Okolje & energija

Koronakriza ne sme ustaviti naših prizadevanj za trajnostno poslovanje

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

10.05.2020 23:00
Čas branja: 4 min

Tako malo je potrebno, da nekaj prispevamo k boljši prihodnosti – zakaj se potem zdi tako težko? Del krivde lahko pripišemo našim navadam in rutinskemu delovanju, pri čemer ne razmišljamo, da bi lahko karkoli storili drugače. Ampak prav z majhnimi koraki lahko naredimo velike spremembe pri sebi, te pa se bodo izražale tudi v okolju in družbi.

Digitalizacija utira pot zelenemu okrevanju

Pred kratkim sem naletel na zabavno ilustracijo z vprašanjem: kdo je v vašem podjetju vodil proces digitalne preobrazbe? Odgovor A: CEO (generalni direktor), odgovor B: CTO (direktor za tehnološki razvoj) in odgovor C: COVID-19. Trikrat lahko ugibate, kateri je bil obkrožen.

Menim, da lahko izbruh koronavirusa pripelje do večje usmerjenosti v trajnostno delovanje in digitalizacijo podjetij, saj so takšna podjetja veliko bolj obstojna in bolje opremljena za spopadanje s posledicami pandemije. Če se ozremo nazaj v leto 2019, lahko vidimo, da sta digitalizacija in digitalna trajnost dejansko vse bolj pomembni za zaupanje strank v podjetja ter njihov pogled na korporativne blagovne znamke. Zato bi morala biti digitalna trajnost kot vrednota v osrčju vsakega poslovanja. Tehnologija je v zadnjih letih tako napredovala, da lahko zdaj z umetno inteligenco zaznamo tista podjetja, ki zavezanost k trajnostnemu razvoju izkazujejo s certifikati, na primer certifikatom pravične trgovine (Fair Trade), ekološkimi certifikati in podobnim.

Številna podjetja, med njimi tudi Bisnode, so se že pridružila pozivu k nacionalnemu zavezništvu za zeleno, pametno in tehnološko napredno Slovenijo. Pobuda temelji na zelenih in krožnih načelih ter na digitalizaciji, hkrati pa spodbuja trajnostne gospodarske dejavnosti in zelene naložbe z namenom zmanjšanja visokoogljičnih naložb. Tudi drugje po Evropi se razvijajo podobne iniciative in zavezništva podjetij, med njimi sta odmevnejša Agora Energiewende in ClientEarth. Očitno je COVID-19 poleg vseh težav prinesel tudi nekaj pozitivnega.

Kako lahko vsako podjetje pripomore k varovanju okolja?

Leto 2019 je bilo v znamenju trajnostnega razvoja, česar se vse bolj zavedajo tudi vodilni v podjetjih. Na trajnostno poslovanje ne gledam kot na obveznost, temveč je zame to priložnost, da ustvarimo rešitve in podpremo delovanje z dodano vrednostjo. Podjetja, katerih poslovni modeli se resno ne spopadajo z izzivi, s katerimi se soočamo tako na finančnem kot tudi na družbenem in okoljskem področju, bodo začela nazadovati. Zavedati se moramo, da ima vpliv na okolje, karkoli počnemo v poslovnem svetu in tudi v zasebnosti. S tem v mislih naj bodo zasnovane tudi poslovne strategije, ki spodbujajo in učinkovito vodijo dolgoročno trajnostno poslovanje, ki pa bo pripomoglo k pozitivnemu finančnemu učinku.

Podjetja, ki se zavedajo posledic podnebnih sprememb in ne razmišljajo zgolj kratkoročno, si postavijo cilje, kako s svojim delovanjem in ravnanjem zaposlenih prispevati k boljši prihodnosti za vse:

  1. Manjša porabe energije je mogoča že z ugašanjem luči, računalnikov in strojev, kadar jih ne potrebujemo. V podjetju uporabimo varčne žarnice in naprave ter poskrbimo, da je sama zgradba čim bolj energetsko učinkovita. Za primer lahko povem, da smo v Bisnodu Slovenija s selitvijo v sodobnejšo stavbo z manjšo tlorisno površino dosegli 19 odstotkov zmanjšanja porabe električne energije in 32 odstotkov zmanjšanja porabe toplote, kar je posledično pomenilo zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida za 35 ton v letu 2019.
  2. Uporaba energije iz obnovljivih virov.
  3. Manjši izpust toplogrednih plinov, katerih velik proizvajalec so letala. Preden načrtujemo poslovna potovanja, pomislimo tudi na okolje. Ali je letenje res nujno ali lahko opravimo spletni sestanek? Dober primer so kolegi iz Bisnoda Švedska, kjer so zmanjšali število potovanj z letalom za 41 odstotkov in s tem zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida za 219 ton oziroma za štiri odstotke celotnih izpustov podjetja. Na dnevni ravni pa lahko omejimo izpuste tudi tako, da se v službo odpravimo peš, s kolesom, delimo avtomobil s sodelavci oziroma uporabljamo električne avtomobile ali avtomobile s hibridno tehnologijo.
  4. Odgovorna poraba virov, kot so voda, papir, plastika ... Izdajanje elektronskih računov je dober začetek, postopoma pa naj se čim več poslovanja usmeri v digitalno.
  5. Odgovorno ravnanje z odpadki, kar vključuje ustrezno recikliranje papirja, plastike, organskih odpadkov in IT-strojne opreme. Elektronski odpadki so še posebej problematični, ker vsebujejo nevarne materiale za okolje in človekovo zdravje. Zato jih je treba pravilno odstraniti ali, še bolje, če so naprave delujoče, dati v vnovično uporabo tistim, ki jim pridejo še kako prav. Spomnimo se, v kakšni stiski so se znašle številne družine in otroci zaradi obveznega šolanja in dela od doma, ko niso imeli dostopa do računalnikov.

Čas je za spremembe

V trenutni zdravstveni in potencialni gospodarski krizi se poleg navedenih sprememb izkazujeta tudi krhkost in povezanost ekonomije. Samooskrba na primarnih in sekundarnih trgih, agilnost v spremembah poslovnega modela in proizvodnih procesih ter potreba po nadaljevanju digitalizacije so samo nekatera področja, ki ne zahtevajo visoke kapitalske naložbe, ampak drugačno razmišljanje in več poslovne drznosti za izvedbo navedenih sprememb.

V luči podnebnih sprememb in usmeritev v trajnostni (zeleni) razvoj gospodarstva se določene države (na primer Nemčija) in posamezne dejavnosti že ozirajo po strukturnih spremembah, ki bi omogočale postopno bolj trajnosten razvoj. Ta se ne nanaša samo na zelene tehnologije, ampak na manjšo (geografsko) odvisnost in večjo fleksibilnost oziroma soustvarjanje dobavnih verig.

Vlaganja v trajnostne tehnologije pa bodo poleg navedenega zahtevala tudi drugačen pogled na naložbe – poleg kratkoročnega tudi dolgoročni izračun ROI ter pozicioniranje podjetja v kontekstu trajnostnega razvoja glede na kupce in preostale deležnike na trgu.

Vloga vsakega posameznika je odločilna

Človeštvo je danes tako številno in naša tehnologija je tako napredna, da lahko odločilno vplivamo na spremembe naravnega okolja. Skrb za okolje in družbo pa se začne pri posamezniku. Dokler posameznik v sebi ne ponotranji, da je skrb za okolje in družbo vrednota, tega ne more kakovostno prenesti na raven delovanja podjetja in družbe. Po drugi strani pa lahko skrb za okolje in družbo od drugih pričakujemo šele takrat, ko tudi sami ravnamo v skladu s svojimi pričakovanji do drugih. Zato ravnajmo odgovorno in bodimo zgled sodelavcem, strankam, dobaviteljem in poslovnim partnerjem.

Milan Dragić je direktor Bisnoda za območje jugovzhodne Evrope.

Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Manager
Ujetniki preteklih uspehov
Manager
ManagerMiha Žerko Ujetniki preteklih uspehov 1

Skrbimo za to, da dobro delamo danes in jutri, za vprašanje, kaj bomo počeli pojutrišnjem, pa nam velikokrat zmanjka energije in časa.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.