Okolje & energija

Po svetu v gradnji 54 novih jedrskih reaktorjev; največ na Kitajskem

Jedrske elektrarne proizvedejo približno 11 odstotkov vse električne energije na svetu. Trenutno obratuje 444 reaktorjev v 30 državah, v gradnji je 54 novih, še 111 jih je načrtovanih. Medtem ko nekatere države razmišljajo, da bi se kot Nemčija odrekle jedrski energiji, pa veliko novih reaktorjev gradijo v Aziji, predvsem na Kitajskem.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirata

 INEA

HSE

Avtor
avtor
25.08.2019 10:05
Dopolnjeno: 25.08.2019 10:06
Čas branja: 2 min

Več kot deset držav na svetu vsaj četrtino jedrske energije pridobi v jedrskih elektrarnah. Francija jo na tak način pridobi približno tri četrtine, visok delež imajo tudi Madžarska, Slovaška in Ukrajina, ki več kot polovico vse elektrike pridelajo v jedrskih elektrarnah. Po deležu sledijo Belgija, Švedska, Slovenija, Bolgarija, Švica, Finska in Švedska, kjer ta delež presega tretjino.

V bilanci Južne Koreje jedrska energija predstavlja približno 30 odstotkov. ZDA, Velika Britanija, Španija, Romunija in Rusija dobijo približno petino elektrike iz teh elektrarn. Japonska je pred nesrečo v Fukušimi v jedrskih elektrarnah proizvedla več kot četrtino elektrike, vendar pa je ta delež v zadnjih letih upadel.

Največ jedrske energije proizvedejo v ZDA

Po podatkih Svetovne jedrske organizacije imajo največ jedrskih reaktorjev v ZDA. V 59 jedrskih elektrarnah obratuje 97 reaktorjev, še štirje so v gradnji, v načrtu in potrjena pa je gradnja še štirih dodatnih. Največje svetovno gospodarstvo je tudi največji svetovni proizvajalec jedrske energije, saj nanj odpade približno tretjina vse tovrstne energije.

Po številu delujočih reaktorjev ZDA sledi Francija, ki je največja izvoznica elektrike v Evropi. Država ima 58 aktivnih reaktorjev in ima v gradnji še enega. Francoski predsednik Emmanuel Macron je lani jeseni sicer napovedal, da bo država do leta 2035 zaprla 14 starejših reaktorjev.

Jedrska energija je vse bolj pomembna tudi na Kitajskem, kjer se zaradi slabe kakovosti zraka v zadnjem času raje kot za termoelektrarne odločajo za nuklearke. Trenutno obratuje 47 reaktorjev, 11 novih že gradijo, načrtovana je gradnja še 43 novih. V Rusiji imajo 36 delujočih reaktorjev in gradijo šest novih, načrtujejo pa še 24 novih reaktorjev.

Medtem ko sosednji Italija in Avstrija nimata jedrskih elektrarn, Hrvaška pa si s Slovenijo deli Nuklearno elektrarno Krško, ima Madžarska štiri delujoče reaktorje, v načrtih pa gradnjo še dveh novih. Izjave premierja Marjana Šarca, da je nujno vložiti trud v izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne, je minule dni odmevala predvsem v Avstriji, kjer so v zadnjem desetletju že večkrat poudarili, da si ne želijo jedrskih elektrarn v sosednjih državah.

Namesto gradenj novih podaljšanje življenjskih dob obstoječih

Nove jedrske reaktorje postavljajo v večjem številu poleg Kitajske še Indija, Rusija in Združeni arabski emirati - države, ki v prihodnje zaradi razvoja pričakujejo skokovito rast povpraševanja po električni energiji. Po ocenah Mednarodne agencije za energijo (IEA) se bo moč jedrskih elektrarn med letoma 2016 in 2040 povečala za približno 25 odstotkov na okoli 518 gigavatov. Večino rasti, kar 34 odstotkov, bo prispevala Kitajska.

Poleg gradnje novih reaktorjev se številne države odločajo, da z nadgradnjo povečajo zmogljivost obstoječih elektrarn, saj je ta ukrep cenejši od novogradenj. Za tak ukrep so se, kot na spletni strani navaja Mednarodna organizacija za jedrsko energijo (IAEA), odločile ZDA, Švica, Španija, Finska in Švedska.

Večina jedrskih reaktorjev je bila sicer zgrajena za pričakovano življenjsko dobo od 25 do 40 let, vendar pa so inženirski dosežki omogočili podaljšanje njihovega delovanja od 40 na 60 let. Tudi življenjsko dobo obratujočega bloka Nuklearne elektrarne Krško bi podaljšali za 20 let do leta 2043. V Rusiji so večini jedrskih reaktorjev ob zagotavljanju potrebnih tehničnih nadgradenj življenjsko dobo podaljšali z začetnih 30 za dodatnih 15 ali pa celo 30 let.

Odrekanje jedrski energiji

Več evropskih držav pa se je medtem odločilo, da se popolnoma odpove jedrski energiji. Nemčija, kjer deluje sedem aktivnih reaktorjev, namerava do leta 2022 zapreti vse jedrske elektrarne, iz katerih trenutno pridobijo 12 odstotkov električne energije. Odločitev je bila posledica omenjene jedrske nesreče v Fukušimi, ki je sledila katastrofalnemu potresu in cunamiju.

Da se bo odpovedala jedrski energiji, je napovedala tudi Španija, ki bo do leta 2050 zaprla vseh sedem elektrarn. Že leta 1978 so jedrske elektrarne prepovedali v Avstriji, kjer je prepovedano tudi prevažanje jedrskega goriva. Švicarski parlament pa je leta 2011 sklenil, da obstoječih reaktorjev ne bodo nadomeščali z novimi, to odločitev pa so pred dvema letoma podprli tudi volivci na referendumu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Kje gradijo jedrske elektrarne in koliko bo novih
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kje gradijo jedrske elektrarne in koliko bo novih 7

Po svetu gradijo okoli 50 novih jedrskih reaktorjev. Večino v Aziji. Dodatne jedrske zmogljivosti pa zagotavljajo tudi z nadgradnjo starih reaktorjev in zlasti v ZDA s podaljšanjem življenjske dobe elektrarn

FINANCE
Okolje & energija
Tako so Slovencem predstavili ameriške in ruske jedrske reaktorje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tako so Slovencem predstavili ameriške in ruske jedrske reaktorje 13

Prvi dan konference jedrskih strokovnjakov NENE 2021 so predstavili svoja jedrska reaktorja Američani in Rusi. Kaj smo izvedeli?

FINANCE
Okolje & energija
Kaj je povezalo evropske liberalce in konservativce? Jedrska energija
FINANCE
Okolje & energija
GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije 5

V Skupini GEN so predstavili lanske rezultate, letošnje poslovne načrte in vlogo jedrske energije v svetu.

FINANCE
Okolje & energija
V Belgiji dveh jedrskih reaktorjev ne bodo zaprli, čeprav so zaprtje načrtovali
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Belgiji dveh jedrskih reaktorjev ne bodo zaprli, čeprav so zaprtje načrtovali 6

V petek so v Belgiji sklenili, da bodo podaljšali delovanje dveh jedrskih reaktorjev, čeprav so sprva načrtovali, da bodo leta 2025 opustili jedrsko energijo

FINANCE
Okolje & energija
Obnovljivi viri in jedrska energija nad toplogredne pline
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Obnovljivi viri in jedrska energija nad toplogredne pline 17

Jedrske elektrarne pri proizvodnji elektrike ne ustvarjajo toplogrednih plinov, vendar pa nastanejo izpusti v celotnem življenjskem krogu elektrarne. Zakaj in kakšne so primerjave z drugimi vrstami elektrarn?