Okolje & energija

V Sloveniji je 500 okoljskih zakonov. Kako se znajti?

V podjetju Tax-Fin-Lex so dopolnili sistem EcoLex Life, ki uporabnikom preprosto ponuja okoljsko zakonodajo in spremembe predpisov, prinaša okoljske novice in jim omogoča, da prepoznajo in obvladajo okoljska tveganja.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

24.10.2019 04:15
Čas branja: 3 min
V Sloveniji je 500 okoljskih zakonov. Kako se znajti?
V podjetju Tax-Fin-Lex, ki ga vodi direktorica Zlata Tavčar, organizirajo tudi okoljske konference in izobraževanja. Med drugim so pripravili Mednarodno konferenco o okoljski odgovornosti.

Osrednji del sistema EcoLex je inovativna spletna platforma EcoLex. Letos so jo nadgradili z dvema interaktivnima orodjema: z orodjem za oceno okoljskih tveganj in okoljskim vodičem. V sistem sta bila že od prej vključena zbirka celotne okoljske zakonodaje s čistopisi, sodno prakso in dodatnimi informacijami ter storitev EcoClipping. Portal EcoLex sestavljajo štiri orodja, so zapisali v prijavi na okoljski razpis in orodja predstavili.

1. Podatkovna zbirka predpisov s področja varstva okolja

Orodje pregledno in inovativno ponuja celotno okoljsko zakonodajo na enem mestu. Med drugim so poleg slovenske zakonodaje vključeni tudi mednarodni akti, predpisi EU in odločbe organov EU. Posebno pozornost so namenili direktivi o okoljski odgovornosti. Dodane so tudi zbirka vseh obravnavanih primerov neposredne nevarnosti okoljske škode oziroma že nastale okoljske škode v Sloveniji in obsežna zbirka dobrih praks iz tujine ter vrsta drugih dokumentov.

V osvežene čistopise so vključene vse spremembe in dopolnitve predpisov. Pri vsakem spremenjenem členu je dodana tudi informacija o predpisu, s katerim je bil člen dodan, spremenjen ali izbrisan. Dodana je tudi sodna praksa, ki se nanaša na ta člen. Pri zakonu o varstvu okolja sta dodana tudi komentar in podrobnejše pojasnilo posameznih členov.

Uporabniki lahko pri vsakem čistopisu izberejo tudi pogled, ki pokaže samo spremenjene člene. Tako lahko preverijo, ali se je zakonodaja spremenila in kaj zahtevajo spremembe.

Informacije o okoljski zakonodaji na portalu ves čas nadzirajo visokotehnološki sistem upravljanja dokumentov in pravni strokovnjaki družbe Tax-Fin-Lex.

2. EcoClipping

Orodje EcoClipping zajema informacije iz slovenskega in evropskega uradnega lista, gradiv v obravnavi v državnem zboru, predpisov v pripravi na ministrstvih, gradiva v obravnavi na vladi, novice STA in nekaterih drugih spletnih strani ter novosti projekta EcoLex Life. Uporabniki dobijo zbrane informacije vsak teden po elektronski pošti. Izbirajo pa lahko med 30 različnimi področji.

3. Okoljski vodič

V Sloveniji velja več kot 500 predpisov s področja varstva okolja. Interaktivna aplikacija Okoljski vodič pomaga pri spoznavanju in razumevanju okoljskih predpisov podjetjem, obrtnikom, samostojnim podjetnikom in izvajalcem gospodarskih javnih služb. Aplikacija vodi uporabnika z vprašanji prek tistih ključnih zahtev okoljske zakonodaje, ki se navezujejo na uporabnika. Pri vsakem vprašanju dobi uporabnik dodatna pojasnila oziroma tolmačenje predpisa. Navedena je tudi pravna podlaga s povezavami do čistopisov predpisov.

Okoljski vodič uporabniku ponuja najučinkovitejše rešitve, priporočljive preventivne ukrepe in povezave do drugih koristnih informacij. Uporabnik dobi informacijo, kako izpolnjuje zahteve okoljskih predpisov, in spozna zakonodajo, ki ga zavezuje. Okoljski vodič mu pomaga prepoznati, razumeti in izpolniti glavne obveznosti, ki jih uporabniku nalaga okoljska zakonodaja.

4. Orodje za oceno okoljskih tveganj

S pomočjo interaktivne aplikacije uporabnik izve, kakšna tveganja za nastanek okoljske škode izhajajo iz njegove poklicne dejavnosti, katere glavne okoljske predpise mora upoštevati in kako lahko izboljša stanje. Aplikacija opozori uporabnika na kritične točke in doda pojasnila in nasvete za preventivno ravnanje, s katerim se lahko izogne okoljski škodi.

Glavna prednost. Zmanjšanje okoljskih tveganj

Za gospodarske subjekte je glavna prednost sistema EcoLex predvsem v zmanjšanju okoljskih tveganj. Portal pa lahko uporabljajo tudi zaposleni v državnih organih, ki se ukvarjajo z varovanjem okolja. Sistem je dostopen brezplačno, od julija 2019 pa bo njegova uporaba plačljiva.

V družbi Tax-Fin-Lex načrtujejo razširitev portala EcoLex. Povezali ga bodo z novimi vsebinam in oblikovali okoljski portal, kjer bodo na enem mestu zbrane vse ključne informacije o varstvu okolja, poudarek pa bo na e-izobraževalnih vsebinah za zaposlene v državnih organih vključno z državnimi tožilci in na e-izobraževalnih vsebinah za mala in srednja podjetja, ki pomenijo največje tveganje za okolje, so med drugim zapisali v prijavi na razpis za okoljske nagrade.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Okolje & energija
(grafi) Slovenija v evropskem vrhu pri okoljskih davkih. Kaj to pomeni?
FINANCE
Okolje & energija
Nevladniki so pripravili predlog zelene javnofinančne reforme
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nevladniki so pripravili predlog zelene javnofinančne reforme 3

Na spletni strani Podnebno ogledalo so objavili poročilo o Zeleni javnofinančni reformi. Pripravili so ga v fundaciji Umanotera.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Prihaja test nosečnosti za rastline
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Prihaja test nosečnosti za rastline

S tem orodjem lahko pravočasno okrepimo imunski odziv rastlin, da se same branijo, proti boleznim in škodljivcem pa jih ni treba škropiti s pesticidi

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Okolje & energija
V javni razpravi je osnutek zakona o varstvu okolja. Poglejte ga in pošljite pripombe
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V javni razpravi je osnutek zakona o varstvu okolja. Poglejte ga in pošljite pripombe 2

Do 1. februarja sprejemajo pripombe k osnutku zakona o varstvu okolja. Povzemamo nekatere njegove pomembnejše določbe.

FINANCE
Dilema: Whatsapp, Signal, Telegram ali Viber? Sandi Češko in Damian Merlak uporabljata Whatsapp in Signal
Finance
Pia Bedene Dilema: Whatsapp, Signal, Telegram ali Viber? Sandi Češko in Damian Merlak uporabljata Whatsapp in Signal

Ste sprejeli nove pogoje o uporabi podatkov na Whatsappu ali preklopili na drugo aplikacijo za pošiljanje sporočil?

FINANCE
Okolje & energija
Tako nevladniki dokazujejo, da bo treba premog opustiti pred letom 2035
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tako nevladniki dokazujejo, da bo treba premog opustiti pred letom 2035 13

Leta 2035 bodo v TEŠ izkoristili celotno količino toplogrednih plinov, ki jih lahko izpustijo v zrak, če bo EU potrdila 55-odstotno znižanje izpustov do leta 2030, ugotavljajo v Focusu, Umanoteri in Greenpeaceu na osnovi podatkov iz dokumentov o opuščanju premoga v TEŠ.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.