Okolje & energija

(video) Slovenski softver, ki bo bavarskemu Wunsiedlu omogočil energetsko samozadostnost

V mestu na severovzhodu Bavarske se želijo odklopiti od nemškega elektroenergetskega omrežja. Eden glavnih članov projekta je slovenska ponudnica programskih, energetskih in drugih rešitev Inea.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

20.11.2020 05:00
Dopolnjeno: 20.11.2020 09:01
Čas branja: 3 min
(video) Slovenski softver, ki bo bavarskemu Wunsiedlu omogočil energetsko samozadostnost
V Wunsiedlu, na sliki je mestna hiša, se nameravajo oskrbovati samo z elektriko iz lokalnih obnovljivih virov.

Wunsiedel je mesto na severovzhodu Bavarske. Operater distribucijskega omrežja SWW oskrbuje okoli 20 tisoč ljudi v mestu in regiji z elektriko pa tudi z ogrevanjem, vodo, plinom in telekomunikacijami. V mestu načrtujejo postavitev decentraliziranega energetskega sistema, ki bo regijo naredil samooskrbno. Del vizije je tudi odklop od nemškega in mednarodnega trga energije. Načrt so poimenovali Wunsiedler Weg 2.0 oziroma pot Wunsiedl 2.0.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Več prožnosti, nižji stroški

Za uresničitev takšnega energetska sistema potrebujejo nove poslovne modele, med drugim tudi dinamične sheme oblikovanja cen elektrike. S takšnimi modeli bi spodbudili prosumerje in prožne odjemalce, da ponudijo svojo prožnost operaterju SWW. Z uporabo energetske prožnosti bi v SWW znižali stroške, ki so povezani z nenatančnimi napovedmi proizvodnje in porabe elektrike, ter zmanjšali naložbe za nadgradnjo distribucijskega omrežja.

Kaj je vključeno v projekt

V projekt je vključenih 176 prožnih gospodinjskih odjemalcev, 21 poslovnih uporabnikov, pet javnih e-polnilnic in ena zasebna. Vsak udeleženec je dobil pametne merilne naprave za elektriko. Naprave v kombinaciji z lokalnim shranjevanjem podatkov, analizo, sistemom vodenja in agentom za trgovanje omogočajo avtomatsko trgovanje s prožno energijo oziroma VPS – Virtual Power System.

Zajeten slovenski delež projekta

Programsko opremo VPS so izdelali v slovenski Inei, družbi, ki se ukvarja z informatiko, energetiko in avtomatizacijo. VPS je osrednja tehnologija, ki povezuje vse druge tehnologije in naprave ter omogoča izvedljivost projekta. V Inei so izdelali še druge tehnologije, vključene v projekt. Med njimi je FEMS, ki je namenjen industrijskim in drugim poslovnim odjemalcem z energetsko intenzivnimi procesi in bremeni. FEMS zajame vse podatke in jih pošilja v VPS, ko pa se podatki vrnejo iz VPS, FEMS upravlja bremena, so pojasnili v Inei.

Kako trgujejo s prožnostjo

VPS nadzira proizvodnjo in porabo energije na lokalni ravni po načelu od spodaj navzgor. Uporabniki lahko ponudijo prožnost pri proizvodnji in porabi energije ter sodelujejo z energetskim sistemom. Odjemalci energije lahko prek VPS ponudijo ali izkoristijo prožnost na lokalnem trgu energije. Uporabniki prožnosti, med njimi je tudi operater distribucijskega sistema, pa lahko dostopajo do prožnosti tako, da oddajo ponudbo za nakup prožnosti. Operaterji lahko s to tehnologijo tudi avtomatizirajo in optimizirajo uporabo prožnosti v omrežju.

Avtomatsko trgovanje z energetsko prožnostjo zahteva integriran komplet tehnoloških komponent. Vsi uporabniki, tovarne, domovi in električna vozila, pa potrebujejo primeren sistem za upravljanje bremen.

Glavni dolgoročni cilj uporabe VPS v Wunsiedlu je stoodstotna oskrba iz lokalnih obnovljivih virov energije. SWW bo kot regijski ponudnik javnih storitev in operater distribucijskega omrežja uporabil VPS za zagon infrastrukture za regijski trg energije in prožnosti. S projektom želijo poleg finančnih prihrankov zagotoviti tudi zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Kazalniki učinkovitosti projekta

Za spremljanje projekta so oblikovali kazalnike učinkovitosti. Delovanje sistema vrednotijo od 1. oktobra lani, podatki vrednotenja prikazujejo šestmesečno obdobje.

● Zmogljivosti obnovljivih virov so se v času projekta povečale za 59,2 odstotka. Cilj projekta ni bil povečanje inštalacij, temveč podpora oziroma zagotavljanje trdnosti inštalacijam s prožnostjo odjema.

● Povprečna prožnost vseh vključenih aktivnih odjemalcev (industrija, električna vozila, baterije, gospodinjski odjemalci, zgradbe) znaša 24,8 odstotka. Našteti odjemalci pomenijo celotno zmogljivost prožnega sistema, kazalnik pa pomeni odstotek možne spremembe od standardnega profila.

Konica sistema, ki pomeni celotno omrežje SWW, je leta 2018 znašala 19,3 megavata. Največja dosežena moč prilagoditve je okoli dva megavata, kar pomeni približno 10-odstotno zmanjšanje konice sistema.

● Na podlagi polletnega obratovanja so ocenili količino realizirane prožne energije na letni ravni na 467 megavatnih ur. Največja dosežena moč prilagoditve znaša okoli dva megavata za trajanje približno dve uri.

● Odzivnost sistema za hitro ukrepanje: čas za izdelavo napovedi preobremenjenosti je 0,23 sekunde, čas do začetka aktivacije pa deset sekund. Čas začetka aktivacije je odvisen predvsem od aktivnih odjemalcev, virov prožnosti in njihovih postopkov.

Na podlagi višine naložbe ter predvidenih letnih prihrankov in prihodkov od prožnosti so partnerji v projektu ocenili, da se bo naložba v celoten sistem povrnila v 1,7 leta.

Ambiciozni načrti

V projektu pa načrtujejo že naslednje korake:

● vključevanje novih prosumerjev (tovarne, zgradbe, javni zavodi in drugi),

● vključevanje vodikovih tehnologij (hranilniki energije),

● postavitev takšnega projekta v sosednjem mestu (že poteka),

● povezovanje obeh mest za doseganje energetske optimizacije na različnih ravneh oziroma projekt FlexBridge, so zapisali v Inejini prijavi na razpis za energetske nagrade.

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Tako razvijajo vodikovo gorivno celico za uravnavanje elektro omrežja. Slovenci so zraven
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tako razvijajo vodikovo gorivno celico za uravnavanje elektro omrežja. Slovenci so zraven 1

Uporaba vodikove gorivne celice za uravnavanje omrežja je inovacija, razvita v okviru mednarodnega projekta Grasshopper, pri katerem je sodelovala tudi slovenska družba za industrijsko avtomatizacijo in energetiko INEA.

Tovarna
Novice
LCD-zasloni z Inejinih linij v prestižnih avtomobilih
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov LCD-zasloni z Inejinih linij v prestižnih avtomobilih

Na najnovejši proizvodni liniji, razviti v Inei, nastajajo dvofunkcionalni ukrivljeni LCD-zasloni za električne avtomobile višjega cenovnega razreda

FINANCE
Okolje & energija
Distributerji elektrike so ocenili porabo do leta 2030
FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Okolje & energija
To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti 5

V svetovalni družbi Systemiq so zbrali podatke, ki kažejo, kako močno se je globalno gospodarstvo že usmerilo v zmanjšanje ogljičnega odtisa.

FINANCE
Okolje & energija
Zdaj je uradno. Poglejte zemljevid (začasno) razpadlega evropskega elektro omrežja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zdaj je uradno. Poglejte zemljevid (začasno) razpadlega evropskega elektro omrežja 8

Objavljeno je uradno poročilo o težavah v elektroenergetskem omrežju celinske Evrope 8. januarja. Povzemamo pa tudi odgovore na nekatera vprašanja o sistemu in razpadu.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti