Okolje & energija

Za čiščenje plovil ne bodo več potrebovali pitne vode

V Iskri so razvili napravo, s katero učinkovito očistijo odpadno vodo, ki nastane pri pranju plovil, in omogočijo njeno vnovično uporabo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

05.11.2019 09:00
Čas branja: 3 min

Na del plovila, ki je pod morsko gladino, se oprimejo alge, školjke in drugi organizmi. Plovnost se zato zmanjša, hitrost plovbe upočasni, poveča pa se poraba goriva. Vsako plovilo je zato treba enkrat na leto prebarvati z antivegetativno barvo, kar povzroča veliko onesnaževanje, so zapisali v Iskrini prijavi na razpis okoljskih nagrad.

Zdaj kontaminirano vodo zlijejo v morje

Pri zdajšnjem postopku pranja plovil nastaja odpadna voda, polna kontaminantov, ki jih uporabljajo za antivegetativno barvo: biocidov, težkih kovin in mikroplastike. Po pranju plovil odpadno vodo zlijejo v morje in onesnažijo okolje. Za pranje uporabljajo pitno vodo iz vodovodnega omrežja, ki pa na nekaterih območjih ni dosegljiva.

Pranje plovil brez izpustov

V Iskri so razvili izdelek Sparkly Recycler, ki omogoča pranje plovila brez uporabe pitne vode in brez nevarnih izpustov v morje. Poleg tega omogoča pranje tudi v sušnih obdobjih, ko je uporaba pitne vode za pranje prepovedana. Ponudnik pranja lahko opravlja svoje storitve tudi v takšnem obdobju in ne izgublja pomembnega deleža dohodka.

Prihranek v Šibeniku: pet milijonov litrov pitne vode na leto

Dodali so primer. Ladjedelnica v Šibeniku porabi na mesec 400 tisoč litrov vode iz mestnega vodovodnega omrežja, po uporabi pa vodo zlijejo v morje. S sistemom Sparkly Recycler lahko na leto prihranijo skoraj pet milijonov litrov pitne vode in preprečijo ravno toliko izpusta kemičnih kontaminantov v morje. Če uporabijo Sparkly Recycler, kontaminante zberejo in odpeljejo na primeren kraj za nevarne odpadke.

Skrivnost je v membrani

Inovativnost izdelka temelji na posebni membrani, ki omogoča zelo velike pretoke vode z nizkim tlakom. Pore membrane so velike 0,01 mikrona, kar pomeni, da membrana zadrži vse delce v območju elektronskega mikroskopa. Tako prečiščena voda je organoleptično čistejša od vodovodne vode, zato jo lahko znova uporabijo v vseh postopkih pranja za industrijske namene. Poleg tega za delovanje sistema ne uporabljajo kemičnih substanc. Za dezinfekcijo membran uporabljajo generator ozona, ki proizvaja optimalno količino ozona. Poleg dezinfekcije ga uporabljajo tudi za čiščenje in vzdrževanje vode v rezervoarjih.

Dolga vrsta prednosti

Prednosti novega Iskrinega izdelka:

● samočistilna filtracija,

● preprosto vzdrževanje,

● zaradi zaprtega sistema ni izpusta odpadne vode,

● vključuje sistem proti zmrzovanju,

● zaslon na dotik,

● modularna gradnja omogoča nadgradnjo sistema po potrebi in

● avtomatsko delovanje in samodejno čiščenje membran.

Boljši od drugih

Izdelek je boljši od trenutno znanih na trgu, razlogov pa je več:

● Zaradi hidrofobne membrane je pretok vode precej večji kot pri klasičnem filtru, hkrati pa je poraba dvajsettisočkrat manjša kot pri klasični filtraciji.

● Poraba energije je za do 80 odstotkov manjša kot pri klasični filtraciji.

● Sparkly Recycler deluje samodejno in nemoteno tudi pri velikih obremenitvah.

● Voda, ki jo prečistijo, je organoleptično bolj čista kot vodovodna voda.

● Deluje brez kemikalij in ne obremenjuje okolja.

● Naprava samodejno zbira ujete onesnaževalce v posebnem prekatu, kjer se sušijo, njihov prenos v zbirališče nevarnih odpadkov je preprost.

Brez emisij in brez kemičnih snovi

Vse materiale, ki jih uporabljajo pri izdelavi naprave Sparkly Recycler, lahko reciklirajo in imajo certifikat NSF oziroma FDA. Ker naprava ne uporablja kemikalij, ne ustvarja odpadkov. Zaradi majhne porabe energije, možnosti rabe alternativnih virov energije in delovanja brez kemičnih snovi so emisije v zrak, vodo in zemljo nične. Življenjska doba naprave je 20 let. Sistem je samočistilen in nima filtracijskih medijev, ki bi jih bilo treba zamenjati.

Rešitev za vsa industrijska pranja

Izdelek Sparkly Recycler je uporaben v vseh marinah in ladjedelnicah, kjer perejo plovila in onesnažujejo morje z biocidi, težkimi kovinami, ostanki barve in mikroplastike. Ker z napravo ustvarijo zaprt krog pranja, ne uporabljajo sveže pitne vode, kar je zelo pomembno na sušnih območjih. Sparkly Recycler je rešitev za vsa industrijska pranja po svetu, so v prijavi na okoljski razpis še zapisali v Iskri.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Okolje & energija
To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti 5

V svetovalni družbi Systemiq so zbrali podatke, ki kažejo, kako močno se je globalno gospodarstvo že usmerilo v zmanjšanje ogljičnega odtisa.

FINANCE
Okolje & energija
Z modelom nevronske mreže bodo ocenjevali pretoke slovenskih vodotokov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z modelom nevronske mreže bodo ocenjevali pretoke slovenskih vodotokov 5

Recimo, da ste zaprosili za koncesijo za rabo vode za proizvodnjo pijač ali za vodno dovoljenje za namakanje. Kako pristojni na Direkciji RS za vode vedo, ali je na izbrani lokaciji dovolj vode za predlagani odvzem?

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2021: termin je določen, razpis za prispevke odprt
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dnevi energetikov 2021: termin je določen, razpis za prispevke odprt

Največje slovensko srečanje energetskih menedžerjev, Dnevi energetikov časnika Finance, bo 20. in 21. septembra. Zbirati pa smo začeli prijave prispevkov za program konference.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Transport in logistika
(video) Tako je norveška obalna straža v viharju reševala katamarane iz ladjedelnice Iskra Shipyard
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija (video) Tako je norveška obalna straža v viharju reševala katamarane iz ladjedelnice Iskra Shipyard

Nizozemska ladja, ki je na krovu prevažala dva katamarana iz Iskrine ladjedelnice, je od ponedeljka do srede plula ob zahodni obali Norveške brez posadke

FINANCE
Okolje & energija
Nevladniki so pripravili predlog zelene javnofinančne reforme
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nevladniki so pripravili predlog zelene javnofinančne reforme 3

Na spletni strani Podnebno ogledalo so objavili poročilo o Zeleni javnofinančni reformi. Pripravili so ga v fundaciji Umanotera.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti