Okolje & energija

(zbirno) To so kandidati za okoljske nagrade

Na okoljski razpis je prišlo 18 prijav: 13 v kategoriji do okolja prijazen izdelek, štiri v kategoriji do okolja prijazno podjetje in ena prijava v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

07.11.2019 01:05
Čas branja: 2 min
(zbirno) To so kandidati za okoljske nagrade
Priznanja čakajo letošnje zmagovalce okoljskega razpisa.

Na letošnji okoljski razpis Financ in Eko sklada so se prijavili tako startupi s posameznimi rešitvami kot tudi Talum, kjer bodo imeli enega najzahtevnejših izzivov pri doseganju podnebne nevtralnosti slovenskega gospodarstva. Večina izdelkov in rešitev je namenjena tudi izvozu oziroma je kako drugače povezana s partnerji v drugih državah. Dodano vrednost nekaterih izdelkov prinaša uporaba sodobne tehnologije tam, kjer je doslej niso uporabljali.

Strokovna komisija je najprej izbrala finaliste kategorije, potem pa med njimi zmagovalce. Razglasili jih bomo na današnji konferenci Okoljsko srečanje.

Povzemamo prijave, ki jih podrobneje predstavljamo na straneh priloge Okolje in energija.

Do okolja prijazen izdelek

Lani uveden sistem cestninjenja avtobusov in težkih tovornih vozil je med drugim pripomogel k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in trdnih delcev na avtocestah, so zapisali v Darsovi prijavi.

V startupu Evegreen so iz odpadnih žit izdelali stoodstotno biorazgradljiv lonček, ki v prvih tednih zaščiti rastlino pred zajedavci, po nekaj mesecih pa se razgradi v gnojilo.

Iz odpadkov, ki nastanejo pri proizvodnji avtomobilskih zračnih blazin, izdelujejo v Komunalnem podjetju Vrhnika nakupovalne vrečke. Odpadki bi sicer končali na odlagališču.

V podjetju Invida so ustvarili serijo kratkih animiranih filmov za različne naročnike. Cilj vseh filmov je poučiti družinske člane o trajnostnem ravnanju z odpadki.

V Iskri so razvili napravo, s katero učinkovito očistijo odpadno vodo, ki nastane pri pranju plovil, in omogočijo njeno vnovično uporabo.

Toplotna črpalka Adapt zrak/voda je prva pametna toplotna črpalka na svetu, so zapisali v prijavi na razpis v podjetju Kronoterm, kjer so Adapt zasnovali, razvili in dali na trg.

Javno podjetje Mariborski vodovod je v sodelovanju s Hortikulturnim društvom Maribor postavilo prvo zeleno streho na javni površini z uporabo avtohtonih rastlinskih vrst.

V Merkurjevem centru Primskovo so izvedli več projektov za dvig energetske učinkovitosti in izrabo obnovljivih virov energije. To je prvi tovrsten v Sloveniji.

Čistilno napravo ECO BOX – SBR-Q podpira tehnologija oddaljenega pametnega nadzora, opremljena je s krmilno tehnologijo in sistemom za prenos podatkov, so zapisali v podjetju Roto Slovenija.

V Steklarskem studiu iz Slovenj Gradca so razvili solarno nagrobno lučko, ki deluje približno deset let, in jo prijavili na razpis za izdelek, prijazen do okolja.

V podjetju Stramex Pet iz kraja Podplat razvijajo, izdelujejo in prodajajo predforme in plastenke PLA, ki so biorazgradljive in izdelane iz biološko pridobljene plastike.

V družbi Tax-Fin-Lex so dopolnili sistem EcoLex Life, ki uporabnikom ponuja okoljsko zakonodajo, prinaša okoljske novice in jim omogoča, da obvladajo okoljska tveganja.

V Xelli porobetonu SI so s celovito integracijo procesov, ki vključuje izkoriščanje odvečne procesne toplote in reciklažo surovin, povečali konkurenčnost podjetja in zmanjšali vplive na okolje.

Do okolja prijazno podjetje

Trajnostno poročanje krepi ugled podjetja, zadovoljstvo uporabnikov, izboljša pripadnost zaposlenih, odnos z lokalno skupnostjo, lastniki, dobavitelji in drugimi, ugotavljajo v Mariborskem vodovodu.

Ključna področja trajnostnega razvoja Pivovarne Laško Union so zaščita virov pitne vode, zmanjšanje izpustov, uporaba trajnostnih virov, odgovorno pitje, zdravje, varnost in sodelovanje s skupnostjo.

»Zavezali smo se trajnostnemu razvoju, želimo biti med top deset ekološkimi podjetji, ki postavljajo trende v industriji,« so zapisali v podjetju Plastika Skaza.

Dekarbonizacija Taluma poteka tako rekoč od ustanovitve podjetja in je del stalnih tehnoloških in organizacijskih sprememb, procesov in novih izdelkov z višjo dodano vrednostjo.

Mednarodno okoljsko partnerstvo

V slovensko-nemškem partnerstvu so razvili ekološko pokopališko svečo, partnerski podjetji sta velenjski Evegreen in heidelberški Nature2need.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: zavod za zaposlovanje, SPIRIT, Eko sklad, evropska komisija
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: zavod za zaposlovanje, SPIRIT, Eko sklad, evropska komisija

Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije in druge oblike spodbud

FINANCE
Okolje & energija
(grafi) Slovenija v evropskem vrhu pri okoljskih davkih. Kaj to pomeni?
FINANCE
Okolje & energija
(v spomin) Božo Dukić, okoljevarstvenik 1950-2021
FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Kako je okoljsko ministrstvo onemogočilo reciklažo komunalnega blata
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako je okoljsko ministrstvo onemogočilo reciklažo komunalnega blata 3

RTV Slovenija je pred nekaj dnevi poročala o že drugem kupu blata iz čistilnih naprav, ki so ga storilci odložili kar v naravi. Dodajamo: ministrstvo za okolje je jeseni onemogočilo recikliranje takšneg blata.

FINANCE
Subvencije
To so sveži razpisi za subvencije in ugodna posojila, ki ste jih morda spregledali
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so sveži razpisi za subvencije in ugodna posojila, ki ste jih morda spregledali

Kaj je novega v zadnjem mesecu, katere nove priložnosti so se odprle, komu so namenjene spodbude

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine in drugi
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine in drugi

Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije in druge oblike spodbud

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.