»Trajnostni razvoj je sestavni del naše poslovne strategije. Osredotočili smo se na šest ključnih področij, kjer lahko naredimo največ: na zaščito virov pitne vode, zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, uporabo trajnostnih virov, odgovorno pitje, na zdravje in varnost ter sodelovanje s skupnostjo, v kateri živimo in delujemo,« so zapisali v Pivovarni Laško Union. V strategijo so aktivno vključeni člani uprave družbe. Stalno izboljšanje okoljskega odtisa družbe vključuje celoten proizvodni cikel, ki ga v pivovarskem svetu poznajo po izrazu "from barley-to-bar", od ječmena do bara.
Za spremljanje in poročanje o napredku pri doseganju okoljskih ciljev uporabljajo platformo BaBW scorecard. Vanjo so vključeni tudi okoljski cilji specifična poraba vode, specifična raba toplotne energije in elektrike. Med pomembnejšimi cilji so tudi skupni izpusti ogljikovega dioksida.
Glavni cilj: povečanje deleža obnovljivih virov
Z zmanjševanjem ogljičnega odtisa družbe bomo izboljševali tudi ekonomičnost tehnoloških procesov, pa so zapisali v letnem poročilu za 2018, ki so ga priložili k prijavi na razpis.
Glavni cilj pri zmanjševanju ogljičnega odtisa je povečanje deleža toplotne in električne energije iz obnovljivih virov. Lani so se pridružili iniciativi trajnostnega razvoja, imenovani Varimo boljši svet. Načrtujejo, da bodo do leta 2030 v proizvodnih procesih povečali delež energije iz obnovljivih virov na 70 odstotkov. Pomembna strategija je »Drop the C«, ki temelji na nepretrganem zmanjševanja ogljičnega odtisa podjetja, navezuje pa se na zmanjševanje izpustov v proizvodnih in distribucijskih procesih, uporabi vrste hladil v hladilnih sistemih, optimiziranju pakirnih materialov in obvladovanju sistemov z odpadno tehnološko vodo.
Med večjimi investicijskimi projekti so izdelava nove kotlovnice v pivovarni Union, soproizvodnja toplote in električne energije v pivovarni Laško, nov hladilni agregat in zamenjava sušilno-čistilne kolone na postrojenju za pripravo ogljikovega dioksida v Pivovarni Laško, prenova klimatizacije za polnilne linije in drugi.
Večja proizvodnja bioplina
Lani so opravili certificiranje najnovejše verzije sistema ravnanja z okoljem ISO14001:2015. Zastavljene okoljske kazalnike in cilje so dosegli, dobili pa so priporočila, da v sistem ravnanja z okoljem intenzivneje integrirajo tudi distribucijske centre.
Specifično porabo vode so lani v primerjavi z letom 2017 zmanjšali za štiri odstotke. V zadnjih šestih letih so porabo vode zmanjšali za 35 odstotkov, v prihodnjih letih jo želijo zmanjšati na 3,5 litra na liter piva.
Specifične izpuste ogljikovega dioksida v okolje so na letni ravni zmanjšali za pet odstotnih točk, pri čemer je najbolj pripomogla večja proizvodnja bioplina v Pivovarni Laško. Zaradi naložbe v novi toplotni izmenjevalnik se je na letni ravni povečala za 14 odstotkov, za 16 odstotkov pa so z energetskim upravljanjem zmanjšali porabo zemeljskega plina za 16 odstotkov.
Pri uporabi točilnih in hladilnih naprav vsako leto povečajo za od pet do sedem odstotkov delež tako imenovanih zelenih hladilnih plinov, ki imajo manjši indeks globalnega segrevanja. V strategiji so si zastavili, da bo skupni delež zelenih hladilnih plinov leta 2021 znašal 60 odstotkov.
Delavnice o trajnostnem razvoju
V Pivovarni Union so lani izvedli sanacijske programe, s katerimi so zmanjšali emisije hrupa. Na ventilacijskem sistemu iz Pivnice Union so vgradili dušilnike zvoka in v nočnem času zmanjšali emisije hrupa na predpisano raven.
V okviru projekta Zero waste so skupaj z zunanjimi partnerji pripravili interne izobraževalne delavnice o ločevanju odpadkov. Delavnice o trajnostnem razvoju nadaljujejo tudi letos, so še zapisali v gradivu za prijavo na okoljski razpis.