Okolje & energija
Komentar

Jedrske elektrarne bodo proizvajale tudi čisti vodik

Tradicionalno o jedrskih elektrarnah razmišljamo le kot o viru električne energije. A ta pogled se postopno spreminja.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

26.08.2020 21:00
Čas branja: 3 min

V prihodnjih čistih energetskih sistemih bo brezogljična energija iz jedrske elektrarne, hidroelektrarn in preostalih obnovljivih virov energije tekla po električnih vodnikih, plinovodih in toplovodih ter bo napajala naša mesta, industrijo, družbo. Jedrska energija pa ima zaradi brezogljične in stabilne proizvodnje ogromnih količin električne energije osrednjo vlogo v načrtih za dolgoročno zanesljivo integrirano oskrbo s čisto energijo.

Nenehna razpoložljivost in preprost dostop do različnih oblik energije sodobni družbi omogočata blaginjo in razvoj. Pri tem ne mislimo le na električno energijo - podobno preprost je dostop tudi do različnih tekočih pogonskih goriv, ki danes še vedno poganjajo večino osebnega in tovornega prometa. Tekoča goriva na številnih točilnih mestih po državi dojemamo kot povsem samoumevna, kar močno oblikuje naše navade in izbire. Tudi zemeljski plin je pomemben energent, s katerim ogrevamo gospodinjstva, trgovine, tovarne, pisarne, šole, bolnišnice in druge ustanove po Sloveniji.

Energija, ki poganja sodobno družbo, priteka v naša življenja nemoteno, nevidno, po električnih vodnikih, ceveh, plinovodih in toplovodih. Ob tem si težko predstavljamo, koliko energije porabimo v celoti. Električna energija danes pomeni le okoli četrtino vse potrebne energije v Sloveniji. Preostalo energijo porabimo v obliki plinastih, tekočih in tudi trdnih goriv. Približno tri četrtine vse energije, ki jo porabimo na svetu, je fosilnega izvora in povzroča izpuste toplogrednih plinov, ki pospešujejo podnebne spremembe.

Ukrepi učinkovite rabe energije, elektrifikacija prometa in elektrifikacija ogrevanja s toplotnimi črpalkami se kažejo kot delne rešitve in so pomembni za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Vendar samo elektrifikacija očitno ne bo dovolj, saj razogljičenje poteka prepočasi, podnebne spremembe pa so vsako leto hitrejše.

Za omilitev in ustavitev podnebnih sprememb bo treba uporabiti vse že uveljavljene infrastrukturne vode, po katerih energija že danes prihaja v naša življenja, pri tem pa fosilne energente nadomestiti z brezogljičnimi. Potrebujemo torej brez­ogljična tekoča goriva, ki bodo poganjala tovorni in letalski promet, brezogljični plin v plinovodih in čisto toploto v toplovodih. Uvedba čistih oblik energije v tekoči in plinasti obliki v zdajšnjo in dobro razvito infrastrukturo omogoča učinkovito, celostno in najhitrejše razogljičenje. Zato ima proizvodnja čistega elektrolitskega vodika ogromen potencial. Vodik lahko v manjšem deležu že zdaj dodajamo fosilnemu zemeljskemu plinu in tako zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov.

Še večjo priložnost pomeni naslednji korak, ko z uporabo čistega vodika in zajetega ogljika ustvarimo čist metan, ki lahko povsem nadomesti zemeljski plin ali pa ga uporabimo kot pogonsko gorivo za promet. Avtobusi na metan so že na voljo. Za učinkovito in čisto proizvodnjo vodika in metana pa moramo vso energijo, ki jo ta proces potrebuje, pridobiti s stabilnimi in brezogljičnimi viri.

Zaradi optimalnih sinergij se za učinkovito razogljičenje čedalje bolj uveljavlja skupna uporaba izjemnega potenciala jedrske energije in obnovljivih virov energije.

Tradicionalno o jedrskih elektrarnah razmišljamo le kot o viru električne energije. A ta pogled se postopno spreminja. V Franciji in ZDA podjetja že razvijajo industrijske obrate za učinkovito in čisto proizvodnjo elektrolitskega vodika z uporabo presežkov električne energije iz jedrskih elektrarn. Izkoristek takšnega procesa je veliko boljši, ker pred elektrolizo, glavnim delom proizvodnje vodika, vodo segrejejo z odpadno toploto iz jedrske elektrarne.

Po pisanju revije Physics Today je ameriška vlada na začetku letošnjega avgusta zagotovila več kot 84 milijonov dolarjev za spodbudo industrijske proizvodnje vodika v velikih jedrskih elektrarnah. V prihodnjih nekaj letih bodo tako številni lastniki obstoječih jedrskih elektrarn v ZDA vanje vgradili elektrolitske naprave. Prva takšna razširitev bo izpeljana ob remontu leta 2022 v jedrski elektrarni Davis-Besse v državi Ohio. Ameriško ministrstvo za energijo pričakuje, da bo lahko vsaka takšna tisočmegavatna jedrska elektrarna proizvedla do 200 tisoč ton vodika na leto, kar je primerljivo s četrtino celotne letne porabe zemeljskega plina v Sloveniji.

V Evropi bo razvoj in uporabo jedrske energije za proizvodnjo vodika razvijala tudi novoustanovljena evropska zveza za čisti vodik European Clean Hydrogen Al­liance, pri kateri kot deležnik sodeluje tudi evropsko jedrsko združenje Foratom. Daljinsko ogrevanje brez izpustov toplogrednih plinov, čisti vodik in metan, ki poganjata vozila, so dosegljive inovacije in nič več znanstvena fantastika. Primere takšnih inovacij po svetu že danes razvijajo in jih tudi uspešno uvajajo v tehnološko prakso. Torej ne govorimo le o tehnološki, temveč tudi o ekonomski in družbeni inovaciji.

Doc. dr. Tomaž Žagar je predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije.

Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi stališča uredništva Financ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Okolje & energija
Kaj je povezalo evropske liberalce in konservativce? Jedrska energija
FINANCE
Okolje & energija
GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN: dobri rezultati, renesansa jedrske energije 5

V Skupini GEN so predstavili lanske rezultate, letošnje poslovne načrte in vlogo jedrske energije v svetu.

FINANCE
Okolje & energija
Macron, Janša in še pet predsednikov skupaj v podporo jedrski energiji
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Macron, Janša in še pet predsednikov skupaj v podporo jedrski energiji 10

Predsedniki vlad oziroma držav sedmih članic EU so v pismu Ursuli von der Leyen pozvali k enaki obravnavi vseh nizkoogljičnih virov električne energije.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Distributerji elektrike so ocenili porabo do leta 2030
FINANCE
Vas bolj skrbi pandemija, podnebne spremembe ali voditelji?
Finance
Nataša Koražija Vas bolj skrbi pandemija, podnebne spremembe ali voditelji? 7

Kljub dolgim mesecem lockdowna in ob prepolovljenem letalskem prometu so se izpusti ogljikovega dioksida v letu 2020 zmanjšali za skromnih sedem odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) Pojasnjujemo, kako pride v vašo vtičnico zelena elektrika
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) Pojasnjujemo, kako pride v vašo vtičnico zelena elektrika 14

Kako odjemalci dobimo zeleno energijo? Kako vedo, da je elektrika, ki so jo porabili, res proizvedena nizkoogljično? Pojasnjuje Borut Rajer iz Borzena.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti