Kako je GeoEnergetika v koronakrizi našla novo tržno nišo Kako je GeoEnergetika v koronakrizi našla novo tržno nišo Primer celjske GeoEnergetike kaže, kako se lahko podjetje v kriznih razmerah zasuka. Proizvajalec uličnih svetilk se namreč vse bolj usmerja v izdelavo zaščitnih vizirjev, prodaja je dobra zlasti v Nemčiji in Avstriji.
Poglejte, katere zelene projekte bo financirala EU Poglejte, katere zelene projekte bo financirala EU Evropska komisija bo v sredo objavila sveženj ukrepov za okrevanje po koronakrizi, v predlog pa bodo po prvih napovedih vključeni ukrepi za prenovo stavb, spodbujanje obnovljivih virov in vodikovih projektov ter ukrepi za pospeševanje trajnostne mobilnosti. Nemci že imajo primerne projekte.
Tako financirajo trajnostno preoblikovanje podjetij Tako financirajo trajnostno preoblikovanje podjetij Petega junija se končuje tretji rok za prijave na razpis agencije SPIRIT za spodbujanje razvoja novih, trajnostnih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih.
Ste plačali razkuževanje bloka iz rezervnega sklada? Ja. Kaj pa zdaj? Ste plačali razkuževanje bloka iz rezervnega sklada? Ja. Kaj pa zdaj? Upravniki oziroma stanovalci nekaterih večstanovanjskih stavb so uporabili rezervni sklad za poplačilo stroškov razkuževanja skupnih prostorov v času epidemije. Kako naj ravnajo zdaj, pojasnjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije.
Tako bodo pospešili začetek gradnje odlagališča za jedrske odpadke Tako bodo pospešili začetek gradnje odlagališča za jedrske odpadke Koordinacijska ekipa se bo sestajala enkrat na teden in vodila priprave na zagon gradnje odlagališča za nizko- in srednje radioaktivne odpadke.

(grafi) Primerjava: kakšni so računi za elektriko v času koronakrize

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
koronavirus   dodaj
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
Agencija za energijo dodaj
Energija Plus dodaj
 

 

Čas branja: 2 min
07.04.2020  00:15
Pregledali smo aktualno ponudbo za gospodinjstva iz rednih cenikov dobaviteljev električne energije v obdobju epidemije in primerjali končne račune.
(grafi) Primerjava: kakšni so računi za elektriko v času koronakrize
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
koronavirus   dodaj
elektrika   dodaj
energetika   dodaj
Agencija za energijo dodaj
Energija Plus dodaj

Med prvimi ukrepi za pomoč gospodinjstvom in malim podjetjem je bilo znižanje zneskov na položnicah za elektriko. Spomnimo, vlada je male odjemalce oprostila plačila prispevka za obnovljive vire in kogeneracije, Agencija za energijo pa jim je znižala omrežnino.

Sledil je odziv dveh dobaviteljev. Najprej je GEN-I znižal ceno elektrike malim odjemalcem za 15 odstotkov, potem pa še Energija plus za pet odstotkov. Vsi našteti ukrepi so začasni in veljajo do konca maja.

Kakšni so po novem ceniki za gospodinjstva v času epidemije oziroma do 31. maja? Pri primerjavi smo upoštevali vse večje dobavitelje elektrike in tudi nekaj manjših. Poglejmo najprej njihove tržne deleže.

Najprej smo primerjali cenike, ki veljajo danes, 6. aprila 2020.

Primerjavo prikazujemo tudi kot razliko med tarifo posameznega ponudnika in najugodnejšo tarifo. Izražena je v odstotkih. Na grafih sta primerjavi za visoko in nižjo tarifo. Primerjava za enotno tarifo je podobna visoki.

Kako pa bo po koncu epidemije oziroma po 31. maju, ko bo konec obdobja znižanja v GEN-I in Energiji plus? Prikaz je narejen ob predpostavki, da bodo vsi drugi podatki takšni kot 6. aprila. Prikazujemo razlike med ponudbami višje tarife v odstotkih.

Koliko pa bi plačal povprečni gospodinjski odjemalec? Prikazujemo hipotetični znesek na položnici za električno energijo v marcu 2020. Izračun je narejen za odjemalca, ki porabi na mesec 166,33 kilovatne ure elektrike po visoki tarifi in 175 kilovatnih ur po nižji tarifi, obračunska moč pa znaša osem kilovatov.

Dodajamo opis uporabljenih cenikov. Sestavili so ga 17. marca na Zvezi potrošnikov Slovenije. Izbrali smo redne cenike oziroma osnovne ponudbe, in ne na primer ponudbe zelene energije. Akcijskih ponudb za pridobivanje novih strank nismo upoštevali. Poleg tega nismo upoštevali dodatnih akcij, ki jih nekateri dobavitelji ponujajo za znižanje računa, na primer zbiranje Petrolovih točk. Upoštevali smo dvotarifno merjenje.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

 

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Divači montirajo napravo, ki bo omogočila vključitev vse več obnovljivih virov 1

Na razdelilni transformatorski postaji RTP Divača družba ELES montira kompenzacijsko napravo, kakršne v Sloveniji še ni bilo. Naprava...

OK & EN
Tako dihajo štirje prototipi slovenskih respiratorjev 26

Štiri skupine razvojnikov so predstavile prototipe medicinskih ventilatorjev oziroma respiratorjev. Izdelki kažejo, da lahko v zdravstvu...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To je prvi odprti razvoj jedrske elektrarne; Slovenci so zraven 7

Februarja so v ZDA zagnali platformo za odprtokodno oblikovanje, gradnjo in financiranje jedrskih elektrarn Open 100. K sodelovanju so...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Janković omejuje konkurenco pri souporabi e-avtov, je tarnala Levica. Zaman 1

Ljubljanski mestni svetniki so sprejeli predlog koncesije za sistem souporabe električnih vozil kljub negodovanju, da onemogoča več kot...

OK & EN
Novice
Novice To so nevladniki, ki izpolnjujejo tudi nove pogoje za delo v javnem interesu 7

V mreži okoljskih nevladnih organizacij v okviru projekta Plan B za Slovenijo so pridobili podatke, katere organizacije bodo lahko tudi po...

OK & EN
Kako sta si Vizjak in Janković skupaj ogledala čebelnik

Minister za okolje Andrej Vizjak in ljubljanski župan sta ob dnevu čebel v Tivoliju obiskala čebele samotarke.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) V Slovenijo prihaja Teslina platforma za nadzor delovanja baterij in fotovoltaik

V podjetju N-GEN iz Žirovnice, lastniku največje evropske baterije, se pripravljajo na integracijo svoje platforme s Teslino in na čas,...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Od naivne zaljubljenosti do odgovornega partnerstva

Korona kriza kot priložnost za obvladovanje klimatske krize in vzpostavitev novega globalnega družbeno-ekonomskega dogovora