Okolje & energija

Dars: novi sistem cestninjenja je prinesel tudi okoljske prihranke

Lani uveden sistem cestninjenja avtobusov in težkih tovornih vozil je med drugim pripomogel k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in trdnih delcev na avtocestah.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

03.11.2019 23:30
Čas branja: 3 min

V družbi Dars so 1. aprila lani uvedli sistem DarsGo oziroma elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku za avtobuse in težka tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone. Cestninjeno omrežje vključuje avtoceste in hitre ceste pod koncesijo Darsa v dolžini 623 kilometrov. Razdeljeno je na 129 cestninskih odsekov, na vsakem je nad avtocesto nameščen cestninski portal. Med prehodom vozila portal zazna napravo DarsGo v vozilu, kar je osnova za obračun cestnine za prevoženi odsek. Cestnino zaračunajo samodejno na podlagi prevožene razdalje.

Od kod okoljski prihranki

Sistem DarsGo ima poleg zelo pozitivnih gospodarskih učinkov tudi zelo pozitivne okoljske učinke, so zapisali v Darsu v prijavi na razpis za do okolja prijazen izdelek. Pri starem cestninskem sistemu so morala vozila pred zapornicami ustaviti, plačati cestnino, potem pa speljati, poleg tega so bila pogosta težava kolone in čakanje. Vse to je povečalo porabo goriva in izpust toplogrednih plinov ter trdnih delcev v ozračje.

V Centru za energetsko učinkovitost Instituta Jožefa Stefana so pripravili raziskovalno nalogo Izdelava metodologije za izračun emisij CO2 in drugih onesnaževal zraka vozil na avtocestnem omrežju v Sloveniji. V nalogi so ovrednotili učinke uvedbe sistema DarsGo na zmanjšanje porabe goriva in zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, dušikovih oksidov in prašnih delcev PM2,5. V podjetju za ekonomsko in finančno svetovanje Tempus Babnik pa so po naročilu družbe Dars pripravili Poročilo o spremljanju rezultatov in učinkov za projekt Vzpostavitev elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku za težka vozila.

Povzetek rezultatov preračuna vožnje za avtobuse razreda 3 in tovorna vozila razredov 3 in 4 je prikazan v tabeli 1.

Koliko so in koliko bodo prihranili

Pri zaustavljanju in vnovičnem speljevanju vozila na cestninski postaji se poveča poraba goriva, ki za najtežja vozila presega deset kilovatnih ur, kar ustreza približno litru dizelskega goriva, na vsako zaustavljanje in pospeševanje. Ob upoštevanju, da je večji del težkih tovornih vozil uporabljal sistem ABC, so relativni prihranki nekoliko manjši. V povprečju znaša prihranek na zaustavitev vozila 6,5 kilovatne ure oziroma 0,65 litra goriva.

V prvih osmih mesecih delovanja sistema DarsGo, torej od 1. aprila 2018 do konca lanskega leta, je bilo prihranjeno 9.750 ton goriva, za 29.986 ton pa je bilo manj izpustov ogljikovega dioksida. V prihodnjih letih, ko bodo odstranjene vse cestninske postaje, bodo učinki še večji. V tabeli 2 so prikazani prihranki v osmih mesecih leta 2018 in ocene prihrankov za leti 2019 in 2020.

Ocenjujejo, da bodo v prihodnjih letih z rastjo prometa prihranki rasli, prihodnje leto naj bi znašali 168 gigavatnih ur. Pri izračunu so upoštevali rast cestnega tovornega prometa za od štiri do 5,3 odstotka, kar je nadaljevanje rasti zadnjih let. Upoštevali pa so tudi izboljšave na vozilih oziroma prehod v višji emisijski razred. Uvedba novega sistema cestninjenja prinaša tudi prihranke časa in zmanjša število prometnih nesreč.

Prihranki, prevedeni v evre

V prijavi na razpis so dodali tudi več finančnih kazalnikov projekta. Med drugimi:

● vrednost vlaganj brez DDV: 61,79 milijona evrov,

● letni stroški obratovanja: 14,10 milijona evrov,

● letni prihodki od cestnin (z ECO popusti): 255 milijonov evrov,

● nižji letni časovni stroški zaradi investicije: 3,66 milijona evrov,

● manjša poraba goriva: 15,47 milijona evrov,

● prihranek pri stroških nesreč: 0,08 milijona evrov in

● finančni prihranek pri izpustih 6,06 milijona evrov.

Projekt DarsGo je usklajen s sodobnimi trendi varovanja okolja, so nadaljevali v družbi Dars in dodali, da so v projekt vključili najnovejše tehnologije, ki omogočajo varovanje okolja in krepijo prometno varnost. Izboljšanje transporta z uporabo takšnih tehnologij je vključeno tudi v evropski akcijski program skupne prometne politike.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Subvencije
Spodbude za podjetnice začetnice: nagrada za 50 najboljših poslovnih modelov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Spodbude za podjetnice začetnice: nagrada za 50 najboljših poslovnih modelov

Podjetnice morajo opraviti brezplačno usposabljanje, da lahko sodelujejo

FINANCE
Manager
(ABC kriptosveta) Od zametkov kriptovalut do kriptoborz
Manager
ManagerDavid Juvan (ABC kriptosveta) Od zametkov kriptovalut do kriptoborz

O osnovah te (še vedno) mlade industrije veriženja blokov, ki lahko močno preoblikuje marsikatero gospodarsko panogo.

FINANCE
Transport in logistika
Nadzorniki Darsa so za uvedbo e-vinjet potrdili izbiro Skytolla, s katerim imajo na slovaškem tegobe
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Nadzorniki Darsa so za uvedbo e-vinjet potrdili izbiro Skytolla, s katerim imajo na slovaškem tegobe 11

Na vprašanje o tveganjih dodatnih stroškov v primeru uvedbe e-vinjet na Darsu odgovarjajo: "V primerjavi s Slovaško gre v Sloveniji za drugačen razpis, saj v Darsu izbiramo le ponudnika rešitev, ne pa tudi izvajalca same storitve, zato neposredna primerjava ni mogoča".

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Manager
(ABC kriptosveta) Kriptoborze: most med tradicijo in novim
Manager
ManagerDavid Juvan (ABC kriptosveta) Kriptoborze: most med tradicijo in novim

Kaj so kriptoborze, kakšne so centralizirane in decetralizirane, kako jih izkoristiti čim bolj varno

FINANCE
Transport in logistika
Koga je izbral Dars za uvedbo e-vinjet in kaj bomo pridobili z novim sistemom
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Koga je izbral Dars za uvedbo e-vinjet in kaj bomo pridobili z novim sistemom 8

Dars naj bi za uvedbo sistema e-vinjet izbral slovaškega ponudnika Skytoll, in ne najcenejši konzorcij Iskratel, poročajo pri RTV Slovenija; z e-vinjetami bo konec praskanja stekel, spreminja se tudi čas veljavnosti

FINANCE
Slovenski startup s sistemom za pametno sidranje do zmage na evropskem razpisu
Finance
Špela Mikuš Slovenski startup s sistemom za pametno sidranje do zmage na evropskem razpisu 1

SeaVision je žirijo Agencije za evropski globalni satelitski navigacijski sistem prepričal v tekmovanju MyGalileoSolution, kjer so osvojili prvo mesto na stopnji 1 (od ideje do prototipa)

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.