Okolje & energija

Dolga vrsta naložb v do okolja prijazno Iskro

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

24.10.2020 06:00
Čas branja: 2 min
Dolga vrsta naložb v do okolja prijazno Iskro
Shranjevanje energije Iskri omogoča manjšo porabo energentov in znižanje ogljičnega odtisa. Foto: Borut Hocevar

Oblikovanje do okolja prijaznega podjetja je proces, ki zahteva nenehno izboljševanje in stalne investicije ter inovacije, ugotavljajo v Iskri.

V Iskri izvajajo več projektov, s katerimi zmanjšujejo ogljični odtis in optimizirajo porabo energentov, so zapisali v prijavi na razpis za okoljske nagrade. Nekateri projekti so interni, druge izvajajo za svoje naročnike.

Prvi priključili baterijo v omrežje

Eden od Iskrinih projektov za naročnike je bil prvi priklop baterije v slovensko elektroenergetsko omrežje. Baterijski hranilnik z močjo deset kilovatov in zmogljivostjo 15 kilovatnih ur na ljubljanskem bovling klubu BK 300 je del projekta, s katerim so sodelovali na lanskem razpisu za energetske nagrade Financ. Vendar ni ostalo pri tem. Letos so v svoji enoti v Kranju priklopili Teslino baterijo z močjo 446 kilovatov in zmogljivostjo 892 kilovatnih ur. Shranjevanje energije jim omogoča manjšo porabo energentov in znižanje ogljičnega odtisa. V Iskri zagotavljajo, da so oba projekta izvedli tako, da tehnološka oprema nima ekološkega odtisa.

Dolga vrsta tehnoloških naložb

Vlagajo tudi v kogeneracijo na plin in biomaso. Prvo so prav tako namestili v Kranju. Investirajo tudi v obnovitve baterij, ki so jih oziroma jih še bodo namestili v Kranju in Ljubljani. V vseh enotah prenavljajo kompresorske postaje in izboljšujejo sisteme za izkoriščanje odpadne toplote kompresorjev. Prenavljajo tudi toplotne postaje in vlagajo v zamenjavo naprav z energetsko učinkovitejšimi hladilnimi agregati s suhim hladilnikom.

Vse tehnološke naložbe so vključili v lasten sistem za upravljanje energije. Dodali bodo tudi prihodnje naložbe na vseh lokacijah. Poslovanje so digitalizirali oziroma prešli na brezpapirnega, kjer je bilo mogoče. Posodabljajo vozni park in prehajajo na električne avtomobile. Električne polnilnice so postavili na vseh svojih lokacijah. Celotno razsvetljavo so zamenjali s sistemi LED.

Pobude zaposlenih

Zaposlene spodbujajo k razvoju bolj trajnostnih izdelkov in storitev. Izbirajo materiale, ki manj obremenjujejo okolje, razvojni oddelek so zato vključili v prehod na do okolja prijaznejše izdelke. Eden od rezultatov pobude zaposlenih je odprava uporabe plastičnih kozarcev. Poleg tega na vseh lokacijah sadijo drevesa in spodbujajo okolico, da ravna enako.

Trajnostna prenova ljubljanske železniške postaje

V prijavi na okoljski razpis so našteli še več primerov dobre prakse, med njimi sta reciklaža vode in optimiziranje njene uporabe z večjim izkoristkom meteorne vode, zamenjavo pip in z drugimi ukrepi. Svoje primere dobre prakse pomagajo uvajati naročnikom. S Slovenskimi železnicami sodelujejo pri trajnostni prenovi ljubljanske železniške postaje, kjer bodo 50 let stare releje obnovili tako, da bodo delovali še 50 let.

V Iskri podpirajo start-upe, ki delujejo v energetiki in pri ekoloških projektih. Primer je podpora podjetju Planet Care, ki je dobil vrsto priznanj za sistem filtriranja in čiščenja vode.

Lastne rešitve želijo prenesti na trg

Oblikovanje do okolja prijaznega podjetja je proces, ki zahteva nenehno izboljševanje in stalne investicije ter inovacije, ugotavljajo v Iskri in dodajajo: »Zato vse naše procese ves čas ocenjujemo in izboljšujemo ter poskušamo biti inovativni, da bodo naše rešitve prepoznane kot odlične tudi na trgu.«

Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Manager
Ujetniki preteklih uspehov
Manager
ManagerMiha Žerko Ujetniki preteklih uspehov 1

Skrbimo za to, da dobro delamo danes in jutri, za vprašanje, kaj bomo počeli pojutrišnjem, pa nam velikokrat zmanjka energije in časa.

FINANCE
PMM
Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga

Citroën predstavlja ë-berlingo van, električno različico svojega lahkega gospodarskega vozila, ki bo v prodajne salone zapeljala v drugi polovici leta 2021; ob 800-kilogramski nosilnosti bo omogočal doseg do 275 kilometrov

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.