Okolje & energija

Zelena preobrazba je lahko razvojna priložnost

Zelena preobrazba je lahko po besedah predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba "fantastična razvojna priložnost" in omogoča transformacijo družbe v socialno bolj pravično. "Vsak od nas, ne glede na položaj, ki ga ima v družbi, mora odgovorno vplivati na prihodnost," je na razpravi v Mariboru dodala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
20.11.2019 19:17
Dopolnjeno: 20.11.2019 19:22
Čas branja: 2 min

Po besedah Goloba je mogoče iz podnebne krize priti tudi kot zmagovalec. "Zelena preobrazba je fantastična razvojna priložnost, s katero se pozicionirate na trgu, pridobite konkurenčno prednost pred ostalimi in lahko na koncu iz te krize na zelo pošten in pameten način celo zaslužite," je povedal na današnji Večerovi energetski konferenci na temo Zelena transformacija. "Tisti, ki bo z zeleno preobrazbo začel prvi, bo imel od nje največje koristi. Zato zavihajmo rokave in začnimo delati," je dodal.

Politika si je po Golobovih ocenah zadala prenizke cilje. "Podnebna kriza ni nastala zaradi premajhnega deleža obnovljivih virov energije, ampak zaradi izpustov ogljikovega dioksida. Naša strategija žal sledi brezglavo nareku Evropske komisije. Slovenija bi morala biti bolj ambiciozna," je prepričan.

Država se trenutno ukvarja s pripravo celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), v katerem si bo postavila cilje na tem področju najmanj do leta 2030. Po besedah ministrice Bratušek bo dokument dan v javno razpravo do konca tega leta, sprejet pa v prvih treh mesecih prihodnjega leta. "Določiti moramo čim bolj ambiciozne cilje, ki pa morajo biti uresničljivi," je dejala.

Državni sekretar ministrstva za okolje in prostor Marko Maver je opozoril, da mora biti "prehod v nizkoogljično družbo pravičen, da ne bo preveč boleč". "Energetska revščina je problem, zato ne smemo nikogar pustiti ob strani," je dodal Filip Kokalj z mariborske fakultete za strojništvo.

Golob je ob tem poudaril, da je treba ljudem, ki imajo težave s plačevanjem stroškov za energijo, pomagati pri nakupu sončne elektrarne, saj bodo tako imeli dolgoročne koristi. "Zelena transformacija ni grožnja socialni pravičnosti. Ravno obratno, lahko jo uporabimo kot priložnost za izboljšanje," je prepričan.

Predsednik Energetske zbornice Slovenije Marjan Eberlinc je izpostavil potrebo po poenostavitvi postopkov na državni ravni za vlaganja v takšno infrastrukturo, strinjal pa se je tudi z oceno Mavra, da je treba več delati na osveščanju ljudi o pomenu in načinih uporabe obnovljivih virov energije. Tu Maver vidi pomembno vlogo medijev in lokalnih skupnosti.

Slednje imajo po besedah Kokalja sicer pripravljene lokalne energetske koncepte, "peša pa realizacija v praksi". Konkretno za Maribor je ocenil, da veliko dela na uvajanju obnovljivih virov energije, kot je na primer nakup novih avtobusov za mestni potniški promet. "Bi si pa Štajerci želeli, da bi imeli v lokalnem okolju več od našega največjega proizvajalca električne energije, torej Dravskih elektrarn Maribor (DEM)," je dejal.

Današnjo razpravo je pripravila časopisna hiša Večer v želji, da bi osvetlili energetske priložnosti in izzive v štajerski regiji in širše. Na celodnevnem dogodku bodo udeleženci govorili o odgovorni proizvodnji, obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije, celovitem energetskem konceptu in energetski prihodnosti regije.

"Kot osrednji regionalni medij severovzhodne Slovenije, ki pa seveda pokriva tudi dogajanje na nacionalnem nivoju, želimo dejavno sooblikovati prihodnost svojega okolja. Prav je, da izkoristimo svojo prepoznavnost in povežemo akterje v skupnih prizadevanjih, da bo ta prihodnost trajnostna, zdrava in prijazna za vse," je povedal direktor Časnika Večer Uroš Hakl.

Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
 Nemško volilno leto: zeleni in rdeči tekmujejo, kdo bi odločneje opustil premog
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nemško volilno leto: zeleni in rdeči tekmujejo, kdo bi odločneje opustil premog 3

Ker Evropa postavlja višje podnebne cilje, bo morala Nemčija opustiti rabo premoga prej kot leta 2038, je povedala nemška ministrica za okolje Svenja Shultze, SPD. Zeleni niso ostali tiho.

FINANCE
Okolje & energija
EU je zeleni dogovor podprla z zagonom podnebno-energetske diplomacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar EU je zeleni dogovor podprla z zagonom podnebno-energetske diplomacije 6

Evropski diplomati so dobili novo nalogo. Po svetu morajo spodbujati globalni energetski prehod, promovirati energetsko učinkovitost in tehnologijo za obnovljive vire.

FINANCE
Okolje & energija
Energetiki načrtujejo za milijarde evrov zelenih naložb
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetiki načrtujejo za milijarde evrov zelenih naložb 1

Slovenska energetska podjetja načrtujejo do leta 2027 za vsaj štiri milijarde evrov zelenih energetskih naložb.

FINANCE
Okolje & energija
V HSE so sešteli: lani so v razne proračune plačali 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V HSE so sešteli: lani so v razne proračune plačali 200 milijonov evrov 10

Družbe iz skupine Holding slovenske elektrarne so po oceni v letu 2020 v državni in lokalne proračune prispevale več kot 200 milijonov evrov dajatev.

FINANCE
Okolje & energija
GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije 5

V Skupini GEN so predstavili lanske rezultate, letošnje poslovne načrte in vlogo jedrske energije v svetu.

FINANCE
Okolje & energija
Ambiciozni Avstrijci: 10 milijard in 10 let pa bo vsa njihova elektrika zelena
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Ambiciozni Avstrijci: 10 milijard in 10 let pa bo vsa njihova elektrika zelena 8

V Avstriji so predstavili predlog zakona o obnovljivih virih energije in zatrdili, da bodo leta 2030 proizvajali elektriko samo še iz obnovljivih virov. Poudarek bo na energetskih skupnostih in na podporah.

FINANCE
Okolje & energija
Distributerji elektrike so ocenili porabo do leta 2030
FINANCE
Manager
Temna stran zelenega
Manager
ManagerHarry de Quetteville, The Telegraph Magazine / The Interview People Temna stran zelenega 11

Nova knjiga, ki jo je o zeleni energetski revoluciji napisal Michael Shellenberger opozarja, da z dirko, da bi rešili podnebno krizo, uničujemo okolje in začenjamo povsem novo vojno za svetovne naravne vire.