Tu piše, katera stavba bo morala imeti polnilnico za e-avte Tu piše, katera stavba bo morala imeti polnilnico za e-avte V predlogu Zakona o učinkoviti rabi energije je med drugim zapisano, v katerih primerih bo treba obvezno postaviti električno polnilno mesto ali infrastrukturo zanj.
TEŠ: EKO gibanje zavrača sodelovanje pri nadzoru projekta sosežigalnice  TEŠ: EKO gibanje zavrača sodelovanje pri nadzoru projekta sosežigalnice V Termoelektrarni Šoštanj so se odzvali na zahteve Šaleškega EKO gibanja, ki zahteva zaustavitev vseh postopkov pri projektu sosežiga odpadkov v TEŠ.
(grafi) Primerjava: kakšni so računi za elektriko v času koronakrize (grafi) Primerjava: kakšni so računi za elektriko v času koronakrize Pregledali smo aktualno ponudbo za gospodinjstva iz rednih cenikov dobaviteljev električne energije v obdobju epidemije in primerjali končne račune.
Razlogi za zeleni načrt pri oživitvi gospodarstva po koronavirusu Razlogi za zeleni načrt pri oživitvi gospodarstva po koronavirusu Karte na gospodarskem zemljevidu se bodo v naslednjih mesecih zelo premešale. Katere gospodarske dejavnosti se bodo prilagodile in kako bodo odporne na nove prihajajoče krize?
Na Barju so kupi odpadkov že tako visoki, da potrebujejo teleskopska nakladala Na Barju so kupi odpadkov že tako visoki, da potrebujejo teleskopska nakladala V ljubljanskem javnem podjetju Voka Snaga so letos zbrali 4.490 ton odpadne mešane embalaže, družbe za ravnanje z odpadno embalažo (DROE) pa so od njih prevzele 2.450 ton odpadne embalaže.

Jeseniška mega baterija deluje na polno. Poglejte, kako

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Jesenice   dodaj
ELES dodaj
Roman Bernard dodaj
 
Čas branja: 3 min
10.02.2020  00:15
Podjetje NGEN smo predstavili lani, ko so na območju Acronija postavili največjo baterijo v Evropi. Januarja pa je poslovanje NGEN steklo zares.
Jeseniška mega baterija deluje na polno. Poglejte, kako
Jeseniška baterija je največja v Evropi, a v NGEN so že začeli pripravljati lokacijo za še večjo.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
energetika   dodaj
elektrika   dodaj
Jesenice   dodaj
ELES dodaj
Roman Bernard dodaj

Januarja je hranilnik energije podjetja NGEN dokončno postal del slovenskega elektroenergetskega sistema. Na Elesovi avkciji tako imenovane sekundarne elektroenergetske rezerve je NGEN dobil 14 megavatov. Začeli so opravljati storitev, ki so jo doslej ponujale samo nekatere konvencionalne elektrarne.

Sodelovanje pri zagotavljanju sekundarne rezerve pomeni, da mora imeti sistem podjetja NGEN 14 megavatov moči na razpolago 24 ur na dan vse dni v letu. Sistem sestavljajo jeseniški 12,8-megavatni Teslin baterijski hranilnik z zmogljivostjo 22,2 megavatne ure in podjetja, s katerimi NGEN sodeluje pri opravljanju storitve za ELES.

Zakaj električno omrežje potrebuje rezerve

Kaj to pomeni? Začnimo z grobim pojasnilom delovanja elektroenergetskega sistema. Proizvodnja in poraba električne energije morata biti ves čas usklajeni. Dovoljena so le minimalna odstopanja. Vendar pa občasno nastanejo večje spremembe, denimo, da se vklopi velik porabnik ali izklopi velik proizvajalec elektrike.

Operater prenosnega sistema ELES zato skrbi, da je neprekinjeno na voljo dovolj rezervnih zmogljivosti, ki se lahko hitro odzovejo na takšne spremembe. Odzivi pomenijo zmanjšanje ali povečanje proizvodnje ali porabe elektrike. ELES zakupi rezervne zmogljivosti na dražbi, tradicionalni ponudniki takšnih storitev so plinske in premogovne elektrarne.

Kako deluje NGEN

Po novem je med ponudniki tudi NGEN. Podjetje jamči, da bo eno leto nepretrgano zagotavljalo 14 megavatov prožnosti oziroma bo na Elesov poziv v dveh sekundah za toliko povečalo ali zmanjšalo porabo električne energije. To lahko naredi s praznjenjem oziroma polnjenjem hranilnika, vendar pa to ni edina pot.

NGEN je namreč oblikoval skupino, v kateri sodelujejo nekateri odjemalci, ki lahko na poziv povečajo ali zmanjšajo porabo večje količine električne energije. NGEN lahko zato polnjenje in praznjenje baterije kombinira s spremembo odjema sodelujočih podjetij in s tem Elesu zagotovi zahtevano spremembo v porabi elektrike.

Število sodelujočih odjemalcev električne energije želijo razširiti, vključiti nameravajo tudi gospodinjstva, pojasnjuje direktor NGEN Roman Bernard. »Spodbuditi želimo čim več uporabnikov električne energije, da se nam pridružijo.«

Od borze elektrike do umetne ineligence

Model delovanja bo postavljen do poletja, testni projekt pa načrtujejo še v tem letu. NGEN bo tudi za gospodinjstva deloval kot agregator. Povezal bo njihovo zmožnost odziva na potrebe omrežja in upravljal njihov odjem ter nagradil sodelujoče.

Programsko opremo razvijajo sami, nared bo do konca leta. Takšne rešitve ni na trgu. Sistem bo krmilila umetna inteligenca, »UI-robot«, pravi Bernard. Platforma bo povezana z borzo, z optimizacijo rabe električne energije, z aktiviranjem bilančnih skupin. Del mehanizma bo tudi virtualna elektrarna.

Pokazalo se je, da razmišljamo prav, pravi Bernard: »Energetika se pripravlja na vse večji delež obnovljivih virov in prihodnost si težko predstavljamo brez agregatorjev in brez takšnih sistemov, ki bodo podpirali elektroenergetsko omrežje. Marsikdo bo ob tem razbremenjen oziroma se bo vključil v sistem tam, kjer bo zanj najbolj primerno.«

Na poti je že nova baterija

Že ob postavitvi jeseniške baterije so v NGEN napovedali postavitev še enega hranilnika električne energije. Pripravljalna dela za drugo baterijo so že začeli. Postavljena bo v Talumu, v začetku aprila pride v Slovenijo, v omrežje pa bo priključena predvidoma junija. Njena zmogljivost bo 31 megavatnih ur, maksimalna inštalirana moč bo 18 megavatov, dejanska pa 16. Skupna moč baterijskega portfelja NGEN bo 28 megavatov, skupna zmogljivost pa 55 megavatnih ur.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Prvi prototipi slovenskega respiratorja so že »zadihali« 47

Skupine inženirjev že več kot teden dni razvijajo prototipe mehanskih respiratorjev, najpomembnejših naprav za pomoč težko obolelim...

OK & EN
Tako umazanega zraka, kot je danes, na ARSO ne pomnijo 30

Večino Evrope je zajel oblak saharskega prahu. Zaradi tega so danes dopoldne na vseh merilnih mestih po Sloveniji izmerili zelo visoke...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Namesto nadstreška za avto boste lahko postavili sončno elektrarno

Fotovoltaiki so zadovoljni: odpravljena je velika ovira za postavitev skupnostne elektrarne za stanovalce večstanovanjskih stavb.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tu je zapisano, za katere elektrarne ne boste potrebovali gradbenega dovoljenja 2

Vlada je izdala uredbo, ki določa, kdaj lahko prebivalci večstanovanjskih stavb postavijo elektrarno za samooskrbo brez gradbenega...

OK & EN
Tako se rojeva slovenski respirator, najpomembnejša naprava pri COVID-19 11

Združenje za elektro in elektronsko industrijo ter SRIP Tovarne prihodnosti sta začela iskati slovenska podjetja, ki bi sodelovala pri...

OK & EN
Elektrika
Elektrika E-avto proti bencinarju: najbolj poglobljena okoljska študija doslej 26

Skupina raziskovalcev s treh evropskih univerz je analizirala, kako uvajanje e-mobilnosti vpliva na izpuste ogljikovega dioksida. To je...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Kdo so novi prvi mož slovenske energetike in ključna Vizjakova okoljska operativca

Vlada je na prvi seji imenovala tudi tri ključne kadre za energetski in okoljski resor: državni sekretar na infrastrukturi bo Blaž...

OK & EN
COVID-19 in hrana: kako ravnati, kakšna je nevarnost 7

Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje smo zastavili štiri vprašanja o nevarnosti okužbe s koronavirusom prek surove hrane.