Okolje & energija

Talum: pri učinkoviti rabi energije v evropskem vrhu

Dekarbonizacija Taluma poteka tako rekoč od ustanovitve podjetja in je del stalnih tehnoloških in organizacijskih sprememb, procesov in novih izdelkov z višjo dodano vrednostjo, so zapisali v prijavi na razpis za do okolja prijazno podjetje v Talumu, največjem proizvajalcu rondelic v Evropi in pomembnem dobavitelju aluminijskih izdelkov tudi v drugih panogah.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

03.11.2019 23:30
Čas branja: 5 min
Talum: pri učinkoviti rabi energije v evropskem vrhu
V Talumu so dobili okoljski certifikat ISO 14001 leta 2001.

V Talumu so prilagodili svojo dejavnost zahtevam standarda ISO 14001 konec leta 2000, leto pozneje pa so prejeli oV Talum je bil med približno 200 podjetji, kjer so poleg drugih zakonodajnih okoljskih zahtev upoštevali tudi zahteve evropske smernice IPPC, danes IED, za integralno okoljsko skladnost in nadzor nad onesnaževanjem.

Monitoring ni pokazal čezmernega onesnaženja

Leta 2005 so vstopili v evropsko trgovalno shemo s toplogrednimi plini. V trgovalnem obdobju z izpusti ogljika 2013-2020 so dobili približno 180 tisoč ton brezplačnih emisij na leto.

Industrijske odpadne vode odvajajo v vodotok prek ločenega kanalizacijskega sistema, fekalne vode na komunalno čistilno napravo, padavinske vode s streh pa v ponikanje. Monitoringe odpadnih vod opravljajo redno in v skladu z zakonodajo in doslej še niso zaznali čezmernega onesnaženja okolja. Z zaprtim hladilnim sistemom v livarnah pa so zmanjšali rabo vode za približno 90 odstotkov. Dotok odpadne vode iz Taluma po centralnem kanalu prispeva kljub velikemu volumnu k skupnemu pretoku stare struge Drave le okrog 1,5 odstotka vodnih količin v času srednjih nizkih pretokov.

Manjša specifična poraba energije

Na tono aluminija ustvarijo približno 40 kilogramov vseh odpadkov, brez upoštevanje livarniške žlindre pa manj kot 15 kilogramov.

S tehnološko posodobitvijo elektroliz so specifično porabo električne energije zmanjšali z 18.184 kilovatnih ur na 14.233 kilovatnih ur, z ustavitvijo elektrolize B se je poraba še zmanjšala na okoli 13.896 kilovatnih ur. Podatki pomenijo primerjavo obdobja od leta 1954 do 1990 z obdobjem po letu 2008.

Poraba zemeljskega plina bo rasla

Skupno porabo zemeljskega plina do 2020 ocenjujejo na do 22 milijonov kubičnih metrov na leto, do leta 2030 pa načrtujejo porabo 30 milijonov kubičnih metrov na leto. Dejanske rezultate lahko spremenijo novi projekti, zlasti novi končni izdelki oziroma ulitki iz aluminija in povečanje pretaljevanja odpadnega aluminija. Ocenjujejo, da bi zaradi tega do leta 2020 lahko zrasla le poraba zemeljskega plina za od dva do pet milijonov kubičnih metrov na leto, skupno količino emisij ekvivalenta ogljikovega dioksida bi povečali za od 3.800 do 9.500 ton na leto.

Predvideni izpusti ekvivalenta ogljikovega dioksida pri načrtovani proizvodnji aluminija za obdobje 2013-2020 znašajo 186 tisoč ton na leto, leta 2030 pa 205 tisoč ton.

Nove zmogljivosti, manj emisij

V letu 2018 so bile emisije ekvivalenta ogljikovega dioksida blizu 193 tisoč ton. Kljub večji porabi zemeljskega plina zaradi novih pretaljevalnih zmogljivosti so bile 25 odstotkov manjše kot v letih 1991-2001 in za 67 odstotkov manjše kot v letu 1986. Emisije so znižali s spremembami v tehnologiji proizvodnje primarnega aluminija, prehodom kotlarne na zemeljski plin, s povečanjem pretaljevanja sekundarnega aluminija, energetsko varčnostjo, z namestitvijo malih kurilnih naprav za ogrevanje prostorov in z uporabo energije odpadnih plinov.

V letu 2030 bodo po grobih predvidevanjih emisije ekvivalenta ogljikovega dioksida nekoliko višje zaradi večje porabe zemeljskega plina in vnovične rasti proizvodnje v livarnah. Dodajmo, da izpusti toplogrednih plinov zaradi zgorevanja zemeljskega plina znašajo 30 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov pri proizvodnji aluminija.

Talum sodi po učinkoviti rabi energije na enoto primarnega aluminija s povprečno kumulativno porabo v zadnjih letih 14,096 megavatne ure na tono aluminija v vrh najučinkovitejših elektroliz v EU, referenčna vrednost znaša 14,256 megavatne ure na tono.

Vse več pretaljenega aluminija

Leta 2007 so pridobili okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadnega aluminija v poslovni enoti livarna, kjer so postavili naprave za pretaljevanje odpadnega aluminija z ustreznimi čistilnimi napravami. Pri pretapljanju aluminija porabijo samo pet odstotkov energije, ki je potrebujejo za proizvodnjo primarnega aluminija v elektrolitskih celicah. Pretalijo več kot 70 tisoč ton različnih vrst aluminija, zato je pretaljeni aluminij vse bolj pomemben za poslovanje Taluma. Po skupnem fizičnem obsegu prodaje rastejo izključno pri predelavi oziroma reciklaži predelanega aluminija.

Rešitev, kakršne ni na trgu

V Talumu so v zadnjih letih razvili in začeli uporabljati več zlitin za aerosolske doze, ki med drugim zagotavljajo prihranek pri materialu. Iz odpada pri proizvodnji aluminijskih tub in aerosolskih doz izdelujejo aluminijske rondelice, ki so bile doslej izdelane samo iz primarnega oziroma elektroliznega aluminija. Tako so zmanjšali ogljični odtis tlačne doze in povečali energetsko učinkovitost proizvodnje rondelic. Na trgu ni podobnih rešitev, so med drugim zapisali v prijavi na okoljski razpis.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
IZVOZNIKI
Novice
Talum bo za naložbe namenil sto milijonov evrov
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Talum bo za naložbe namenil sto milijonov evrov

Z naložbami nadaljujejo preobrazbo podjetja iz tovarne aluminija v tovarno visokotehnoloških aluminijastih izdelkov

IZVOZNIKI
Novice
Talum krči proizvodnjo v primarni elektrolizi na le še 12 odstotkov nekdanje, proizvodnja pa ne bo trpela, zagotavljajo
Izvozniki.si
NovicePetra Sovdat Talum krči proizvodnjo v primarni elektrolizi na le še 12 odstotkov nekdanje, proizvodnja pa ne bo trpela, zagotavljajo 6

»Še pred enormnimi podražitvami energentov smo prestrukturirali način proizvodnje, lanske ravni lahko ogrozi le nedobava zemeljskega plina,« pravijo v družbi iz Kidričevega.

IZVOZNIKI
Novice
Talum izpolnil kvoto za Slovenijo: porabo elektrike zmanjšal iz 10 na en odstotek tega, kar porabi Slovenija
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Talum izpolnil kvoto za Slovenijo: porabo elektrike zmanjšal iz 10 na en odstotek tega, kar porabi Slovenija

Marko Drobnič, Talum: Porabo elektrike smo zmanjšali, a če Evropa energetske krize ne reši, nas čaka kriza oskrbovalnih verig s pomanjkanjem aluminija, jekla, papirja, izdelkov kemijske industrije …

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Topjob
Top službe – EK išče člane odborov; Furs in UPPD direktorja; službe še v Microsoftu, Adria Mobilu, Pipistrelu ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – EK išče člane odborov; Furs in UPPD direktorja; službe še v Microsoftu, Adria Mobilu, Pipistrelu ... 1

Kljub koronakrizi nekatera podjetja iščejo nove kadre – pregledali smo ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

FINANCE
Okolje & energija
Kako razmišljajo o zajemu in hrambi ogljika v slovenskih podjetjih
FINANCE
Topjob
Na voljo so subvencije za zelena delovna mesta
Topjob
TopjobLana Dakić Na voljo so subvencije za zelena delovna mesta

Objavljamo podrobnosti novega javnega povabila, prek katerega lahko delodajalci prejmejo do 8.160 evrov subvencije

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.