ki jih mora Slovenija izpolniti kot članica EU in podpisnica pariškega sporazuma, pravijo v ZENS.

Kako pa naj se župani lotijo zamenjave?

Občine upravljajo prek dva tisoč objektov po vsej državi. »Izdelajte seznam vaših objektov in pripišite vrsto energetskega vira, ki se v objektu uporablja,« so predlagali v pismu, ki ga je podpisal direktor ZENS Andrej Resman. Takšen seznam je prvi korak k zamenjavi fosilnih goriv v občinskih stavbah.

Pismu so priložil tudi dopisa ministrstva za infrastrukturo in Eko sklada. Obe ustanovi podpirata iniciativo združenja ZENS.

V Eko skladu so ob tem našteli spodbude, ki jih nudijo občinam za zamenjavo energentov.

● V občinah lahko izkoristijo nepovratne finančne spodbude za gradnjo nove skoraj nič energijske stavbe. Višina spodbude je je določena glede na neto ogrevano in prezračevano površino znotraj toplotnega ovoja stavbe, vrsto vgrajenih toplotnoizolacijskih materialov in uporabo lesa.

● Za posamične ukrepe energetske obnove stavb lahko v občinah pridobijo tudi 20-odstotno subvencijo.

● Za naložbe v varstvo okolja lahko v občinah pridobijo kredit po enoodstotni obrestni meri. Med takšne uvrščajo naložbe za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, za zmanjšanje onesnaženja zraka, za gospodarjenje z odpadki ter naložbe v varstvo voda in učinkovito rabo vode.

● Na Eko skladu ponujajo tudi kredite z ničodstotno obrestno mero, in sicer za gradnjo novih skoraj nič energijskih stavb splošnega družbenega pomena in za nove naložbe v učinkovito rabo in obnovljive vire energije oziroma za delne energetske obnove.

V ZENS predlagajo nadomeščanje fosilnih energentov s toplotnimi črpalkami, z rabo biomase ali s priklopom na daljinsko ogrevanje tam, kjer daljinsko ogrevanje deluje na obnovljive vire. Občinam ponujajo pripravo dokumentacije za pridobitev upravnih dovoljenj in za izdelavo finančne konstrukcije ter tudi vodenje nadzora nad izvedbo.

Na infrastrukturnem ministrstvu so dodali, da »se ne smemo opredeliti samo za eno tehnologijo za povečanje rabe obnovljivih virov energije«, zato med drugim spodbujajo tudi daljinsko ogrevanje na obnovljive vire energije. Razpisi so objavljeni na strani www.energetika-portal.si/javne-objave/, so še zapisali.

V ZENS pa so spomnili tudi na možnost izvedbe projektov po načelu javno-zasebnega partnerstva, pri katerem se zasebni partner poplačuje iz ustvarjenih prihrankov. Po takšnem načelu je možna tudi postavitev sončnih elektrarn na strehe občinskih stavb.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika (reportaža) Kako sem šel z e-avtom na morje, čeprav o e-mobilnosti ne vem veliko 19

Z električnim golfom sem se odpeljal na Krk. Malce se je sicer zatikalo, vendar je sklep takšen: električni avti so toliko napredovali,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN energija je dobila novega člana poslovodstva 1

Nadzorni svet GEN energije je za člana poslovodstva imenoval Danijela Levičarja.

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin 8

Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? 2

V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Preden se zaletimo, premislimo, kaj pomeni odstotna točka energije iz obnovljivih virov 5

Vedno znova sem presenečen nad (pre)slabim poznavanjem ozadja in dimenzij podatka, ki bo (usodno) vplival na prihodnost slovenske...

OK & EN
Novice
Novice Inšpektorji: društvo za preučevanje rib je lovilo ribe z elektriko 5

Člani Društva za preučevanje rib Slovenije so lovili ribe brez dovolilnice, brez soglasja kmetijskega ministrstva in z uporabo...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Vetrno elektrarno bi postavili v bližini rezervata beloglavih jastrebov 1

Na otoku Krku nameravajo postaviti petmegavatno sončno elektrarno in veliko vetrno elektrarno, pri kateri pa se zapleta, ker je ves otok...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zelene elektrike je letos več kot lani, subvencij zanjo pa manj 10

V prvem polletju letos je bila iz podporne sheme subvencionirana proizvodnja 508 gigavatnih ur električne energije.