Okolje & energija

Načrt Pivovarne Laško Union: leta 2030 bo delež obnovljivih virov 70 odstotkov

Trajnostni razvoj je v družbi Pivovarni Laško Union eden ključnih stebrov poslovanja, ki veljajo v vseh pivovarnah Heinekena, so zapisali v največji slovenski pivovarni v prijavi na razpis za do okolja prijazno podjetje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

06.11.2019 01:00
Čas branja: 2 min

»Trajnostni razvoj je sestavni del naše poslovne strategije. Osredotočili smo se na šest ključnih področij, kjer lahko naredimo največ: na zaščito virov pitne vode, zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, uporabo trajnostnih virov, odgovorno pitje, na zdravje in varnost ter sodelovanje s skupnostjo, v kateri živimo in delujemo,« so zapisali v Pivovarni Laško Union. V strategijo so aktivno vključeni člani uprave družbe. Stalno izboljšanje okoljskega odtisa družbe vključuje celoten proizvodni cikel, ki ga v pivovarskem svetu poznajo po izrazu "from barley-to-bar", od ječmena do bara.

Za spremljanje in poročanje o napredku pri doseganju okoljskih ciljev uporabljajo platformo BaBW scorecard. Vanjo so vključeni tudi okoljski cilji specifična poraba vode, specifična raba toplotne energije in elektrike. Med pomembnejšimi cilji so tudi skupni izpusti ogljikovega dioksida.

Glavni cilj: povečanje deleža obnovljivih virov

Z zmanjševanjem ogljičnega odtisa družbe bomo izboljševali tudi ekonomičnost tehnoloških procesov, pa so zapisali v letnem poročilu za 2018, ki so ga priložili k prijavi na razpis.

Glavni cilj pri zmanjševanju ogljičnega odtisa je povečanje deleža toplotne in električne energije iz obnovljivih virov. Lani so se pridružili iniciativi trajnostnega razvoja, imenovani Varimo boljši svet. Načrtujejo, da bodo do leta 2030 v proizvodnih procesih povečali delež energije iz obnovljivih virov na 70 odstotkov. Pomembna strategija je »Drop the C«, ki temelji na nepretrganem zmanjševanja ogljičnega odtisa podjetja, navezuje pa se na zmanjševanje izpustov v proizvodnih in distribucijskih procesih, uporabi vrste hladil v hladilnih sistemih, optimiziranju pakirnih materialov in obvladovanju sistemov z odpadno tehnološko vodo.

Med večjimi investicijskimi projekti so izdelava nove kotlovnice v pivovarni Union, soproizvodnja toplote in električne energije v pivovarni Laško, nov hladilni agregat in zamenjava sušilno-čistilne kolone na postrojenju za pripravo ogljikovega dioksida v Pivovarni Laško, prenova klimatizacije za polnilne linije in drugi.

Večja proizvodnja bioplina

Lani so opravili certificiranje najnovejše verzije sistema ravnanja z okoljem ISO14001:2015. Zastavljene okoljske kazalnike in cilje so dosegli, dobili pa so priporočila, da v sistem ravnanja z okoljem intenzivneje integrirajo tudi distribucijske centre.

Specifično porabo vode so lani v primerjavi z letom 2017 zmanjšali za štiri odstotke. V zadnjih šestih letih so porabo vode zmanjšali za 35 odstotkov, v prihodnjih letih jo želijo zmanjšati na 3,5 litra na liter piva.

Specifične izpuste ogljikovega dioksida v okolje so na letni ravni zmanjšali za pet odstotnih točk, pri čemer je najbolj pripomogla večja proizvodnja bioplina v Pivovarni Laško. Zaradi naložbe v novi toplotni izmenjevalnik se je na letni ravni povečala za 14 odstotkov, za 16 odstotkov pa so z energetskim upravljanjem zmanjšali porabo zemeljskega plina za 16 odstotkov.

Pri uporabi točilnih in hladilnih naprav vsako leto povečajo za od pet do sedem odstotkov delež tako imenovanih zelenih hladilnih plinov, ki imajo manjši indeks globalnega segrevanja. V strategiji so si zastavili, da bo skupni delež zelenih hladilnih plinov leta 2021 znašal 60 odstotkov.

Delavnice o trajnostnem razvoju

V Pivovarni Union so lani izvedli sanacijske programe, s katerimi so zmanjšali emisije hrupa. Na ventilacijskem sistemu iz Pivnice Union so vgradili dušilnike zvoka in v nočnem času zmanjšali emisije hrupa na predpisano raven.

V okviru projekta Zero waste so skupaj z zunanjimi partnerji pripravili interne izobraževalne delavnice o ločevanju odpadkov. Delavnice o trajnostnem razvoju nadaljujejo tudi letos, so še zapisali v gradivu za prijavo na okoljski razpis.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Ob spremembah v Heinekenu zmanjšanje števila zaposlenih tudi v Pivovarni Laško Union
Finance
Anja Zaletel Ob spremembah v Heinekenu zmanjšanje števila zaposlenih tudi v Pivovarni Laško Union 4

Napovedujejo zmanjšanje števila zaposlenih po mehki poti in prerazporeditve ali prekvalifikacije, preoblikovanje naj bi obsegalo okoli 50 delovnih mest

FINANCE
Okolje & energija
Distributerji elektrike so ocenili porabo do leta 2030
FINANCE
Okolje & energija
(grafi) Slovenija v evropskem vrhu pri okoljskih davkih. Kaj to pomeni?
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
(v spomin) Božo Dukić, okoljevarstvenik 1950-2021
Moje finance
Razno
Pasti postavljanja ciljev
Moje finance
RaznoKatarina Veselko Pasti postavljanja ciljev

Ali ste tudi vi eni tistih, ki si ob prelomu leta radi postavite cilje za prihodnje leto? Naredite bilanco in pregled lanskih ciljev, uspehov in neuspehov? Ne glede na to, ali ste rutinirani v postavljanju in doseganju ciljev ali pa se ob koncu leta le površno ozrete nazaj, ste verjetno ugotovili, da je letošnje leto teklo precej drugače, kot ste si predstavljali, ko ste razmišljali o svojih »novoletnih zaobljubah« in »ciljih za 2020« ob začetku minulega leta.

FINANCE
Okolje & energija
'Moti me hrup sosedove toplotne črpalke. Kaj lahko naredim?'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 'Moti me hrup sosedove toplotne črpalke. Kaj lahko naredim?' 4

Energetska svetovalca sta odgovorila bralki Financ na vprašanje, kaj lahko naredi zoper moteč hrup sosedove toplotne črpalke.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.