Okolje & energija

Mariborčani z mednarodnim sodelovanjem do vnovične uporabe deževnice

Trajnostno poročanje krepi ugled podjetja, zadovoljstvo uporabnikov, izboljša pripadnost zaposlenih, odnos z lokalno skupnostjo, lastniki, dobavitelji in drugimi deležniki, so zapisali v javnem podjetju Mariborski vodovod v prijavi na razpis za do okolja prijazno podjetje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

04.11.2019 23:00
Čas branja: 2 min

Mariborski vodovod oskrbuje z zdravo in ustrezno pitno vodo prebivalce 17 občin v severovzhodni Sloveniji. K trajnostnemu in družbeno odgovornemu razvoju pristopajo inovativno, pri okoljskih projektih in odnosu zaposlenih do okolja presegajo zakonske okvirje, uvajajo izvirne rešitve, razvijajo nove alternativne izdelke, vizija podjetja vključuje trajnostni razvoj, našteto pa potrjujejo številna priznanja in certifikati, so med drugim zapisali v prijavi na okoljski razpis.

Priznanje za orodje, ki pomaga slepim

Med certifikati je certifikat ravni B Inštituta Ekvilib, ki so ga pridobili kot družbeno odgovorno podjetje na podlagi standarda ISO 26.000 za odgovornost do okolja in organizacijsko upravljanje. Direktor Danilo Burnač je lani dobil slovensko nagrado za družbeno odgovornost horus v kategoriji splošna posebna priznanja med drugim zaradi skrbi za okolje. Med priznanji je tudi srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za najboljše inovacije podravske regije. Dobili so ga za projekt Otipljiva H2O informacija v brajici, s katerim so slepim in slabovidnim omogočili dostop do informacij o porabi vode in večjo samostojnost pri urejanju finančnih obveznosti.

Sodelovanje v številnih projektih

Podjetje se je v zadnjih letih vključilo v več večjih projektov, med drugim v projekt zmanjšanja vodnih izgub in porabe električne energije Petrol Eltec, projekt Murman, projekt Smart City, projekt Vseživljenjska kariera, projekt postavitve fotovoltaike, projekt sofinanciranja pri zaposlovanju invalidov, projekt sofinanciranja vgradnje varčnih svetilk, sodeluje pa tudi pri projektu krožnega gospodarstva Wcycle.

V okviru projekta Smart city so lani izvedli projekt vgradnje daljinskih števcev. Cilj je odčitanje vodovodnih števcev z vožnjo po ulici. Projekt omogoča pravočasno zaznavanje nenamenskih iztokov vode, hitrejše ukrepanje in zmanjšanje vodne izgube in porabe električne energije ter bolj zanesljivo oskrbo s pitno vodo. Na območju mesta želijo pametne merilnike povezati v komunikacijsko omrežje mesta.

Mehanizem za spremljanje okoljskih ciljev

Eden glavnih mehanizmov Mariborskega vodovoda pri spremljanju in poročanju o napredku pri doseganju okoljskih ciljev je trajnostno poročilo, ki je pomemben del letnega poročila. Povzemamo nekaj informacij iz trajnostnega poročila za leto 2018.

Lani so se skupaj z inštitutom Wcycle prijavili na projekt City Water Circles, ki ga 85-odstotno sofinancira evropski regionalni razvojni sklad. Vodi ga mesto Budimpešta, sodeluje 11 partnerjev iz šestih držav. Cilj projekta je vračanje prečiščene odpadne vode in deževnice v učinkovito vnovično uporabo in tako zmanjšati obremenitve vodnih virov.

Visok strošek za elektriko

Z električno energijo, ki jo porabijo za črpanje in distribucijo pitne vode, bi lahko oskrbeli skoraj 1.300 gospodinjstev. Strošek porabljene električne energije za črpanje in distribucijo vode pomeni v kosmatem donosu poslovanja pet odstotkov, v lastni ceni vode pa deset odstotkov. Eden najpomembnejših energijskih prihrankov bo izboljšanje energetske učinkovitosti poslovne stavbe. Leta 2010 so na sedežu podjetja s pomočjo subvencije postavili sončno elektrarno priključne moči 49,75 kilovata. Lani so iz obnovljivih virov proizvedli 52 tisoč kilovatnih ur zelene energije, kar je bilo deset odstotkov manj kot predlanskim.

Med glavnimi izzivi so zmanjšanje obsega in deleža avtomobilskega prometa, pospeševanje zamenjave vozil z vozili, ki imajo manjše izpuste škodljivih snovi in delcev, spodbujanje zaposlenih za prihod na delo z drugimi prevoznimi sredstvi, racionalnejša raba službenih vozil. Lani so kupili prvo vozilo na električni pogon, so med drugim zapisali v Mariborskem vodovodu v prijavi na okoljski razpis.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Topjob
Top službe – EK išče člane odborov; Furs in UPPD direktorja; službe še v Microsoftu, Adria Mobilu, Pipistrelu ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – EK išče člane odborov; Furs in UPPD direktorja; službe še v Microsoftu, Adria Mobilu, Pipistrelu ... 1

Kljub koronakrizi nekatera podjetja iščejo nove kadre – pregledali smo ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

FINANCE
Topjob
Na voljo so subvencije za zelena delovna mesta
Topjob
TopjobLana Dakić Na voljo so subvencije za zelena delovna mesta

Objavljamo podrobnosti novega javnega povabila, prek katerega lahko delodajalci prejmejo do 8.160 evrov subvencije

FINANCE
Topjob
Nova subvencija za zaposlitev na zelenih delovnih mestih; ne spreglejte še devet drugih spodbud
Topjob
TopjobLana Dakić Nova subvencija za zaposlitev na zelenih delovnih mestih; ne spreglejte še devet drugih spodbud

Pregled aktualnih finančnih spodbud na področju zaposlovanja

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Subvencije
Subvencije malih vrednosti gredo za med; za katere projekte še lahko dobite denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Subvencije malih vrednosti gredo za med; za katere projekte še lahko dobite denar

Zaradi velikega zanimanja za tako imenovane vavčerje je podjetniški sklad štiri pozive že predčasno zaprl

FINANCE
Topjob
Top službe – Banka Slovenije išče strateškega svetovalca; službe še v Kuehne+Nagel, Petrolu, Celtri, SiDG, Siemensu ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – Banka Slovenije išče strateškega svetovalca; službe še v Kuehne+Nagel, Petrolu, Celtri, SiDG, Siemensu ...

Kljub koronakrizi nekatera podjetja iščejo nove kadre – pregledali smo ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

FINANCE
Topjob
Top službe – priložnost na Dunaju za 120 tisočakov na leto; službe še v Goodyearu, Akrapoviču, Medisu, NLB, Perutnini Ptuj ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – priložnost na Dunaju za 120 tisočakov na leto; službe še v Goodyearu, Akrapoviču, Medisu, NLB, Perutnini Ptuj ...

Kljub koronakrizi nekatera podjetja iščejo nove kadre – pregledali smo ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.