Okolje & energija

To je slovenska čistilna naprava, ki jo podpira pametna tehnologija

Čistilna naprava ECO BOX – SBR-Q je podprta s tehnologijo oddaljenega pametnega nadzora, opremljena pa je s sodobno krmilno tehnologijo in sistemom za prenos in pretvorbo podatkov v računalniško obliko, so zapisali v podjetju Roto Slovenija v prijavi na okoljski razpis.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

28.10.2019 07:00
Dopolnjeno: 30.10.2019 07:50
Čas branja: 3 min

Komunalna čistilna naprava Eco Box SBR-Q dosega visoke učinke čiščenja in zagotavlja manjšo porabo električne energije s pomočjo računalniško krmiljenega sistema čiščenja odpadne vode. Krmilni sistem skupaj s kompresorsko enoto deluje skoraj neslišno in brez smradu in ni občutljiv za temperaturna nihanja v okolju.

Eco Box SBR-Q je novost na trgu in pomeni nadgradnjo bioloških čistilnih naprav s cikličnim čiščenjem odpadnih voda, so nadaljevali v Rotu v prijavnici na razpis za okolju prijazno podjetje.

Kaj zagotavlja telemetrični nadzor delovanja

Posebnosti naprave Eco Box SBR-Q so zunanja zasnova in vgrajene komponente. S telemetričnim nadzorom delovanja znižajo stroške obratovanja in stroške servisiranja, omogočijo pravočasno naročanje servisov, hiter dostop do tehnične dokumentacije in preprosto preklapljanje med vsakodnevnim in počitniškim režimom delovanja.

Lastnik čistilne naprave lahko spremlja njeno delovanje na pametni napravi in mu ni treba fizično posegati v čistilno napravo. Morebitno potrebo po posegu sporoči sistem neposredno na zaslon pametne naprave. Lastniku tako prihrani stroške nepotrebnega črpanja čistilne naprave, nadzor pa je treba opraviti le enkrat na leto. Črpanje opravijo enkrat v dveh letih. Tako se znižajo stroški vzdrževanja in podaljša življenjska doba čistilne naprave.

Štiri ure za vgradnjo

Čistilno napravo lahko v celoti sestavijo v proizvodnji, vgradnjo pa lahko opravijo v treh ali štirih urah. Če je sistem primerno pripravljen, lahko napravo zaženejo in začnejo uporabljati takoj. Vsa oprema je integrirana v polietilenske rezervoarje, ki imajo življenjsko dobo 50 let, polietilen pa ni škodljiv za okolje. Sistem SBR-Q je vgrajen v omarico, ki je odporna proti udarcem in odrgninam ter varuje opremo pred slabimi vremenskimi vplivi. Krmilno omarico namestijo ob čistilni napravi ali v objektu.

Kam vse jo lahko vgradijo

Napravo lahko vgradijo tudi na območjih, kjer je visoka podtalnica, pri čemer terena ni treba posebej pripraviti, ali na plazovitem terenu. Zaradi posebne oblike rezervoarja jo lahko vgradijo v majhno gradbeno jamo. Čistilno napravo lahko vgradijo tudi v greznico in tako prihranijo stroške za izvedbo izkopa.

Zaradi posebnih ojačitvenih reber jo lahko vgradijo tudi na površinah, kjer vozijo osebna vozila, ne da bi bilo treba prej ali pozneje utrditi pot z betonom. To poceni in poenostavi vgradnjo, lastniku pa pri vgradnji prihrani več kot 700 evrov.

Napravo lahko nadgradijo z dodatno tehnološko opremo, s katero lahko dosežejo nekatere mejne vrednosti parametrov prečiščene odpadne vode na območjih, kot so Natura 2000, Triglavski narodni park in vodovarstvena območja.

Kako poteka čiščenje

S čistilno napravo SBR-Q so opravili teste za učinek čiščenja, stabilnost rezervoarja in vodotesnost. Testi so pokazali, da naprava učinkovito čisti odpadne gospodinjske vode, zagotavlja stoodstotno tesnjenje in ne izpušča neprečiščenih odpadnih voda v naravno okolje. Čiščenje odpadnih voda poteka v dveh stopnjah:

● primarna stopnja oziroma mehansko čiščenje in

● sekundarna stopnja oziroma biološko čiščenje odpadne vode.

Odpadno vodo čistijo z dovajanjem zraka, v katerem je tudi kisik, ki dodatno pospeši delovanje mikroorganizmov. Biološki postopek čiščenja posnema presnovo ogljikovih in dušikovih spojin v naravi, zaradi tehnoloških naprav, ki so bile razvite v skupini Roto, pa poteka hitreje kot v naravi. Visok učinek čiščenja zagotavlja minimalno obremenjevanje okolja. Odpadno vodo, očiščeno po obeh stopnjah, lahko vrnejo v naravno okolje brez škodljivih vplivov.

Priložnost za izvoz

S postopnim uvajanjem izdelka na trg bodo v prvih treh letih dosegli približno milijon evrov prihodkov od prodaje na leto. Tržni potencial je okoli dva milijona evrov, izdelek pa prinaša priložnosti za povečanje prodaje tudi na tujem trgu, so v podjetju Roto Slovenija še zapisali v prijavi čistilne naprave na razpis za okolju prijazen izdelek.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Manager
Zakaj so Pavlinjekovi pravila igre zapisali v družinsko ustavo
Manager
ManagerUroš Maučec Zakaj so Pavlinjekovi pravila igre zapisali v družinsko ustavo

Podjetja v skupini Roto, ki jih vse več vodita otroka, so lani zrasla od osem do 15 odstotkov.

Aktualno
Biološka zdravila za zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni
Medicina danes
AktualnoProf. dr. Borut Štrukelj* Biološka zdravila za zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni

Z razvojem tehnologije rekombinantne DNK, ki se je začel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, smo pridobili izjemno uporabna orodja za pripravo sodobnih bioloških zdravil, diagnostičnih metod, genskih zdravil in podporo diagnostičnim metodam. Tako sta bili že leta 1982 dani v uporabo prvi dve biološki zdravili - inzulin in rastni hormon. Nato je raziskovalcem uspelo narediti številne rekombinantne beljakovine, ki so temelj za biološka zdravila, kot so eritropoetin, interferoni, filgrastim, različni peptidni hormoni, daleč največja skupina bioloških zdravil, ki je trenutno na trgu, pa so monoklonska protitelesa.

Moje finance
Nakup
Kako »pameten« je lahko vaš dom?
Moje finance
Pameten nakupMatjaž Ropret Kako »pameten« je lahko vaš dom?

Ob izrazu pametni dom se lahko pojavijo visokoleteče zamisli, prehuda pričakovanja in tudi nepotrebni strahovi. Nikakor ni smiselno izhajati iz prepričanja, da mora biti celotno stanovanje pametno in že od začetka (gradnje) prilagojeno temu. Možnosti, kako se lotiti opremljanja in (postopno) uvajati različne elemente, je veliko, vsaka posamezna pridobitev pa lahko pripomore k udobju, zadovoljstvu, nadzorovanju stroškov in še kakšnemu cilju. Prav tako ni potrebe, da so posamezne komponente (tesno) povezane med seboj. Povsem legitimno in tudi zabavno jih je dodajati posamično in samostojno.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Okolje & energija
Nevladniki so pripravili predlog zelene javnofinančne reforme
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nevladniki so pripravili predlog zelene javnofinančne reforme 3

Na spletni strani Podnebno ogledalo so objavili poročilo o Zeleni javnofinančni reformi. Pripravili so ga v fundaciji Umanotera.

FINANCE
Okolje & energija
To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti 5

V svetovalni družbi Systemiq so zbrali podatke, ki kažejo, kako močno se je globalno gospodarstvo že usmerilo v zmanjšanje ogljičnega odtisa.

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: zavod za zaposlovanje, SPIRIT, Eko sklad, evropska komisija
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: zavod za zaposlovanje, SPIRIT, Eko sklad, evropska komisija

Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije in druge oblike spodbud

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.