V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt Nemška vlada bo danes predvidoma razkrila načrt za zaščito podnebja. Načrt bi lahko dodatno obremenil nemške blue chipe za več milijard evrov.
Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na dnevni red današnje seje vlade sta bila uvrščena predloga za spremembe aktov o ustanovitvi družb ELES in Borzen, vendar nista bila sprejeta.
Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo Na Pomurskem forumu Financ smo govorili o uporabi termalne vode in geotermalne energije v pomurskem gospodarstvu.

Kdo je Viktor Vračar, novi šef TEŠ

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
ELEKTRARNE   dodaj
kadrovske spremembe   dodaj
Holding Slovenske... dodaj
 
Čas branja: 2 min
29.08.2019  22:30  Dopolnjeno: 29.08.2019 22:30
Poslovodstvo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je danes za generalnega direktorja Teša imenovalo Viktorja Vračarja, za direktorja družbe pa Mitjo Tašlerja, ki je od konca februarja začasno na čelu Teša. Oba sta bila imenovana na osnovi osebnega povabila in bosta štiriletni mandat nastopila 1. septembra, so danes sporočili iz HSE.
avtor
Kdo je Viktor Vračar, novi šef TEŠ
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
ELEKTRARNE   dodaj
kadrovske spremembe   dodaj
Holding Slovenske... dodaj

Kot je Vračar danes povedal za STA, se bo kot novi generalni direktor osredotočal predvsem na skrb za nadaljnjo zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo in stabilno poslovanje družbe. Napovedal je tudi razvoj novih projektov, ki bodo prinašali dodano vrednost za lastnika in lokalno skupnost.

Vračar, sicer poslovni direktor HSE, je doktor znanosti s področja poslovodenja in organizacije in diplomirani inženir elektrotehnike. Ima več kot 20 let delovnih izkušenj, od tega več kot 15 let kot direktor različnih družb. Poslovanje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) dobro pozna ne le kot nekdanji član nadzornega sveta HSE, podrobneje in na operativni ravni ga je spoznal predvsem v času opravljanja funkcije poslovnega direktorja HSE, odgovornega za področje proizvodnje. Ves čas je namreč aktivno vključen v projekte, ki potekajo v Tešu ter med Tešem in njegovimi deležniki.

Tudi po imenovanju na mestu generalnega direktorja Teša pa bo Vračar še naprej opravljal funkcijo poslovnega direktorja, so za STA pojasnili na HSE.

Tašler, ki je bil za začasnega direktorja Teša imenovan 26. februarja, mandat pa je nastopil z marcem, je po izobrazbi diplomirani inženir elektronike z več kot desetletnimi izkušnjami v energetiki, od tega več kot pet let na vodilnih in vodstvenih delovnih mestih. V šestih mesecih od imenovanja za začasnega direktorja Teša je uspešno vodil družbo, so zapisali v HSE.

Tašler je sicer na čelu Teša (začasno) nasledil Armana Koritnika, ki je januarja odstopil s položaja. V zadnjem desetletju so se na vrhu Teša sicer zvrstili številni direktorji, Tašler je bil sedmi po Urošu Rotniku, Simonu Totu, Francu Roscu, Petru Dermolu, Matjažu Eberlincu in Koritniku.

Novemu generalnemu direktorju Teša zagotovo ne bo zmanjkalo izzivov. Največja slovenska termoelektrarna, ki je lani ustvarila 58 milijonov evrov izgube, leto pred tem pa 32 milijonov evrov, se namreč že od postavitve šestega bloka sooča s finančnimi težavami. Termoelektrarno Šoštanj je delovanje šestega bloka pahnilo v visoko izgubo, v težavah se je vmes znašel tudi Premogovnik Velenje, vse to pa še danes bremeni poslovanje krovne skupine HSE.

Vodstvi HSE in Teša se sicer ukvarjata tudi z vprašanjem, ali ima velenjski premogovnik dovolj premoga, ki bo poganjal Teš, ali bo tega treba uvažati iz tujine. Sprva so razmišljali o uvozu indonezijskega premoga, trenutno naj bi bila bolj zanimiva možnost sosežiga odpadkov.

Tašler je junija na energetski konferenci v Velenju napovedal, da bo Teš predvidoma konec leta 2020 zaradi rasti cen premoga začela s sosežigom odpadkov, generalni direktor HSE Stojan Nikolić pa je dodal, da so prve analize sosežiga odpadkov spodbudne, uvožen premog pa bi bil najslabša opcija za Teš.

Novi generalni direktor termoelektrarne bo imel bržkone veliko dela tudi z vzdrževanjem dobrih odnosov v regiji, predvsem z velenjsko občino in tamkajšnjim komunalnim podjetjem. Ko se je zdelo, da sta družba in občina rešili večino večjih sporov, pa je Komunalno podjetje Velenje na Teš poslalo zahtevo za vračilo domnevno preplačanega ogrevanja, kar je znova zanetilo spor.

Novega predsednika uprave bo v prihodnjih mesecih dobil tudi Premogovnik Velenje, saj se dosedanji prvi mož Ludvik Golob po petih letih zapušča ta položaj.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 6

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj se bomo v resnici odločali o drugem bloku jedrske elektrarne 6

Če želimo doseči podnebne cilje, moramo omogočiti enakovredno in nevtralno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij za proizvodnjo...