Okolje & energija

Odbor DZ podprl zaostritev pogojev za naravovarstvene organizacije

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je po večurni obravnavi potrdil vladni predlog novele zakona o ohranjanju narave, ob tem pa kljub opozorilom pravnikov DZ tudi amandma poslancev SNS, ki zaostruje pogoje sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih. Iz preostale opozicije je bilo ob tem slišati, da gre za "odkrit obračun z nevladniki".

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
12.05.2020 22:00
Dopolnjeno: 12.05.2020 22:01
Čas branja: 3 min

Vladni predlog novele je sprva predvideval le manj zahtevne uskladitve zakona s pravom EU oziroma direktivo o habitatih, in sicer zaradi kršitev, ki jih je ugotovila evropska komisija, je danes spomnil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

A poslanci SNS so nato vložili dopolnilo, ki predvideva omejitev delovanja nevladnih organizacij. Narekuje namreč, da se enaka merila, kot jih je v okviru protikoronske zakonodaje vlada vnesla za sodelovanje nevladnikov v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj, določi tudi za pridobitev statusa nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu v upravnih postopkih, povezanih z zakonom o ohranjanju narave.

Predlagani pogoji so različni glede na pravnoorganizacijsko obliko, v kateri deluje organizacija. Za društva bi tako veljalo, da morajo imeti najmanj 50 aktivnih članov, če gre za zavod, mora imeti zaposlene najmanj tri osebe s polnim delovnim časom in sedmo stopnjo izobrazbe, če gre za ustanovo, pa mora imeti najmanj deset tisoč evrov.

Potem ko je med medvladnimi organizacijami završalo in je bil danes pred DZ protest zoper amandma, je koalicija vložila amandma na amandma, ki je predlagani ukrep nekoliko omilil in bo zavaroval nekatera naravovarstvena društva, med njimi ribiško, jamarsko in Čebelarsko zvezo Slovenije.

V zakonodajno-pravni službi DZ so opozorili, da se vsebina amandmajev odmika od izhodišč predlagane novele in, da se zato zastavlja vprašanje, ali izpolnjujejo pogoje poslovnika za obravnavo. Hkrati naj bi bila dopolnila vprašljiva z vidika ustavnih pravic, med drugim do zbiranja in združevanja, posegla pa naj bi lahko tudi na področja drugih zakonov.

Vizjak s tem ni soglašal, ker se dopolnila ne dotikajo pravice posameznikov, da izražajo svoja mnenja, društva pa lahko še naprej delujejo v okviru zakona o društvih. "Kolikor pravnikov, toliko mnenj," je dodal. Zatrdil je še, da imajo primerljive ureditve tudi druge države in napovedal, da bodo pri noveliranju zakona o varovanju okolja sledili podobnemu zgledu.

V Levici so zaradi opozoril pravnikov DZ pozvali k prekinitvi te točke, dokler koalicija ne uskladi amandmajev skladno z njihovimi opozorili, a neuspešno.

V nadaljevanju je zato sledila predstavitev pripomb nevladnikov. Direktor Centra nevladnih organizacij Slovenije Goran Forbici je poudaril, da bi po amandmaju SNS pogoje izpolnjevalo le pet od 47 naravovarstvenih organizacij in da prilagoditveno dopolnilo koalicije predstavlja zgolj "malo manjši udarec". "Kot da so me namesto s sekiro udarili s kladivom," je ponazoril. Ko gre za nevladnike, obstajajo anomalije, je priznal, ob tem pa pozval k njihovem reševanju v dialogu.

Luka Mesec (Levica) je v poslanski razpravi izpostavil pomen nevladnikov za javni interes glede narave, okolja, zdravja, kulture, zažugal pa je tudi z ustavno presojo zakona.

Tudi Robert Pavšič (LMŠ), ki je moral najprej "globoko vdihniti in se malo pomiriti", v spremembah vidi "odkrit obračun z nevladniki, ki so v preteklosti opozarjali na sporne projekte, za katere je imel minister Vizjak še poseben interes".

Andrej Rajh (SAB) je zaradi "premočnega izključevanja nevladnikov" spremembam odpovedal podporo, bi bilo pa treba po njegovih besedah razmisliti o ukrepih, kako v prihodnje brez tako velikih zapletov graditi tovarne, ki bodo odprle nova delovna mesta.

Dušan Šiško (SNS) je opozoril na napačne navedbe o vojni napovedi ohranjanju narave in se obregnil ob dvoličnost opozicije, saj je tudi bivši premier Marjan Šarec opozarjal, da ni vsaka nevladna organizacija v javnem interesu.

"Treba je najti ravnovesje med ohranjanjem narave in drugimi projekti. Veliko nevladnih organizacij res dela s srcem za ohranjanje narave, a med njimi so tudi kukavičja jajca, katerih namen je izsiljevanje," pa je menila Tadeja Šuštar, (NSi). Prepričana je, da so predlagane spremembe tudi priložnost, da se nevladne organizacije povežejo, okrepijo članstvo in da člani plačajo članarino, ki lahko znaša tudi zgolj evro.

Mateja Udovč (SMC) je zavrnila očitke, da so amandma na amandma pripravili le zato, "da bi bil mir v hiši".

Odbor je sprejel tudi predlog novele zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP), ki so ga v parlamentarni postopek vložili poslanci SAB s prvopodpisanim poslancem Francem Kramarjem, sicer nekdanjim bohinjskim županom. Predlog na novo definira način dodeljevanja sredstev iz državnega proračuna občinam v parku in predvideva, da se tem občinam dodatno nameni 0,2 odstotka dohodnine, kar bi v letošnjem letu znašalo okoli 3,8 milijona evrov.

Pomisleke so imeli v Levici, kjer menijo, da je ustrezen že aktualni zakon, da so težave le v njegovi implementaciji. Predlagana novela po njihovem mnenju ni dovolj transparentna. "Srž vsega, kar v svojem dvomu sporočam, je vprašanje, kje je varovalka, da se bodo sredstva porabljala namensko, da bodo služila javnemu interesu, razvoju, zaščiti TNP," je poudaril poslanec Primož Siter.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Kaj prinaša predlog sprememb stanovanjskega zakona
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kaj prinaša predlog sprememb stanovanjskega zakona

Novela stanovanjskega zakona spreminja neprofitno najemnino, uvaja višje subvencije za najem tržnih stanovanj in fiduciarne račune za sredstva rezervnega sklada ter znižuje nekatera soglasja v večstanovanjskih stavbah

FINANCE
Nepremičnine
Kolikšna bo najemnina, ki jo bo Javna najemna služba plačala lastnikom stanovanj
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Kolikšna bo najemnina, ki jo bo Javna najemna služba plačala lastnikom stanovanj

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je pojasnil spremembe stanovanjskega zakona; največ vprašanj glede Javne najemne službe, dviga neprofitnih najemnin in financiranja javnih stanovanjskih skladov

FINANCE
Nepremičnine
Državni zbor o predlogu novele stanovanjskega zakona
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Državni zbor o predlogu novele stanovanjskega zakona

Poslanci predlog novele podpirajo, vendar menijo, da bi za korenito izboljšanje morali stanovanjski zakon povsem prenoviti

FINANCE
Okolje & energija
V javni razpravi je osnutek zakona o varstvu okolja. Poglejte ga in pošljite pripombe
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V javni razpravi je osnutek zakona o varstvu okolja. Poglejte ga in pošljite pripombe 2

Do 1. februarja sprejemajo pripombe k osnutku zakona o varstvu okolja. Povzemamo nekatere njegove pomembnejše določbe.

FINANCE
Okolje & energija
Mnenje ekonomista: novi zakon o varstvu okolja vodi k monopolu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Mnenje ekonomista: novi zakon o varstvu okolja vodi k monopolu

Sašo Polanec z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je napisal ekonomsko mnenje o spremembah, ki jih v izpolnjevanje proizvajalčeve razširjene odgovornosti prinaša predlog novega zakona o varstvu okolja

FINANCE
Manager
V zunanji politiki kot sloni v trgovini s porcelanom
Manager
ManagerMarko Lovec V zunanji politiki kot sloni v trgovini s porcelanom 1

Levo-sredinski zunanji politiki v zadnjem desetletju in pol lahko očitamo pomanjkanje strateškega kompasa in proaktivnosti, a je bila z vidika politizacije razmeroma previdna. Z Janšo je ta dobila novo dimenzijo.

FINANCE
Okolje & energija
Zgodba o varuhih in javnih zavodih, ki ne pomagajo oškodovancem do upravičene pomoči
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zgodba o varuhih in javnih zavodih, ki ne pomagajo oškodovancem do upravičene pomoči 2

Januarja smo poročali, da večina prebivalcev Lepene še vedno ni dobila vseh sredstev za prenovo stavb po potresih v letih 1998 in 2004. Kako boste ukrepali, smo vprašali štiri ustanove, ki bi lahko sodelovale pri uveljavitvi pravic prizadetih. Povzemamo odgovore.