Okolje & energija

Kdo je Viktor Vračar, novi šef TEŠ

Poslovodstvo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je danes za generalnega direktorja Teša imenovalo Viktorja Vračarja, za direktorja družbe pa Mitjo Tašlerja, ki je od konca februarja začasno na čelu Teša. Oba sta bila imenovana na osnovi osebnega povabila in bosta štiriletni mandat nastopila 1. septembra, so danes sporočili iz HSE.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
29.08.2019 22:30
Dopolnjeno: 29.08.2019 22:30
Čas branja: 2 min

Kot je Vračar danes povedal za STA, se bo kot novi generalni direktor osredotočal predvsem na skrb za nadaljnjo zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo in stabilno poslovanje družbe. Napovedal je tudi razvoj novih projektov, ki bodo prinašali dodano vrednost za lastnika in lokalno skupnost.

Vračar, sicer poslovni direktor HSE, je doktor znanosti s področja poslovodenja in organizacije in diplomirani inženir elektrotehnike. Ima več kot 20 let delovnih izkušenj, od tega več kot 15 let kot direktor različnih družb. Poslovanje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) dobro pozna ne le kot nekdanji član nadzornega sveta HSE, podrobneje in na operativni ravni ga je spoznal predvsem v času opravljanja funkcije poslovnega direktorja HSE, odgovornega za področje proizvodnje. Ves čas je namreč aktivno vključen v projekte, ki potekajo v Tešu ter med Tešem in njegovimi deležniki.

Tudi po imenovanju na mestu generalnega direktorja Teša pa bo Vračar še naprej opravljal funkcijo poslovnega direktorja, so za STA pojasnili na HSE.

Tašler, ki je bil za začasnega direktorja Teša imenovan 26. februarja, mandat pa je nastopil z marcem, je po izobrazbi diplomirani inženir elektronike z več kot desetletnimi izkušnjami v energetiki, od tega več kot pet let na vodilnih in vodstvenih delovnih mestih. V šestih mesecih od imenovanja za začasnega direktorja Teša je uspešno vodil družbo, so zapisali v HSE.

Tašler je sicer na čelu Teša (začasno) nasledil Armana Koritnika, ki je januarja odstopil s položaja. V zadnjem desetletju so se na vrhu Teša sicer zvrstili številni direktorji, Tašler je bil sedmi po Urošu Rotniku, Simonu Totu, Francu Roscu, Petru Dermolu, Matjažu Eberlincu in Koritniku.

Novemu generalnemu direktorju Teša zagotovo ne bo zmanjkalo izzivov. Največja slovenska termoelektrarna, ki je lani ustvarila 58 milijonov evrov izgube, leto pred tem pa 32 milijonov evrov, se namreč že od postavitve šestega bloka sooča s finančnimi težavami. Termoelektrarno Šoštanj je delovanje šestega bloka pahnilo v visoko izgubo, v težavah se je vmes znašel tudi Premogovnik Velenje, vse to pa še danes bremeni poslovanje krovne skupine HSE.

Vodstvi HSE in Teša se sicer ukvarjata tudi z vprašanjem, ali ima velenjski premogovnik dovolj premoga, ki bo poganjal Teš, ali bo tega treba uvažati iz tujine. Sprva so razmišljali o uvozu indonezijskega premoga, trenutno naj bi bila bolj zanimiva možnost sosežiga odpadkov.

Tašler je junija na energetski konferenci v Velenju napovedal, da bo Teš predvidoma konec leta 2020 zaradi rasti cen premoga začela s sosežigom odpadkov, generalni direktor HSE Stojan Nikolić pa je dodal, da so prve analize sosežiga odpadkov spodbudne, uvožen premog pa bi bil najslabša opcija za Teš.

Novi generalni direktor termoelektrarne bo imel bržkone veliko dela tudi z vzdrževanjem dobrih odnosov v regiji, predvsem z velenjsko občino in tamkajšnjim komunalnim podjetjem. Ko se je zdelo, da sta družba in občina rešili večino večjih sporov, pa je Komunalno podjetje Velenje na Teš poslalo zahtevo za vračilo domnevno preplačanega ogrevanja, kar je znova zanetilo spor.

Novega predsednika uprave bo v prihodnjih mesecih dobil tudi Premogovnik Velenje, saj se dosedanji prvi mož Ludvik Golob po petih letih zapušča ta položaj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Šoštanjski svetniki nasprotujejo sosežigu odpadkov v Tešu
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Šoštanjski svetniki nasprotujejo sosežigu odpadkov v Tešu 14

Šoštanjski občinski svetniki so obravnavali poročilo o sosežigu nenevarnih odpadkov v Termoelektrarni Šoštanj in njegovo recenzijo ter sprejeli sklep, s katerim so izrazili nasprotovanje sosežigu. Kot največjo težavo vidijo izpuste, ki bi se pojavili pri sosežigu.

FINANCE
Okolje & energija
Okoljevarstveniki nad TEŠ: kaj je res o kurjenju odpadkov in kaj o slovesu od premoga
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Okoljevarstveniki nad TEŠ: kaj je res o kurjenju odpadkov in kaj o slovesu od premoga 5

TEŠ spet buri duhove. Krožijo različna tolmačenja, kaj je kdo rekel o sosežigu odpadkov in kdaj bi morali načrtovati opustitev rabe premoga v Šaleški dolini

FINANCE
Okolje & energija
V HSE so sešteli: lani so v razne proračune plačali 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V HSE so sešteli: lani so v razne proračune plačali 200 milijonov evrov 10

Družbe iz skupine Holding slovenske elektrarne so po oceni v letu 2020 v državni in lokalne proračune prispevale več kot 200 milijonov evrov dajatev.

FINANCE
Okolje & energija
HSE: nova plinska elektrarna je edina rešitev od zaprtja TEŠ 6 do zagona JEK 2
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar HSE: nova plinska elektrarna je edina rešitev od zaprtja TEŠ 6 do zagona JEK 2 12

Letnice opuščanja premoga vlada ne bo prestavljala »zelo daleč v prihodnost«. Kako pa bomo dobili dovolj elektrike, če takrat še ne bo drugega bloka jedrske elektrarne?

FINANCE
Okolje & energija
Sindikati energetike: slovo od premoga naj bo leta 2046 ali 2047
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Sindikati energetike: slovo od premoga naj bo leta 2046 ali 2047 17

Kaj o osnutku strategije za opustitev rabe premoga menijo šaleški sindikati? Odgovorili bodo s študijo, ki jo deloma predstavljamo.

FINANCE
Okolje & energija
Kako so v HSE prešli na nov obračunski interval
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako so v HSE prešli na nov obračunski interval

Skupina Holding slovenske elektrarne je decembra prešla z urnega na 15-minutni obračunski interval, so sporočili s HSE.

FINANCE
Okolje & energija
V slovenski energetiki zvonijo alarmi. B. Košorok: 'Zasanjanosti je konec!'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V slovenski energetiki zvonijo alarmi. B. Košorok: 'Zasanjanosti je konec!' 16

Šef HSE Viktor Vračar: 90 odstotkov evropskih premogovnih elektrarn bo letos imelo izgubo. Državni sekretar Blaž Košorok: »Ne smemo si več zatiskati oči, da se bo evropska zakonodaja spremenila in, da bomo že nekako opravili z ogljičnimi kuponi.«

FINANCE
Okolje & energija
(pripomba bralca) Zaprtje TEŠ 6 bo zahtevalo ogromne naložbe v sistem ogrevanja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (pripomba bralca) Zaprtje TEŠ 6 bo zahtevalo ogromne naložbe v sistem ogrevanja 3

Ocene stroškov za preobrazbo daljinskega sistema Šaleške doline »dodobra presegajo sto milijonov evrov«, vendar so okvirne, zato bo potrebno opraviti celovito ovrednotenje, so zatrdili v Komunalnem podjetju Velenje.