Okolje & energija

Kako je Merkurjev trgovski center postal energetsko učinkovitejši

V Merkurjevem centru Primskovo so izvedli več projektov za dvig energetske učinkovitosti in izrabo obnovljivih virov energije.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

29.10.2019 00:30
Čas branja: 3 min
Kako je Merkurjev trgovski center postal energetsko učinkovitejši
Nazivna moč sončne elektrarne na strehi Merkurjevega trgovskega centra Primskovo je 408 kilovatov.

Trgovski center Primskovo je prvi tovrsten primer spodbujanja samooskrbe in učinkovite rabe energije v Sloveniji, so zapisali v prijavi na okoljski razpis. Prijavljeni projekt Primskovo vključuje:

● postavitev sončne elektrarne na strehi objekta in interni priklop,

● učinkovito rabo energije pri razsvetljavi,

● oskrbo centra z zeleno energijo in

● e-mobilnost.

Če je vreme primerno, dobijo vso elektriko iz fotovoltaike

Na strehi Merkurjevega trgovskega centra Primskovo deluje 408-kilovatna sončna elektrarna od leta 2012, leta 2015 so jo priklopili na interno omrežje, od takrat je vsa proizvedena elektrika namenjena neposredno centru. Elektrarna omogoča 60-odstotno samooskrbo z zeleno električno energijo, preostalih 40 odstotkov pa zagotavljajo bližnje hidroelektrarne Gorenjskih elektrarn. Merkur trgovina se tako v Kranju oskrbuje izključno z zeleno elektriko, so zapisali v prijavi na razpis.

Od junija 2012 do aprila 2019 so v sončni elektrarni proizvedli 2.808 megavatnih ur električne energije in zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida za 1.404 tone. Na leto prihranijo okoli 20 tisoč evrov pri omrežnini. Elektrarno sestavlja 1.700 modulov, postavljeni so na 6.500 kvadratnih metrih.

Kadar so vremenske razmere ugodne, pridobijo s sončno elektrarno dovolj elektrike za vse potrebe centra, povprečno pa elektrarna zagotavlja 60 odstotkov potreb centra.

Kaj je prinesla zamenjava razsvetljave

Oktobra 2012 so v centru Primskovo temeljito prenovili sistem notranje razsvetljave. Zamenjali so 1019 fluorescentnih svetilk tipa T8 za svetilke tipa T5. Z zamenjavo razsvetljave na leto prihranijo 164,8 tone emisij ogljikovega dioksida, energetski prihranek znaša 298,51 megavatne ure oziroma 54 odstotkov, finančni pa okoli 29 tisoč evrov na leto.

Zelena energija za polnjenje avtomobilov

Na parkirišču centra Primskovo so postavili električno polnilnico za vozila. Njena največja moč je 22 kilovatov, postaja pa omogoča brezplačno hitro polnjenje. Vozila je mogoče polniti z električno energijo, ki je proizvedena v sončni elektrarni na strehi objekta, ali pa z energijo, dobavljeno iz lokalnih hidroelektrarn v lasti družbe Gorenjske elektrarne.

Na Primskovem je šele začetek

V Merkurju izvajajo tudi druge projekte za krepitev energetske učinkovitosti trgovskih centrov in za zmanjšanje porabe energentov. Na strehah centrov bodo postavili še več sončnih elektrarn, ki bodo priključene interno v omrežje po shemi PX3, meritve bodo prestavili na nizko napetostne zbiralke v transformatorskih postajah. Tudi v drugih centrih bodo postavili nove e-polnilnice, zamenjali razsvetljavo in uporabili energetsko manj potratna svetila LED, namestili kogeneracijske naprave in uvedli druge ukrepe.

Cilj Merkurja je, da bodo vsi trgovski centri opremljeni s sončnimi elektrarnami, na njihovih parkiriščih pa bodo nameščene električne polnilnice. Zdaj zbirajo soglasja za projekt pri trgovskem centru v Novi Gorici. Načrtujejo pa tudi elektrifikacijo službenega voznega parka in dostavnih avtomobilov. Projekt Primskovo - zeleni trgovski center prihodnosti je bil za Merkur »neke vrste pilotski projekt«.

Za energetsko učinkovit dom

V prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek so tudi zapisali, da v okviru programa RečenoStorjeno ponujajo rešitve za gradnjo in energetsko obnovo fasad, streh, oken, vrat, izdelke za klimatizacijo in toplotne črpalke oziroma sodobne sisteme centralnega ogrevanja. »Ta del storitve želimo nadgraditi tudi s ponudbo gradnje malih hišnih sončnih elektrarn in polnilnih sistemov za energetsko krmiljenje doma,« so še zapisali v Merkurjevi prijavi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Dražbe
DUTB prodaja večinski delež Merkurja nepremičnin
Dražbe
DražbeAleš Perčič DUTB prodaja večinski delež Merkurja nepremičnin

Kaj je naprodaj, kako družba posluje in kaj vse ima v lasti

FINANCE
Neuradno: za Merkur trgovino iščejo novega lastnika
Finance
Petra Sovdat Neuradno: za Merkur trgovino iščejo novega lastnika 3

Prodajne aktivnosti naj bi se okrepile jeseni, zanimanje za nakup je že, smo izvedeli

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Neuradno: sklad Alfi kupuje še Merkur trgovino
Finance
Petra Sovdat Neuradno: sklad Alfi kupuje še Merkur trgovino 7

Pogodba je tik pred podpisom, slovenski sklad je dal najvišjo ponudbo od petih oddanih, preostale so bile tuje. Koliko bo znašala kupnina?

FINANCE
Nepremičnine
Ko mesečni račun za elektriko ne preseže 14 evrov
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Ko mesečni račun za elektriko ne preseže 14 evrov 13

Samooskrbna elektrarna, namenjena proizvodnji električne energije za pokrivanje lastnih potreb, mora biti prilagojena energetskim potrebam posameznega investitorja.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 7. del): Koliko elektrike sem proizvedel in koliko porabil v letu 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 7. del): Koliko elektrike sem proizvedel in koliko porabil v letu 2020 12

Sončna elektrarna je v dobri polovici leta proizvedla skoraj sedem megavatnih ur elektrike, poraba je za 437 kilovatnih ur presegla proizvodnjo.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo