Okolje & energija

Takšna je prva pametna toplotna črpalka na svetu

Toplotna črpalka Adapt zrak/voda je prva pametna toplotna črpalka na svetu, so zapisali v prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek v podjetju Kronoterm, kjer so Adapt zasnovali, razvili in dali na trg.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

25.10.2019 00:10
Čas branja: 4 min
Takšna je prva pametna toplotna črpalka na svetu
V Kronotermu so povsem spremenili videz toplotne črpalke.

Toplotna črpalka Adapt je namenjena za ogrevanje in hlajenje prostorov in za segrevanje sanitarne vode. Sestavljena je iz notranje enote Hydro in zunanje enote Adapt. Obe enoti so izboljšali z »izboljšavami, ki prekašajo vse toplotne črpalke doslej«. Razvili so napravo dveh moči: od tri do 12 kilovatov in od štiri do 16 kilovatov.

Priznanja v Avstriji in Nemčiji

Naprava je dobila več priznanj. Med drugim jo je nemški zvezni urad za gospodarstvo in nadzor izvoza BAFA uvrstil na prvo mesto med 1.176 toplotnimi črpalkami. V Avstriji je Adapt edina toplotna črpalka, ki izpolnjuje vsa merila podnebnega sklada in zato dobi celotno možno subvencijo.

Naprava, ki se uči in samodejno prilagaja

Nova toplotna črpalka je inteligentna, prilagaja se potrebam objekta in se uči na podlagi prejšnjega delovanja. Z analizo delovanja optimizira nastavitve in se samodejno prilagaja objektu in potrebam po hlajenju in ogrevanju. Samodejno prilagajanje brez posegov uporabnika ali monterja omogoča sistem IAH, ki maksimira prihranek pri porabi energije in učinkovitost delovanja.

Z inteligentnim upravljanjem prilagodijo toplotno moč potrebam objekta. Povedano drugače, odziv stavbe narekuje moč, s katero deluje toplotna črpalka. S krmilnimi algoritmi prilagodijo temperaturo vode v ogrevalnem sistemu zaželeni temperaturi v stavbi, trenutni temperaturi v stavbi in zunanji temperaturi. »Izjemna prilagodljivost pomeni, da naprava ves čas deluje optimalno, tiho in udobno,« so zapisali v Kronotermovi prijavi. Naprava je za 30 odstotkov bolj učinkovita od drugih toplotnih črpalk.

Pametno delovanje omogoča tudi diagnostiko na daljavo. Napake lahko zato odpravijo hitro in učinkovito, še preden jih uporabnik opazi.

Nemoteča notranja enota

Notranja enota Hydro C ima vgrajena 200-litrska bojlerja za hranjenje tople sanitarne vode, enota pa zavzame manj kot pol kvadratnega metra. Notranja enota je neslišna in nima svetlobnih elementov, zato ne moti bivanja. Ploščni izmenjevalec omogoči, da je vseh 200 litrov sanitarne vode ogretih na enako temperaturo. Notranja enota S je manjša, nima bojlerja, obesimo jo lahko na steno, na primer nad pralni stroj, dodamo pa ji lahko 40-litrski zalogovnik.

Dva monterja inštalirata Adapt v enem dnevu, medtem ko lahko traja montaža drugih toplotnih črpalk tudi več dni. Stroški montaže in priklopa so nižji tudi zato, ker je Adapt pripravljen in ožičen, treba je le povezati toplotni sistem, sistema za segrevanje sanitarne vode in zunanjo enoto, vklopiti internetni kabel in napravo povezati.

Materiali, prijazni do okolja

Adapt izdelujejo iz materialov, prijaznih do okolja, večinoma iz jekla, aluminija in bakra. Skoraj vse materiale je mogoče znova uporabiti. Izolacija je iz reciklirane poliuretanske pene, kondenzno korito pa iz reciklirane plastike. Uporabili pa so tudi novo hladivo R452b, ki je lažje razgradljivo, ne škodi ozonu in ima za 67 odstotkov nižji ogljični odtis od drugih hladiv. Toplotne črpalke ne povzročajo neposrednih emisij prašnih delcev, povzročajo pa posredne, ker je del električne energije proizveden iz premoga. Kljub temu so emisije prašnih delcev za do 67 odstotkov nižje kot pri zelo dobrem oljnem kotlu in do 78 odstotkov nižje kot pri zelo dobrem kotlu na biomaso. Emisije dušikovih oksidov in žveplovega dioksida so bistveno nižje kot pri kurilnem olju, zemeljskem plinu in lesni biomasi.

Tiho delovanje

Naprava ima sistem za nadzor hrupa NMS. Sistem vključuje velik uparjalnik z majhnim zračnim uporom, velik ventilator z variabilno hitrostjo, posebne materiale za absorpcijo hrupa in dušenje vibracij, dovršeno konstrukcijo in posebej razvito krmiljenje. Ohišje toplotne črpalke je zasnovano tako, da duši zvok. Vse glasne dele, na primer kompresor in inverter, so namestili v zunanjo enoto. Zvok in vibracije duši posebna izolacijska pena.

Enota je za 16 decibelov tišja kot pri drugih toplotnih črpalkah. Pri normalni obremenitvi dosega zvok 42 decibelov, kar je primerljivo delovanju računalnika. Pri največji obremenitvi doseže zvok 60 decibelov, kar je toliko kot pri običajnem pogovoru. Tiho delovanje omogoča tudi bionični ventilator z lopaticami v obliki sovinih kril, ki omogočajo večji izkoristek z manj obrati.

Kakšni bodo prihranki

V Kronotermu so pripravili tudi izračune prihrankov. Pri zamenjavi ogrevanja na kurilno olje z Adaptom bo prihranek v 15 letih znašal 26 tisoč evrov. Če zamenjamo ogrevanje na zemeljski plin, bomo prihranili do 15 tisoč evrov, ob zamenjavi peči na pelete bo prihranek 13 tisoč evrov, ob zamenjavi daljinskega ogrevanja do 14 tisoč evrov, če pa zamenjamo infra panele z Adaptom, bomo v 15 letih prihranili do 32 tisoč evrov.

Naprava, ki je ni treba skrivati

Močno spremenjen je tudi videz naprave. Zunanje enote toplotnih črpalk imajo industrijski videz, Adapt pa je oblikovan drugače, zato ni moteč in ga ni treba skrivati za pregrado. Ponujajo štiri različne izvedbe. Ohišje poleg tega ščiti notranje dele pred vremenskimi vplivi, so še dodali v Kronotermu v prijavi na okoljski razpis časnika Finance in Eko sklada.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Manager
(TOP 101 srednja podjetja) Kronotermove toplotne črpalke med najučinkovitejšimi v Evropi
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik (TOP 101 srednja podjetja) Kronotermove toplotne črpalke med najučinkovitejšimi v Evropi

Zeleni trend poganja povpraševanje po njihovih inovativnih toplotnih črpalkah. Lani so prihodke povečali za več kot 30 odstotkov.

FINANCE
Okolje & energija
Prihajajo toplotne črpalke za na balkon, za strnjena mestna jedra…
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Prihajajo toplotne črpalke za na balkon, za strnjena mestna jedra… 2

V Kronotermu so predstavili novo toplotno črpalko, namenjeno segmentu trga, kjer toplotnih črpalk doslej niso prav veliko uporabljali.

FINANCE
Okolje & energija
Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko toplotnih črpalk je v Sloveniji in kdaj močno obremenijo elektro omrežje 10

Toplotne črpalke imajo na elektrodistribucijska nizkonapetostna omrežja večji vpliv kot pa polnjenje električnih vozil v individualnih stanovanjskih objektih, so zapisali v družbi SODO, operaterju distribucijskega omrežja.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Nepremičnine
Toplotne črpalke – na kaj biti pozoren pri nakupu
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Toplotne črpalke – na kaj biti pozoren pri nakupu

Vedno je treba zahtevati podatek o ogrevalni moči toplotne črpalke pri zunanji temperaturi minus 15 stopinj Celzija.

FINANCE
Okolje & energija
Kronoterm uvrščen med evropske podnebne voditelje v sektorju ogrevanja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kronoterm uvrščen med evropske podnebne voditelje v sektorju ogrevanja 6

V organizaciji Evropski okoljski urad so objavili poročilo o podnebni prijaznosti proizvajalcev ogrevalnih naprav. Kronoterm je v vrhu.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti